Bu öneri uygulamaya geçirilmeyecektir.

Cranxiel

Yetkin
Makaleler
5
Forumda düzenli olarak Türkçe karakter kullanmayan insanlar var. "Ü,I,Ö" gibi karakterleri kullanmak yerine "U,İ,O" gibi karakterleri kullanıyorlar. Açıkçası oturup hepsinin kullanıcı adına bakacak bir insan değilim sadece bu kullanım artık gözüme gönderileri olsun, yorumları olsun okurken çok batıyor. Düzenli olarak Türkçe karakter kullanmayan kişilere bir yaptırım uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Konuyu telefondan açıyorum o yüzden telefonda Türkçe karakter kullanmak zor diye yazmayın. Ayrıca koca yazısında iki üç Türkçe karakter kullanmayan kişilerden bahsetmiyorum bu durum gayet olağan. Bütün yazısında doğru dürüst Türkçe karakter kullanmayan kişilerden bahsediyorum.

Artı -35 Eksi
ve yazılımcılık ile Türkçe karakterin hiçbir alakası yok.
Gayet de vardir. Bir yandan kod yazip (ki TR karakter kullanilmaz neredeyse, yazan bilir), bir yandan da forumda mesaj yazarken, sirf forumda mesaj yazacagim diye TR klavyeye gececek halim yok. ENG klavye ile daha hizli yaziyorum, yillardan gelen aliskanlik. Ustune TR duzen ekledigimde oyunlar sacma sapan klavye duzeni degistiriyorlar, bir de sirf forumdaki birkac kisinin goz zevki olacak diye bununla mi ugrasacagim? Sirf birinin zevki icin niye kendi hayat konforumu azaltayim ki? Beni ozellikle vaktinde 4 inclik iPhone kullanmis kisiler anlayacaklardir, oyle cihazlarda TR klavye ile yazabilmek icin dedeye donuyorsunuz adeta. Egoist olarak algilayacaksaniz da algilayin, cogunlugun fikri boyleyken de pek umurumda degil acikcasi.

Moderasyon bir ara benden uzun rehberlerim icin TR karakter kullanmami rica etmisti mesela, ben de onlari kirmadim ve uzun rehberleri TR duzene gecip yaziyorum. Bu istegi geri cevirmeme sebebim de o rehberlerin bir suru kisi tarafindan yararlanilan genel bir kaynak olmasi ve hicbir kafa karismasi yapmamasinin gerekmesiydi. Kimsenin kimseyi TR karakterlere zorladigi falan da yok yani, mantikli dusundukce olamaz da. Dil diktatorlugu yapmaya gerek yok, forumdaki asil gaye yazilarin okunabilir olup, yardimlasma ve fikir belirtme ortaminin olusmasi. Gerisi bos...

Saçma İngilizce klavye kullanıyorum bu yüzden ban mı yemem gerekiyor yani?

Benim klavyemde 3 dil var. Klavyede "o" tuşuna basılı tuttuğunda "ö" zaten çıkıyor bunu yapmak zor bir şey değil. Yurt dışından girip klavyesinde sadece yabancı harfler olan kişi sayısı az zaten ve benim onlara lafım yok. Ayrıca bu kullanıcılara ceza değil sadece mesaj yoluyla uyarı verilmesi yeterli. Başlangıçta çok az yapılan şey gün geçtikçe daha da artıyor ve daha da artacak.

Mesele estetik kullanım değil, mesele düzgün kullanım.
Custom klavye dizenler, yukarıdaki arkadaşın dediği gibi %60 klavye kullananlar vs. bu liste böyle gider. Onlara lafım yok diyorsan da bunun önüne geçemezsin. Öyle yazmak isteyen her türlü bahane eder. Bu yüzden saçma diyorum. Sen elinden geldiğince düzgün kullanırsın eyvallah. Geri kalanlara dayatmanın lüzumu yok.

@vanillamint aynısını yapıyorum makalelerim, bilgilendirici mesaj ve konularım için. Sizi de tebrik ederim.

Dil düşmanı kötü yaratıklar değiliz yani dostlar. Gerektiğinde özen gösteriyoruz. Genel için konuşamam belki ama bilinçli -kendimize de bilinçli demiş olduk arada :p- üyeler dikkat ediyormuş, görmüş oldunuz. Ama chill takılırken konformuzdan da mümkünse ödün vermeyelim. Ödün versek de değişen bir şey olmayacak zaten, onu da diğer üye dostlar açıklamış.

