Makaleler
13
Yer
Bolu Dağı Tüneli
Selam,

Taşıtlarımızda şanzıman sistemlerinin en köklüsü olan tork konvertörlü şanzımanları duymayanınız yoktur. Peki bu şanzımanlar bahsedildiği kadar dayanıklı olsa da nelere dikkat etmek gerekiyor, biraz bunlara değinelim diyorum. Gelsin maddeler;

Madde madde sıralama;​

1. Dur-Kalk anları​

Dur kalk anlarında yeni nesil çift kavramalılar frenin bir noktasından sonra kavramadan kesiyor.

Tork konvertörlülerde bu durum olmadığından, hiç zarar olmasa bile konvertörün hareketsiz anda kilitlenmemesi, aracın ateşleme ve genel yükünü arttıracağı için motorun gereksiz yüke girmesine sebep verebilir. Zaten tork konvertörlü araçlarda durduğunuzda motorun sesi Neutral konumdaki vitese kıyasla daha gürültülüdür.

Sonuç olarak ne yapmak gerekiyor derseniz, ışıkta ve uzun süreli beklemelerde vitesi Neutral konumuna almanız kavrama ve motorunuz için daha sağlıklı olacaktır.

2. Yüksek devirlerde rampada vites değiştirme​

Islak bir zemin, zayıf bir yol tutuşunun olduğu anlarda rampa çıkıyorken yüksek devirlerde vites düşürme yapmanızı önermiyorum. Bu, hem lastiklerinize zarar verecek, hem de aracın yolu tutmamasına sebep verip kaza yapmanıza sebep verebilir. Bu tarz bir durumda araç zaten vites düşürmenize izin vermeyebilir.

3. Hareket halinde vitesi neutral konuma almak​

Hareket halindeki araçlarda kesinlikle vitesi boşa almayı önermiyorum. Bu hem çok tehlikeli, hem de şanzımanın gereksiz ısınmasına sebebiyet verebilir. Bazı tork konvertörlülerin yağ pompası doğrudan motorun devriyle çalışıyor, dolayısıyla da boşa attığınızda devir 500 civarına düşeceği için yağlama düşecek, şanzıman boş yere ısınacaktır. Ayrıca bir önemli husus daha, boşa attığınızda fren-servo sisteminizdeki birkaçak yüzünden freniniz şişebilir ve bu durum da maalesef ki can kaybıyla bile sonuçlanabilir.

4. Tork konvertörlülerin yağı değişmez efsanesi

Tamamen safsatadan ibarettir. Bazı araçlarda özel olarak yağ değişmez bildirgesi olsa da, bunu bütün şanzımanlara indirgemek yanlıştır. Şanzıman modeline göre yağ değişimini periyodik olarak yapmak zorundasınız, filtresiyle beraber.

Bonus Bilgiler:

Şanzımanınızın lock-up devrini öğrenin.
OverDrive viteste ECO tüketim devrini bulun.
Şanzımana sizin adaptasyonunuzu öğrenmesi için fırsat tanıyın.

Değerli bilgiler için teşekkürler. Bir ekleme yapayım; yeni nesil bazı tork konvertörlü şanzımanlar dur kalk esnasında tıpkı çift kavramalı şanzımanlar gibi kendilerini kavramadan kesip boşa alıyorlar. Yani eski nesillerde olduğu gibi durma esnasında motor gürültülü çalışmıyor. Hepsinde böyle değil ama örnek vermek gerekirse Aisin EAT8 şanzımanda kavrama motordan ayrılıyor.

Değerli eklemeniz için teşekkür ediyorum, doğrudur. Ben Auto Club'ta bu şekilde duymuştum, tek doğruluğundan emin olmadığım kısım burasıydı. Siz de eklemenizi bu yönde yapmış oldunuz.
Rica ederim. Motoru dinleyince anlaşılıyor zaten. Durduktan kısa süre sonra kavrama ayrılıyor motor rahatlıyor. Ancak bazen rampada durduğumda kavrama motordan ayrılmıyor, elle müdahale etmek gerekiyor. Böyle yapınca biraz sarsılıyor haliyle. Bir zararı yoktur umarım.

Rica ederim. Motoru dinleyince anlaşılıyor zaten. Durduktan kısa süre sonra kavrama ayrılıyor motor rahatlıyor. Ancak bazen rampada durduğumda kavrama motordan ayrılmıyor, elle müdahale etmek gerekiyor. Böyle yapınca biraz sarsılıyor haliyle. Bir zararı yoktur umarım.
G sensorun etkisiyle bilerek kavramayı motordan ayırmıyor olabilir, bence elle müdahele etmeseniz bu noktada daha iyi olabilir. Bir de aracı sıfır kavramadan almanız, aracın tork bandından da iyice düşmesine vesile olacak baktıgınız zaman, bu da rampalarda daha baygın bir kalkis saglatacak.

Bunu neye dayanarak diyorum, soyle;

Gecmisteki yeni nesil ama EAT8 gibi kavramadan ayirmayan araclarda, rampalarda kavrama noktasinda arac hill holder destegi ile 550 devirde kalkmaz da örnek olarak 800-900 devirde kalkardı. Bu da aslında stall'ı onlemek ve tork bandına bir nebze olsun daha cok yaklasmak icindi.

G sensorun etkisiyle bilerek kavramayı motordan ayırmıyor olabilir, bence elle müdahele etmeseniz bu noktada daha iyi olabilir. Bir de aracı sıfır kavramadan almanız, aracın tork bandından da iyice düşmesine vesile olacak baktıgınız zaman, bu da rampalarda daha baygın bir kalkis saglatacak.

Bunu neye dayanarak diyorum, soyle;

Gecmisteki yeni nesil ama EAT8 gibi kavramadan ayirmayan araclarda, rampalarda kavrama noktasinda arac hill holder destegi ile 550 devirde kalkmaz da örnek olarak 800-900 devirde kalkardı. Bu da aslında stall'ı onlemek ve tork bandına bir nebze olsun daha cok yaklasmak icindi.
Öyle ama aracı park edeceğim zamanlarda oluyor. Dur kalk yapacağım zaman zaten ellemiyorum. Elle boşa almaya mecbur kalıyorum. :D

Bu işin nirvanası ZF8 şanzıman gerçekten. Performans, yakıt, sağlamlık, pürüzsüz vites geçişleri derken harikulade. Ama bir parantez de EAT8 için açmak lazım. Volvo bile kullanıyor bu şanzımanı farklı bir isimlendirme ve kod ile. Yağ değişim konusu biraz çetrefilli yetkili servislerde. Arıza olmadığı sürece, müdahale gerekmedikçe şanzıman yağını değiştirmiyorlar. Çok ısrar ettim, maalesef dediler. Özel servislerde yağ değişimi yaparken ucuza kaçmayın, iyi bir ustaya gidin yoksa değişimden sonra ciddi vuruntular kaçınılmaz olur.

Böyle yapınca biraz sarsılıyor haliyle. Bir zararı yoktur umarım.

Hiçbir şey olmaz korkma, yola devam et. Altı senedir bu şanzımanı kullanıyorum. Elbette bir ZF kadar pürüzsüz değil ve arada ufak tefek vuruntu yapabilir ancak bu dert edilecek bir durum değil. :)

Türkiye şartları için tercih edebileceğiniz en iyi iki şanzıman türünden bir tanesi budur, diğeri de zaten E-CVT teknolojisidir.