Yer
Aydın
Merhaba, yaklaşık 2 hafta önce motorumu aldım; bundan önce sadece bir kere motor sürme deneyimim olmuştu, o da Ocak ayında. Onun dışında hayatımda ilk kez motora binme deneyimim oldu diyebilirim. Bu süreçte trafiğe kapalı alanda, kendi kendime bazı yerlerde YouTube'dan video izleyerek scooter ile pratik yaptım. Kapalı alanlarda, yani trafiğin çok olmadığı mahalle arasında iyiyim, gayet stabil gidiyorum. Ancak daha yoğun yerlerde arabalar üstüme geliyormuş gibi hissediyorum. Mesela bir yerde durduğumda, biri arkadan çarpacak korkusuna kapılıyorum. Ya da ayaklarımı yere koyduğumda, yandan bir araba geçerken ayağımı ezecekmiş gibi hissediyorum. Geçen gün kavşaktan çıkan bir araba, ben yolumda giderken bana bakmadan direkt önüme atladı, ani fren yapmak zorunda kaldım. Bu tarz olaylar içinde çok dikkatli olmak gerekiyor; muhtemelen deneyim kazandıkça bu olayların üstesinden geleceğim. Belki trafikte ustalaşmış kişiler için çocuk oyuncağıdır bunlar, ama bana çok korkutucu geliyor. Sizce bu trafik korkusunu nasıl yenebilirim? Ehliyet için yazılı sınavlar bittikten hemen sonra sürücü kursuna gideceğim.

Bir de kadın sürücüler çok korkutuyor, her an ezecekler gibi hissediyorum. Bunun korkusuna bir çözüm var mı? :(

Son düzenleyen: Moderatör:
Trafikte panik yapan eninde sonunda kaza yapar. İlk kazamı kaza da denemez arabaya tıklattım arkamdakiyle anlaşamadığım için(o da kadındı 😂) ilk kez trafiğe çıkmıştım ve heyecanlıydım. Bu heyecanı, paniği attıkça daha da rahatlıyorsun. Soğukkanlılığını korumaya önem ver trafikte.

Deneyim kazansan dahi bu olayların üstesinden gelmek zor. Ülkemizde maalesef bilinçli sürücü oranı çok az bu nedenle sürekli karşına çıkacak ha ne olacak tabi, karşına çıktıkça alışacaksın ve öngörün geliştiğinden ne olabileceğini anlayı0 ona göre hareket edeceksin.

Yenmenin maalesef yolu yok ben 3 yıldır sürekli araba kullanıyorum yaklaşık 60 bin km yol yaptım ve hâlen tedirgin oluyorum. Ha ne oldu reflekslerim gelişti, öngörülerim arttı. Daha çok toyuz deneyimlenene kadar bunlar devam edecek. 40 yıllık şöförlerde bile bu durumlar olabiliyor.

Önleminizi alacaksınız. Bundan kastettiğim yalnızca motorun bakımları, kıyafet falan değil; bunları da yapacaksınız, tabii ki onu demiyorum. Demek istediğim, bunlar dışında kalan belirli durumları önceden bileceksiniz. Mesela, hiç sekmez duran trafikte kapıyı, aynaya hiç bakmadan açarlar. Bu sebeple, mesela aralarda daha yavaş süreceksiniz.

Motor çok tehlikeli zaten, panik olman bir noktaya kadar iyi bile sayılır. Kendine kesinlikle güvenme tetikte ol ancak böyle hayatta kalırsın. Trafiğe çıkmak için acele etme, ehliyetin vardır diye umuyorum şehrin daha az kullanılan yolları vardır oralarda tur at, trafikte konumlanmayı öğren.

Motor kaç cc? Düşükse tecrübeli olsan bile fayda etmez sinek gibi ezerler. Trafikle aynı hızda gidebiliyor olman lazım.

Tenha yerlerden gitmeye çalış, trafiğin bol olduğu zamanlarda motorunu kullanmamaya çalış hocam. En azından bir süre için böyle yap, alıştıkça açılırsın.

Motor çok tehlikeli zaten, panik olman bir noktaya kadar iyi bile sayılır. Kendine kesinlikle güvenme tetikte ol ancak böyle hayatta kalırsın. Trafiğe çıkmak için acele etme, ehliyetin vardır diye umuyorum şehrin daha az kullanılan yolları vardır oralarda tur at, trafikte konumlanmayı öğren.

Motor kaç cc? Düşükse tecrübeli olsan bile fayda etmez sinek gibi ezerler. Trafikle aynı hızda gidebiliyor olman lazım.
Tvs Jupiter 125 hocam, trafik akışına uyuyorum ne çok yavaş nede olması gerekenden hızlı.

