LeoDEX

Becerikli
Yer
Türkiye
Uzun zamandır takip ettiğim bir oyundu. Death Reviles yarın Steam'de çıkıyor. Oyunun konusu korku ve bilim oyunu. Yapan kişi de Türk ve Türkçe dublaj, alt yazılı. Almayı düşünüyor musunuz? Ben açıkçası alacağım, yabancıların oyunlarını alıyoruz bir alt yazi bile eklemiyorlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Şöyle bi ön bakış attım, fenaya benzemiyor. Fiyatına bağlı tabii, çok pahalı olursa alamam.

Uzun zamandır takip ettiğim bir oyundu. Death reviles yarın Steam'de çıkıyor. Oyunun konusu korku ve bilim oyunu. Yapan kişi de Türk ve Türkçe dublaj, alt yazılı. Almayı düşünüyor musunuz? Ben açıkçası alacağım, yabancıların oyunlarını alıyoruz bir alt yazi bile eklemiyorlar.

10 dolar üstü olursa almam.

Klasik korku oyunları gibidir düşüncesiyle açtım ve inanılmaz şaşırdım. Eşsiz bir oyun olmuş. Fiyatı uygun olursa deneyeceğim.

Yani çokta milliyetçi yaklaşmamak lazım kesinlikle. Hani sırf altyazı var diye oyun almak bazı ama sadece bazı geliştiriciler için fırsata dönüşmesini istemem. Bu arada "İngilizce öğrenseydiniz" diyen elemanlardan değilim. Sadece demek istediğim piyasadaki çoğu Türk geliştiricilerin kara para akladığını veya onun gibi bir durumun var olduğunu demek istiyorum. Örnek vermek gerekirse Erzurum diye oyun vardı. İlla hatırlıyorsunuzdur hiç oynamasanız bile. O oyun o kadar oynandı ama geliştirici oyunu zaten en başta kötü yapmış ve buna rağmen hiçbir güncellemede yayınlamadı doğru düzgün. Sonra yine böyle dandirik oyunlar çok fazla. Ben kesinlikle AAA oyun beklemiyorum ama en azından Enis Kirazoğlu'nun oyunu Anomaly Agent gibi bir konsepte sahip oyun görelim. Kara para aklamaya örnek olarak gösteremem ama mesela Dora'nın oyunlarını da anlayamıyorum. Çok basit oyunlar ve o kadar basit ki tekrara düşüyor. Veya at0m'un Hans oyunu. Yani hepsi Eniz Kirazoğlu'ndan daha iyi kodlama, yazılım biliyordur herhalde ama en azından platform oyunu yapsınlar veya böyle korku oyunu yapsalar kısa hikayeli en azından tekrara düşmez veya daha kolay olur senaryo açısından. Bu arada ille Dora veya at0m'un oyunları da değil diğer Türk oyunları da yine böyle 0 optimizasyon ile çıkıyor ediyor.

Yani çok da milliyetçi yaklaşmamak lazım kesinlikle. Hani sırf alt yazı var diye oyun almak bazı ama sadece bazı geliştiriciler için fırsata dönüşmesini istemem. Bu arada "İngilizce öğrenseydiniz" diyen elemanlardan değilim. Sadece demek istediğim piyasadaki çoğu Türk geliştiricilerin kara para akladığını veya onun gibi bir durumun var olduğunu demek istiyorum. Örnek vermek gerekirse Erzurum diye oyun vardı. İlla hatırlıyorsunuzdur hiç oynamasanız bile. O oyun o kadar oynandı ama geliştirici oyunu zaten en başta kötü yapmış ve buna rağmen hiçbir güncellemede yayınlamadı doğru düzgün. Sonra yine böyle dandik oyunlar çok fazla. Ben kesinlikle AAA oyun beklemiyorum ama en azından Enis Kirazoğlu'nun oyunu Anomaly Agent gibi bir konsepte sahip oyun görelim. Kara para aklamaya örnek olarak gösteremem ama mesela Dora'nın oyunlarını da anlayamıyorum. Çok basit oyunlar ve o kadar basit ki tekrara düşüyor. Veya AT0M'un Hans oyunu. Yani hepsi Eniz Kirazoğlu'ndan daha iyi kodlama, yazılım biliyordur herhalde ama en azından platform oyunu yapsınlar veya böyle korku oyunu yapsalar kısa hikayeli en azından tekrara düşmez veya daha kolay olur senaryo açısından. Bu arada ille Dora veya AT0M'un oyunları da değil diğer Türk oyunları da yine böyle 0 optimizasyon ile çıkıyor ediyor.

