Konu Başlıkları Gizle
Selam,
Taşıtlarımızda şanzıman sistemlerinin en köklüsü olan tork konvertörlü şanzımanları duymayanınız yoktur. Peki bu şanzımanlar bahsedildiği kadar dayanıklı olsa da nelere dikkat etmek gerekiyor, biraz bunlara değinelim diyorum. Gelsin maddeler;
Tork konvertörlülerde bu durum olmadığından, hiç zarar olmasa bile konvertörün hareketsiz anda kilitlenmemesi, aracın ateşleme ve genel yükünü arttıracağı için motorun gereksiz yüke girmesine sebep verebilir. Zaten tork konvertörlü araçlarda durduğunuzda motorun sesi Neutral konumdaki vitese kıyasla daha gürültülüdür.
Sonuç olarak ne yapmak gerekiyor derseniz, ışıkta ve uzun süreli beklemelerde vitesi Neutral konumuna almanız kavrama ve motorunuz için daha sağlıklı olacaktır.
Islak bir zemin, zayıf bir yol tutuşunun olduğu anlarda rampa çıkıyorken yüksek devirlerde vites düşürme yapmanızı önermiyorum. Bu, hem lastiklerinize zarar verecek, hem de aracın yolu tutmamasına sebep verip kaza yapmanıza sebep verebilir. Bu tarz bir durumda araç zaten vites düşürmenize izin vermeyebilir.
Hareket halindeki araçlarda kesinlikle vitesi boşa almayı önermiyorum. Bu hem çok tehlikeli, hem de şanzımanın gereksiz ısınmasına sebebiyet verebilir. Bazı tork konvertörlülerin yağ pompası doğrudan motorun devriyle çalışıyor, dolayısıyla da boşa attığınızda devir 500 civarına düşeceği için yağlama düşecek, şanzıman boş yere ısınacaktır. Ayrıca bir önemli husus daha, boşa attığınızda fren-servo sisteminizdeki birkaçak yüzünden freniniz şişebilir ve bu durum da maalesef ki can kaybıyla bile sonuçlanabilir.
Bonus Bilgiler:
Şanzımanınızın lock-up devrini öğrenin.
OverDrive viteste ECO tüketim devrini bulun.
Şanzımana sizin adaptasyonunuzu öğrenmesi için fırsat tanıyın.
Taşıtlarımızda şanzıman sistemlerinin en köklüsü olan tork konvertörlü şanzımanları duymayanınız yoktur. Peki bu şanzımanlar bahsedildiği kadar dayanıklı olsa da nelere dikkat etmek gerekiyor, biraz bunlara değinelim diyorum. Gelsin maddeler;
Madde madde sıralama;
1. Dur-Kalk anları
Dur kalk anlarında yeni nesil çift kavramalılar frenin bir noktasından sonra kavramadan kesiyor.Tork konvertörlülerde bu durum olmadığından, hiç zarar olmasa bile konvertörün hareketsiz anda kilitlenmemesi, aracın ateşleme ve genel yükünü arttıracağı için motorun gereksiz yüke girmesine sebep verebilir. Zaten tork konvertörlü araçlarda durduğunuzda motorun sesi Neutral konumdaki vitese kıyasla daha gürültülüdür.
Sonuç olarak ne yapmak gerekiyor derseniz, ışıkta ve uzun süreli beklemelerde vitesi Neutral konumuna almanız kavrama ve motorunuz için daha sağlıklı olacaktır.
2. Yüksek devirlerde rampada vites değiştirme
Islak bir zemin, zayıf bir yol tutuşunun olduğu anlarda rampa çıkıyorken yüksek devirlerde vites düşürme yapmanızı önermiyorum. Bu, hem lastiklerinize zarar verecek, hem de aracın yolu tutmamasına sebep verip kaza yapmanıza sebep verebilir. Bu tarz bir durumda araç zaten vites düşürmenize izin vermeyebilir.
3. Hareket halinde vitesi neutral konuma almak
Hareket halindeki araçlarda kesinlikle vitesi boşa almayı önermiyorum. Bu hem çok tehlikeli, hem de şanzımanın gereksiz ısınmasına sebebiyet verebilir. Bazı tork konvertörlülerin yağ pompası doğrudan motorun devriyle çalışıyor, dolayısıyla da boşa attığınızda devir 500 civarına düşeceği için yağlama düşecek, şanzıman boş yere ısınacaktır. Ayrıca bir önemli husus daha, boşa attığınızda fren-servo sisteminizdeki birkaçak yüzünden freniniz şişebilir ve bu durum da maalesef ki can kaybıyla bile sonuçlanabilir.
4. Tork konvertörlülerin yağı değişmez efsanesi
Tamamen safsatadan ibarettir. Bazı araçlarda özel olarak yağ değişmez bildirgesi olsa da, bunu bütün şanzımanlara indirgemek yanlıştır. Şanzıman modeline göre yağ değişimini periyodik olarak yapmak zorundasınız, filtresiyle beraber.Bonus Bilgiler:
Şanzımanınızın lock-up devrini öğrenin.
OverDrive viteste ECO tüketim devrini bulun.
Şanzımana sizin adaptasyonunuzu öğrenmesi için fırsat tanıyın.