Bunlardan ayrı olarak "sürü psikolojisi" yaftası da yanlış. Neredeyse herkes farklı ve karşıt argümanlarla gelmiş, kimsenin hakkını yemeye de ezberci yorumlara da gerek yok.

Bu kısmı okuduktan sonra eksiledim.

Senin önerin de beni ilgilendirmez.

Öneri verip insanları ciddiye alıp ilgilenmezsen böyle eksilerler adamı.
Öneri seni ilgilendirmiyorsa açıp okumazsın. Türkçeyi düzgün kullanmak için yapılan bir öneriye saymadığınız bahane kalmadı. Devam!

Son düzenleyen: Moderatör:
Öneri seni ilgilendirmiyorsa açıp okumazsın.
İnsanların fikirleri seni ilgilendirmiyor ise öneri açmazsın, forum kullanmazsın.

Türkçe'yi düzgün kullanmak için yapılan bir öneriye saymadığınız bahane kalmadı
Arkadaş güzel bir dille ifade etmiş olumsuz sonuçları, sizin ukala tavrınız asıl sıkıntı.

Dili "R" harfini söyleyemeyen insana "R" harfini söyletemezsin. Bu öneri de her kişi için uygun olmayabilir.

Galaxy cihazlarda Türkçe İngilizce farksız ama Google klavyelerde dezavantaj.

Gayet de vardir. Bir yandan kod yazip (ki TR karakter kullanilmaz neredeyse, yazan bilir), bir yandan da forumda mesaj yazarken, sirf forumda mesaj yazacagim diye TR klavyeye gececek halim yok. ENG klavye ile daha hizli yaziyorum, yillardan gelen aliskanlik. Ustune TR duzen ekledigimde oyunlar sacma sapan klavye duzeni degistiriyorlar, bir de sirf forumdaki birkac kisinin goz zevki olacak diye bununla mi ugrasacagim? Sirf birinin zevki icin niye kendi hayat konforumu azaltayim ki? Beni ozellikle vaktinde 4 inclik iPhone kullanmis kisiler anlayacaklardir, oyle cihazlarda TR klavye ile yazabilmek icin dedeye donuyorsunuz adeta. Egoist olarak algilayacaksaniz da algilayin, cogunlugun fikri boyleyken de pek umurumda degil acikcasi.

Moderasyon bir ara benden uzun rehberlerim icin TR karakter kullanmami rica etmisti mesela, ben de onlari kirmadim ve uzun rehberleri TR duzene gecip yaziyorum. Bu istegi geri cevirmeme sebebim de o rehberlerin bir suru kisi tarafindan yararlanilan genel bir kaynak olmasi ve hicbir kafa karismasi yapmamasinin gerekmesiydi. Kimsenin kimseyi TR karakterlere zorladigi falan da yok yani, mantikli dusundukce olamaz da. Dil diktatorlugu yapmaya gerek yok, forumdaki asil gaye yazilarin okunabilir olup, yardimlasma ve fikir belirtme ortaminin olusmasi. Gerisi bos...
Yazılımla da ilgileniyorum. Forumda mesaj da yazıyorum. Mediawiki projeleri üzerinde de yazıyorum. Geçen seneye kadar İphone 5S kullanıyordum. Zamanında blog yazılarım da vardı. Bilgisayarda olduğum zamanında çoğunda İngilizce kullanıyorum. Derdim göz zevki değil. Derdim kimsenin eziyet çekmesi hiç değil. Zaten ilk mesajıma bakarsanız kısa mesajlar için tamam demişim. Uzun içeriklerde de siz dikkat ettiğinizi söylemişsiniz. Tekrar söylüyorum derdim estetik değil, eziyet çektirme değil. Derdim alfabenin ve Türkçenin sağlıklı kullanılması.

İlk klavye kullanışımdan beri Türkçe klavye kullandığım için Türkçe klavye yazılımda bana bir dezavantaj yaratmıyor. Kullanacağım harflerden farklı harfler yok. 3-4 tane fazladan harfin olması yazmama engel olmuyor veya verimliliğimi düşürmüyor. Yazarkenki verimlilik daha çok kişiye bağlı ki zaten alışkanlık demişsiniz hocam. Verimli olmasının sebebi İngilizce olması değil sizin ona alışmanız. Yani klavye düzeni a, b, c daha verimli değil.

Son düzenleyen: Moderatör: