janxietyy

Uzman
Arkadaşlar selam,
Trendyol'da kendi ürün sayfamda satış yaptığım bir ürünle ilgili ciddi bir sorun yaşıyorum ve bu konuda tecrübesi olanlardan fikir almak istiyorum.

Satışını yaptığım ürün Çin'de Dongyun Tatto adıyla üretilen, birçok satıcının da benzer şekilde satışını yaptığı bir ürün. Ürünün üzerinde ve ambalajında üreticiye ait marka açıkça yazıyor. Yani benim tarafımdan taklit, yanıltıcı marka kullanımı vb. bir durum yok.

Ancak Trendyol'da satış yapan bir kişi, ürünün üreticisi olmamasına rağmen, kendi adına marka/telif hakkı iddiasıyla Trendyol'a şikâyette bulunuyor. Bu şikâyetler sonucunda benim ürünlerim platformdan kaldırılıyor ve satışlarım durduruluyor. Ve bu kişinin kullandığı resimlere kadar hepsi Temu'ya ait. Kendi markası da bu ürünü üretmiyor, üretemez de.

Asıl sorun şu:
Bu kişinin ürünün üreticisi olmadığı çok net olmasına rağmen, Trendyol bu bildirimleri dikkate alıp ürünleri otomatik olarak kapatıyor. Yani fiilen rakip satıcılar, gerçek bir hakka dayanmadan birbirlerinin satışlarını kestirebiliyor ve benden 'marka hakkı Ihlali'nden belge talep ediyor. Kendisinin bile üretmediği, resmi satıcısı olmadığı markanın neyine ben belge sunabilirim? Belgenin olma şansı yok direkt zaten.

Bu durumun haksız rekabet oluşturduğunu biliyorum, gereken yerlere başvuru yaptım ancak bu ülkede bu durumla ilgili sonuç alacağımı zerre zannetmiyorum.
Bu milletin niye birbirini böyle vurduğunu çok net anlıyorum, bazı tipler harbiden hak ediyor. Şu mevzu devam ederse ben de bu arkadaşı bulup yanına 500 km gitmeye çekinmeyeceğim, yüz yüze konuşmak lazım.

Screenshot_132.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Markanın Türkiye'de ki isim haklarını almış olabilir. Evrak sunmdan, markanın isim haklarının kendisine ait olduğunu ıspatlayan belgeyi sunmadan satış durdurma talebinde bulunamaz. İsim tescil gibi sitelerden sorgulatın.

Markanın Türkiye'de ki isim haklarını almış olabilir. Evrak sunmdan, markanın isim haklarının kendisine ait olduğunu ıspatlayan belgeyi sunmadan satış durdurma talebinde bulunamaz. İsim tescil gibi sitelerden sorgulatın.

Söz konusu markanın Türkiye’deki haklarını almış herhangi bir kişi yok. Bu elemanın yaptığı tek şey, benimle aynı ürünü farklı bir marka adı altında kategorileyerek satışa sunması. Aynı ürün, her iki tarafta da farklı markalar altında satılıyor.

Kendi markasının tescilini almış olması, başkasının aynı ürünü farklı bir marka ile satmasını engellemez ve bu durum tek başına marka hakkı ihlali oluşturmaz. Problem bu. Zaten sattığı ürünü ne kendisi üretiyor, ne kendisi yetkili satıcısı.
Dünya çapında herkes tarafından satılan bir ürün. Aynı ürünü Hepsiburada, N11 gibi sitelerde de satıyorum. Ancak hiçbirinde böyle saçma sapan bir problem yok. Trendyol tarafında satış daha yüksek olduğu için uğraşıyorum. İşin kötü kısmı da, bir sitede böyle açık olduğu zaman hakkını legal yolla arasan bile ya çok geç sonuç alıyorsun ya hiç almıyorsun.

Yüz yüze şu elemanla sorunu çözmeye gitsem ki bu sorun çözülmezse giderim, muhtemelen ben karakolda, eleman hastanede olur. Gözünü döndürüyorlar insanın, şaka gibi memlekette yaşıyoruz. Buradan ticarete girmeyi düşünüp okuyan varsa da gitsin başka ülkede işini kursun. Cem Uzan'ı bile bitirebilen yerde bizim durmamız hata aslında.
Her neyse konuyu çokta siyasete bağlamak istemiyorum, fikri olan, benzer şey yaşayan arkadaş varsa yazabilir.