TVS Jupiter 125 hocam, trafik akışına uyuyorum ne çok yavaş ne de olması gerekenden hızlı.

Güzel motor, panik fren çalışması yapın bu motorların frenleri güvensiz. İyi durdurur ama hele de orijinal lastiklerse çok kolay yatırırsınız. Ön ve arka birlikte kullanarak frenlemeyi öğrenin.

Lastik değişimi ve koruma demiri öneriyorum. Ardından özellikle dış çevre yollarında ve mahalle arasında motoru sık sık kullanın eliniz ayağınız olsun. Motora hakimiyetiniz arttıkça trafikte daha rahat olacaksınız ama asla araba sürer gibi motor süremezsiniz.

Affediciliği yok, kimse trafikte motor görmeyi beklemiyor diğer motorcular bile. Gözünüze baka baka önünüze atlayacaklar, az şeridin yanına kayınca yandan girip sizi dışarı atacaklar. Bu motor sürmenin bir parçası.

Merhaba, yaklaşık 2 hafta önce motorumu aldım; bundan önce sadece bir kere motor sürme deneyimim olmuştu, o da Ocak ayında. Onun dışında hayatımda ilk kez motora binme deneyimim oldu diyebilirim. Bu süreçte trafiğe kapalı alanda, kendi kendime bazı yerlerde YouTube'dan video izleyerek scooter ile pratik yaptım. Kapalı alanlarda, yani trafiğin çok olmadığı mahalle arasında iyiyim, gayet stabil gidiyorum. Ancak daha yoğun yerlerde arabalar üstüme geliyormuş gibi hissediyorum. Mesela bir yerde durduğumda, biri arkadan çarpacak korkusuna kapılıyorum. Ya da ayaklarımı yere koyduğumda, yandan bir araba geçerken ayağımı ezecekmiş gibi hissediyorum. Geçen gün kavşaktan çıkan bir araba, ben yolumda giderken bana bakmadan direkt önüme atladı, ani fren yapmak zorunda kaldım. Bu tarz olaylar içinde çok dikkatli olmak gerekiyor; muhtemelen deneyim kazandıkça bu olayların üstesinden geleceğim. Belki trafikte ustalaşmış kişiler için çocuk oyuncağıdır bunlar, ama bana çok korkutucu geliyor. Sizce bu trafik korkusunu nasıl yenebilirim? Ehliyet için yazılı sınavlar bittikten hemen sonra sürücü kursuna gideceğim.

Bir de kadın sürücüler çok korkutuyor, her an ezecekler gibi hissediyorum. Bunun korkusuna bir çözüm var mı? :(
Bence korkmalısınız 9 canımız yok, trafikte araba yanında beklerseniz sürücü hiç bir zaman ayağınızı görmez dönüş varsa da size arabayı sürtebilir. Ben trafikte genelde ışık süresi azsa araba gibi bekliyorum ışık süresi çok sa 20-30 km/h hızla arabaları filtreliyerek en öne geçiyorum. En öne geçtiğim için istemesede görüyor ondan riskin daha az olacağını düşünüyorum. Abs olmadığı ve teker çapı az olduğu için ilk paniğinde frene basıp düşersin. Çeşitli koşullarda fren yapma tekniklerini ve kontra nasıl verilir onları öğrenmelisin. Abs'siz motorda panik freni cidden korkutucu olabiliyor.

İlk hafta yanlışlıkla ön frene fazla basıp virajda yanladım hocam:) nasıl oldu hiç anlamadım ama bir anda drift atar gibi virajı aldım, nasıl kurtardığımı bende anlayamadım. Ondan sonra dersimi aldım tabii frenleme videoları vesaire izledim şu an daha temkinli fren yapıyorum.

Güzel motor, panik fren çalışması yapın bu motorların frenleri güvensiz. İyi durdurur ama hele de orijinal lastiklerse çok kolay yatırırsınız. Ön ve arka birlikte kullanarak frenlemeyi öğrenin.

Lastik değişimi ve koruma demiri öneriyorum. Ardından özellikle dış çevre yollarında ve mahalle arasında motoru sık sık kullanın eliniz ayağınız olsun. Motora hakimiyetiniz arttıkça trafikte daha rahat olacaksınız ama asla araba sürer gibi motor süremezsiniz.

Affediciliği yok, kimse trafikte motor görmeyi beklemiyor diğer motorcular bile. Gözünüze baka baka önünüze atlayacaklar, az şeridin yanına kayınca yandan girip sizi dışarı atacaklar. Bu motor sürmenin bir parçası.

Hocam lastiği değiştirmeli miyim? Motordu kasktı bayağı masraf oldu, orijinal lastik çok mu kötü?