Katılıyorum ama şöyle bir şeyde var, motorları yurt dışından alıp üzerinde yapay zeka ile güncelleme yaparak ilerledikleri sistem var. Eskiden bunu Android oyunlar için yapılıyordu. Oyunu pazardan satın alıp, örneğin kedi yerine köpek yerleştirip çeviriyi düzenleyip servis ediyordular. Bir kaçta oyun içi reklam koyarlar tamam. Amaç hem mağazadan para aklamak hem de izlemeli reklamlardan vurgun yapmaya çalışmak. Çoğu profile girdiğimde 50+ oyun ama hepsi kaynak kodu satın alınmış editlenmiş şekilde. Şimdi yapay zeka ile normal oyunları da editliyorlar kolaylıkla. Önüne gelen rahat şekilde oyun çıkarıyor. Şimdi bize farklı geliyor alışık olmadığımız için ama birkaç seneye cıvkı çıkacağına eminim.

Katılıyorum ama şöyle bir şeyde var, motorları yurt dışından alıp üzerinde yapay zeka ile güncelleme yaparak ilerledikleri sistem var. Eskiden bunu Android oyunlar için yapılıyordu. Oyunu pazardan satın alıp, örneğin kedi yerine köpek yerleştirip çeviriyi düzenleyip servis ediyordular. Bir kaçta oyun içi reklam koyarlar tamam. Amaç hem mağazadan para aklamak hem de izlemeli reklamlardan vurgun yapmaya çalışmak. Çoğu profile girdiğimde 50+ oyun ama hepsi kaynak kodu satın alınmış editlenmiş şekilde. Şimdi yapay zeka ile normal oyunları da editliyorlar kolaylıkla. Önüne gelen rahat şekilde oyun çıkarıyor. Şimdi bize farklı geliyor alışık olmadığımız için ama birkaç seneye cıvkı çıkacağına eminim.
Doğrudur, derinlemesine çok bilgi sahibi değilim. Lakin o kadar çok amatöre kaçıyorlar ki bir yerden sonra yüzeysel olarak bile bir şeyleri fark etmek mümkün. Senin dediğin gibi İnstagram reels gibi oyun paylaşıyorlar :D Keşke bari at0m, Hans gibi komik bir oyun yapmak yerine Celeste gibi gibi oyunlar yapsa. Yine Celeste kadar iyi olmasa da +6 yaş kitlesine uygun oyunlardan daha iyi olur eminim.

Doğrudur, derinlemesine çok bilgi sahibi değilim. Lakin o kadar çok amatöre kaçıyorlar ki bir yerden sonra yüzeysel olarak bile bir şeyleri fark etmek mümkün. Senin dediğin gibi Instagram Reels gibi oyun paylaşıyorlar :D Keşke bari AT0m, Hans gibi komik bir oyun yapmak yerine Celeste gibi gibi oyunlar yapsa. Yine Celeste kadar iyi olmasa da +6 yaş kitlesine uygun oyunlardan daha iyi olur eminim.

Zaten oyunu oynarken belli yerlerde çeviri hatası ya da çevirilmemiş kelime görmek muhtemel. Emeğinin hakkını verene lafım yok tabii ama çok nadir. Ülke olarak kopyalama üzerine kurulu bir düzenimiz var ki şu anda sıfırdan oyun motoru yapan adam popüler sponsorluk almadan listelemez oyununu.