Ben nerede döner ayran vs demişim bana atar mısın? Sen anla diye örnek veriyorum, yz küflü ekmek sunuyor sen de umursamadan alıyorsun diyorum. Çevirmenin çevirdiği metin ile yapay zekanın çevirdiği metin aynı olsaydı çevirmenler işsiz kalırdı. İnsanın zekâsı ile bir cümleyi bile doğru dürüst çeviremeyen yazılımı kıyaslıyorsun. Cidden çok komiksin.
Yapay zekâ ile çevirmenin yaptığı çeviri aynı kalitede olmadığını biliyorsun ısrarla ve inatla savunmaya devam ediyorsun. Savunarak yapay zekanın ekmeğine yağ sürüyorsun. Yapay zekâ asla insan kalitesinde çeviri yapmayacak, bunu öğren. Sana diyorum ki yapay zekâ çeviri sektörüne zarar veriyor yok sen diyorsun olmamasından iyidir, yok matbaa şu bu. Bırak bu işleri. Matbaa ile makine çeviri arasında hiçbir bağlantı yok, bu argümanlar ile kendini kandırıyorsun. Matbaa ile eserler çoğaltılıyor. Eserin hikâyesini yazan kişi hâlâ insan. Bunu anlamıyorsun. Yapay zekâda öyle değil. kontrol yeteneği, insan gibi bir düşüncesi yok. Yapay zeka ile çeviri yapmak ve yapay zekaya hikâye yazdırmak arasında hiçbir fark yok. İkisi de balondan ibaret. Makine ne yazarsa onu kabul ediyorsun. Doğru mu yazmış yanlış mı yazmış senin gibi kişilerin umurunda bile değil. Kendini geliştirmiyorsun.
Çeviri herkesin yapabileceği bir şey değil, bu bir iş. İngilizce ve Türkçe bilgisi gerektiriyor. Bu işin ismi "Mütercim Tercümanlık" Hobi olarak yapan vardır yine de bu bir iş. Yapay zekâ metinleri atıp çeviri yapmak hobi falan değil, çevirmenlik hiç değil. Yapay zekâya çevirileri çevirmenleri soğutuyor diyorum nedenlerini açıklıyorum,
O kadar açıklamaya rağmen hâlâ inanmak istemiyorsun. Hâlâ isterlerse yaparlar diyorsun. Zorla mı yaptıracaksın?
Emek emek çevirdiğim bir oyunu biri gelip emek harcamadan yapay zekâya atsa ve yayımlasa ben sinirlenirim. Çoğu çevirmen sinirlenir. Çevirmenler kaliteyi önemsiyor, yapay zekâya metin atıp çeviri diye salmıyor. Gerçek çevirmenler hıza değil, kaliteye önem veriyor.
Oyundaki
lisanslı dosyaları, oyun firmasına ait olan dosyaları çevirip
benim deyip satman yasal, etik değil.
Paralı çeviri satmak lisanslı kitabı korsan olarak basıp çevirip satmaya benzer. Bunu bilmiyorsun. Basım evi kitap basacaksa o kitabın lisans ücretini öder, doğrusu budur.
Önemli olan çeviri yapmak değil, önemli olan kalite. YZ çevirini işini yeterince iyi yapsaydı çevirmenler işsiz kalırdı. Bu dönüşüm, gelişim değil. Bildiğin çöküş. Herkes yalan yanlış yapay zeka çeviri kullanıyor, elle çeviri yapan adam az, dönüşüme bak sen.

Hatalı yerleri düzenlemek demek tek tek kontrol etmek demek. Hatalı bir metini düzenlemek, yeniden çevirmek kadar vakit alıyor. 300k-400k kelime metini yapay zekaya attın diyelim, yapay zeka yalan yanlış çevirdi. 400k kelimenin içinde tek tek hata arayacaksın, bunları düzelteceksin. Bunu yapmak öyle sandığın gibi kolay bir şey değil.
