cemkaraca
Yetkin
Doğru ya Türklük çoğu kimseye layık olmaz. Türklüğü taşıyamaz çoğu kişi, ağır gelir. Anlayabiliyorum.Fransa’dan başka, AB ülkesi vatandaşı olmak var. Tüm AB ülkelerinde özgürce yaşama ve çalışma hakkı, neredeyse tüm ülkeleri vizesiz gezme şansı… İnsan, yaşadığının farkına varıyor. Diğer yandan, Yunanların aldığı adalara turist olarak bile giderken vize gerekmesi fakat onların her yere gidebilmeleri tam bir komedi. O kadar değersiz ve riskli görüyorlar.
Asıl pislik Türkiye’de. Her gün milyonların gittiği okulları temizleyemiyorlar daha. Bazılarının da Audi araçları eksik olmuyor. Paris gibi milyonların ziyaret ettiği, bazı bilinçsiz turistlerin de çöp atabileceği yerlerde kısa süreli çöp sorunu da dert değil. Kısa süre içerisinde de temizleniyor. Bordeaux, Lyon, Marseille ve Rennes gibi şehirlerde bir tane çöp görmedim.
Gündüz fransızlara, gece araplara ait olan, belaya bulaşmanın çok kolay olduğu ülke. Yollda yürürken sataşan araplara selamun aleykum, ene turk ene ahmet mehmet hasan şeklinde yaklaşarak hem cepteki parayı hem de façayı kurtarmak mümkün fakat kesin değil.Fransa hakkında "Fare ve Lağım" dışında başka bir şey bilmiyorsun değil mi![]()
Ayrıca sanat ve kulturde cok ileri olan ama anglosakson kulturunun dunyayi sarmasi sonucu dunyadaki eski onemini ve konumunu yitiren (bunda dilinin cok zor olmasi bir yan etkendir), haftada 35 saat calisip arti oglenleri 2 saat tatil yapan aksam da 7 bucukta kapayip adami delirten dukkan ve magazalari olan, tembel gozukmesine ragmen ekonomik gucuyle insani sasirtan, dunya meselelerinde Amerika'ya en cok kafa tutan ve bu hareketiyle goze carpan, Avrupa Birliği'nin en buyuk yüz ölçümüne sahip ulkesi fakat kural manyagi ülke. Pratik zekadan yoksun insanlarin yasadigi ülke. Her şeyin gereksiz binbir tane prosedürü oldugu ülke. Carte D'etudiant in pasaportun önüne gectigi ülke. Carte D'etudiant in olmadan hiçbir şey yapılamayan ülke. Banka hesabin yoksa insan da olmadigin ülke (ki actirmak icin günlerce sürünülen ülke).derslerde (üniversitede) kiz-erkek herkesin kalem kutusu getirdigi, basligi kirmiziyla yazip cetvelle altini cizdigi ülke. Bisikletlerin bile kirmizi isikta durdugu ülke. Koskoca otobüsün yayaya yol verdigi ülke. Her şeyi devletin düsündügü insanlarin kafalarını calistirmaya zahmet etmedigi ülke.
Benimde Norveç vatandaşlığım var, Ortaokulu ve liseyi Norveç'te okudum. Ama kendimi dünyevi zevkler için Norveçli değil, doğduğum ülke Türkiye olduğu için, atalarımızın, dedelerimizin kanı yerde kalmaması, bayrağımızın ezilmemesi yükseklerde dalgalanması için Türk görüyorum. Her şey eğlenceden ibaret değil bunun manevi ve milli duygusu da var. Vesselam.