FC26.1029

Gelişen
Merhaba, çocukluğumdan beri ayak baş parmağımda tırnak batması sorunu yaşıyorum. Son bir haftayı saymazsak, iki yıldır herhangi bir şikayetim olmamıştı ancak son bir haftadır tekrar başladı. Tırnağın yan taraftan batmaması için bir kısmını kendim kestim ancak diğer taraf parmağıma iyice gömülmüş durumda. Dokunduğum an acısından duramıyorum. Dün oksijenli su döktüğümde acısı biraz hafifledi. Kısacası tırnak batması sorununu nasıl çözebilirim, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

(Not: Randevu alabilirsem ve hangi bölüme gitmem gerektiğini öğrenebilirsem doktora gitmeyi düşünüyorum.)

Kendin kesme. Kesinlikle kendin kesme işine girişme. Daha berbat oluyor. 10 kere kendim kestiysem 1 kere başarılı oldum. 2 parmağım da granül dokuyla beraber tırnak batması yaşadı, şişti.

Batan tırnak akma yapmaya başladıktan sonra %99 operasyona girer. Şimdi kendini rahatlatmak için köşelerini alacaksın ama daha da dikine batacak uzadığı zaman. Ek olarak tırnağın altı da ödem doku olacak, şişecek. En yakın zamanda Genel Cerrah'a bir görünün hastaneden.

Çok geçmiş olsun. Sancılı bir süreç. En yakın zamanda operasyon geçirirseniz en hasarsız şekilde atlatırsınız.

Tırnağın için en doğru çözümü doktor bulur. Artık çekilir ya da sürekli pedikür tarafında tırnak batmasını engellemek için tırnak kenarları kestirmeni, törpületmen gerektiğini söyler.

Çekme çoğu işlemde yapılmıyor hocam artık. En son seviyelerde bile parsiyel kesim tercih ediyorlar tırnak temizse. Çekilen tırnak yeniden batarak çıkıyor çünkü. Tırnağın kökünde, batan kısmın tekrar batmaması için fenol ile kurutma yapıyorlar.

Defalarca tırnak batığı operasyonu geçirmiş birisi olarak sana ne yapman gerektigini söyleyeceğim.

İki seçeneğin var, ya ortopedi ya da genel cerrahi. Ikisi de operasyon yapiyor. Lokal anestezi yapacaklar, sonra batık tırnağı ve o kısımdaki tırnak kökünü çekecekler. Yaklaşık 1 hafta düzenli pansuman, antibiyotik ve antibiyotik krem kullanacaksin, ayağını suya sokmayacaksin ve kurtulmuş olacaksın.

Edit: Kendi kendine bu lanetten kurtulman cok zor. Kestikce daha beter olur. Hijyen açısından batikon, bactroban ve gazlı bez vs. kullan istediğin kadar uğraş; o batık çekilip kaynağı ortadan kaldırılmadıkça geçmez. Hic zaman kaybetme randevu al. Operasyondan sonra ayakkabını degistir, yarım ya da bir numara büyük al. Tırnağını derin ve oval kesme, düz kes ve uzat.

Zamanla tekrarlayabilir. Bu sana da bağlı. Ayağını sıkan çoraplar ve ayakkabılar giyme, ayak hijyenine dikkat et, tırnağını cok kurcalama. Acı yoksa, batma yoksa kendi kendine sağdan soldan tırnak kesme.

Son düzenleme:
@DarthGorsoy, selam hocam. Konuya ek olarak yazmak istiyorum. Sizde parmaktaki ödem ne kadar sürdü? Bende uzun zamandır hiçbir ağrı yok ama 2.5 aydır hafif de olsa bir ödem var.

Yıllar önce basladi bu lanet bende, ilk başladığında 3-4, belki 5 ay sürdü. Bolge enfekte oldu, iyice dibe kadar uzadı. Doktor hakli olarak bana kızdı ama cok guzel bir operasyon ile her seyi halletti. Doktora gidene kadar Bactroban, Fucidin, Teramycn cart curt her seyi denedim. Eger agri yok ama iltihap varsa Bactroban sürebilirsin. Evde gazlı bez ve flester bulundur, iltihap yok olana kadar Bactroban ile sürüp üstünü kapat. Eger geçmiyorsa doktora gitme vaktidir.

Ben 3 belki 4 operasyon sonrası tamamen kurtuldum. Bir keresinde dikislerim patladi, tekrarladı ve gidip yine operasyon geçirdim. Korkulacak bir sey yok. Ne sinirsel ne de fiziksel hicbir bozukluk yok, doktorlar temiz yürütüyor sureci. Leke, iz hicbir sey kalmadi.

Şimdilik doktora görün, genel cerrahi veya ortopedi ilgilenir, gerekli görürlerse ameliyata girersin.
Tırnağını uzayınca düz şekilde kesmeye dikkat et, ayağını sıkacak çorap ve ayakkabı giyme.