Ben hem harcadığım zamana hem de enerjime üzülüyorum. Yapay zekâ çeviri çevirmenleri soğutuyor, insanlar YZ var diye İngilizce öğrenmiyor. Yapay zekâ çeviri işine bulaşmasa insanlar İngilizce öğrenecek ya da elle çeviri yapacak. Eskiden çeviri motorları daha kötüydü, makine çeviri kullanımı azdı, elle çevirisi daha fazla yapılıyordu, ok?
Cahil olan aslında sensin. İngilizce öğrenmek, düzgün çeviri yapmak yerine yapay zekâya metinleri atıp kendi çevirmen sanıyorsun. İngilizce bildiğin yok, her şeyden bihabersin. Kendini çevirmen sanıyorsun, cidden acıyorum yazık sana. Yapay zeka tutarlı bir çeviri yapmıyor, 400-500k kelime var diyorum, hangisini düzenleyeceksin? Düzenlemek İngilizcesine bakmak sonra Türkçesine bakmak da değildir. Bu işin adı proofreading dir. O yazıdaki özel isimleri, ortak metinleri tespit etmen, cümleleri birbiriyle uyumlu ve hatasız hâle getirmen gerekiyor. Yapay zeka bir metindeki kelimeyi a diye çeviriyor başka metindeki kelimeyi b diye çeviriyor. Sürekli hatalı metin yazıyor. Oturup tek tek onları düzenleyeceksin. Bunu düzenlemek sıfırdan çevirmek kadar vakit alır. İngilizce bilmiyorsun bilmediğin gibi ahkâm keserek daha hızlı olur zannediyorsun, o iş öyle olmuyor.
Yapay zekâ çeviriyi bilmemek mi? ŞDASKŞAKSAKSŞDKFASDJ
Elle çeviri yapan kaliteye önem veriyor, kontrol ediyor düzenliyor. Yapay zeka çeviri yapan yalan yanlış yapıp geçiyor, (düzenlemek çevirmek kadar vakit alacağı için) kimse düzenlemiyor. İnsan hata yapar düzeltir, yapay zeka hatanın farkına varamaz.
Benim okuyup anlamadığım yer olmaz, ben yapay zekaya güvenmem. "Yapay zekaya at, anlatsın" olayını sadece sen yaparsın.
İngilizce bilmiyorsun, yapay zeka olmadan iş yapamaz hâle gelmişsin.
Eki Görüntüle 203983
Otur bir düşün ben ne yapıyorum de. Ben yapay zekadan fikir almam, ben kendi yolumu kendim bulurum. Bana ahkâm kesme, cahillik etme. Otur İngilizce öğren. Yalan yanlış fikirlerini kendine sakla. İngilizce bilene olmayan bilginle cevap verme.
Öyle mi ben nerede görmez geliyor muşum? Görmezden gelmedim.
Ben paralı çeviri olayını da savunmadım. Okumadan konuşmayın, ahkâm kesmeyin.
Söylemediğim şeyleri sanki söylemişim gibi söylüyorsunuz, garip. Okuma anlama çalışması yapmanızı öneririm.
Yapay zekâ, yalan yanlış çeviri yapan araç bir enstrüman değildir. Çevirmenin işine yaramaz, çevirmen hataları düzeltmekle uğraşır, yeniden çevirmiş gibi vakit harcar. İnsanlar çeviri yapmayı bilmediğin, yapay zekaya atınca çevirinin hızlanacağını düşünüyor, durum aslında öyle değil.
Birincisi düzenlesen bile hatalar gözden kaçabilir. İnsan hata yapıyor, yz de hata yapabiliyor. Yapay zeka kullanmak çevirideki hata oranını arttırıyor. Yaptım hızlandı diye düşünüyorsun, gözünden kaçan hatalar illaki olacak bu hataları fark etmen daha zor hâle gelecek, düzeltirsen işin uzayacak.
Kontrol eden çok az, kontrol edip düzenlesen de iş uzuyor. Olay bundan ibaret.
Daha yazmayacağım. Yeter yapay zeka fan boylarına yanıt vermek vakit israfından başka bir şey değil.