Yok konformuş yok kolaylıkmış derken kablo sarkıtmaya uğraşacaksak ne anlamı kaldı kolaylığın hocam :)

Benim gittiğim 800 Km'lik yolu da gidersin artık o elektrikli araban ile :)

Herkes sizin gibi şehir içi kullanmıyor araçlarını.

Herkesin kendine göre ihtiyacı vardır. Kimi genelde şehiriçi sürüş yapar uzun yol pek yapmaz, kimi uzun yolculuk yapar sürekli. Arkadaş petrol şeyhleri para mı verdi bu kadar savunuyorsunuz ya. Senin ihtiyacını karşılamıyorsa almazsın bu kadar. Konu içerisinde kaos yaratacak yer arıyorsunuz vallahi, sadece görüşümüzü belirtiyoruz:)

Son düzenleyen: Moderatör:
Elektrikli arabalarda yakıt avantajı hoş geliyorda o bataryanın durumunu ve ileride ikinci el fiyatlarının ne olacağını bilmiyoruz. Ki ucuz değil elektrikli arabalar, hala benzin/dizel araçlarda ilk alım fiyat farkı neredeyse 10-20 yıllık yakıt farkını kapatıyor(sıfır arabalardan bahsediyorum). Ki telefon bataryası bile 2-3 yıla cortluyor elektrikli arabaların ömrünün o kadar uzun olacağını sanmıyorum. İlk alım ve değiştirme süresine bakarsak içten yanmalı motorlar hala avantajlı bence. Doğal afet gibi durumlarda içten yanmalı motorlar daha da avantajlı.

Rehberde bahsedildiği gibi bataryalarda km ve yıl garantisi oluyor. Olmasa da taksi niyetine kullanılan Tesla'lar var kolay kolay çöp olmuyor ama çöp olunca batarya değişimi araçtan pahalı olur belki de.

Biraz daha zaman tanımak lazım bence. Sadece 1 elektrikli araç deneyimleyebildim. Çok konforlu ve rahat. Özellik olarak da aynı fiyattaki araçlardan daha iyi olduğunu düşünüyorum. Fakat altyapının oturması için biraz daha zaman tanınması gerek bence.

Herkesin kendine göre ihtiyacı vardır. Kimi genelde şehiriçi sürüş yapar uzun yol pek yapmaz, kimi uzun yolculuk yapar sürekli. Arkadaş petrol şeyhleri para mı verdi bu kadar savunuyorsunuz ya. Senin ihtiyacını karşılamıyorsa almazsın bu kadar. Konu içerisinde kaos yaratacak yer arıyorsunuz vallahi, sadece görüşümüzü belirtiyoruz:)
Hocam ben normalde böyle yapmazdım da üstte benzinli araçlar artık alınmaz diye bir ifade geçiyordu ona karşı dedim yoksa okusanız elektrikli araçları sevdiğimi ama günümüz için yetersiz kaldığından da bahsetmişim. 250-300 km'de bir yarım saat şarj etmek uzun yol için hiç mantıklı değil.

Mesela şunları çok severim, favori elektrikli araçlarımdan bazıları bunlar mesela.
Eki Görüntüle 250248
Eki Görüntüle 250249

Ama şunun gibileri görünce soğuyorum işte.
Eki Görüntüle 250250

Burada demişim mesela :)

2. veya 3. araç olarak tercih sebebim olurdu.
Türkiye'de daha erken olduğunu düşünüyorum. Hyundai elektrikli arabasının en azından servisi var ama bir Cherry Tesla kaç tane servisi var ki? Bu da bir soru işaretidir.

2. veya 3. araç olarak tercih sebebim olurdu.
Türkiye'de daha erken olduğunu düşünüyorum. Hyundai elektrikli arabasının en azından servisi var ama bir Cherry Tesla kaç tane servisi var ki? Bu da bir soru işaretidir.

Sistemin oturması için daha çok vaktimiz var hocam ama hızlı gelişiyoruz bu konuda 5 yıllık bir sürede çok daha iyi bir hal alacak gibi duruyor.

Arkadaşlar çok ezber konuşmuşsunuz ya.

Öncelikle kimsenin 17. kattan kablo sarkıtmasına ihtiyaç yok. Bunun neden saçma olduğunu şöyle anlatayım. Eğer 17 katlı bir yerde oturuyorsanız ve otoparkı yoksa siz zaten bitmişsiniz. Diğer semte gidersiniz park etmeye, yürüyerek de dönersiniz. Evinizden 50 metre uzatma çekmiyor kimse. Konutta yaşayanların ortak kararıyla otoparka şarj istasyonu kurulur (Yeni yapılan büyük siteler ve toplu konutların neredeyse hepsinde var şarj istasyonu zaten).

İkincisi ise uzun yolda menzil durumu. Yanlış anlamayın ama sıkıntılı olmayan, kendi kendine challange çıkarmayan bir kişi uzun yolda elektrikli araçla yolda falan kalmaz. Uygulamalar aracılığıyla rota optimizasyonu yapılıyor zaten. Normalde yapılması gerektiği gibi belirli periyotlarınızda mola verirken aracınız şarj olacak ve devam edeceksiniz. Kumar oynamıyorsunuz yani merak etmeyin.

Bataryaların sağlığı ve verimliliği elektrikli araçlar için herhalde vurabileceğiniz en son şey. Telefonlar ile karşılaştırmışsınız ancak çok alakasız bir karşılaştırma. Çünkü öncelikle telefonların aktif bir termal sistemi yok. İkincisi hücre tasarımı. Üçüncüsü ise hücre yönetimi. Elektrikli araçların büyük bataryalarındaki pil hücrelerini yöneten sistemler sayesinde daha uzun bir ömür ve daha verimli bir kullanım sunar. Aşınma oranları ise araştırmalara göre yıllık %2.3 seviyesinde. Batarya çoğunlukla AC şarj istasyonlarında şarj edilirse bu değer %1.5 ortalama değerine düşüyor. DC ile şarj edilirse ise %2.5 ortalama değerine çıkıyor. Yani çoğunlukla düşük frekans ile (%88 oranda şebeke elektriğinde) 10 yıl kullanımda ortalama %82 değerinde bir sağlık oluyor. Çoğunlukla yüksek frekans düşük güç ile şarj edilirse 10 yıl sonunda %78 gibi bir değer, çoğunlukla yüksek frekans yüksek güç ile şarj edilirse %76 sağlığa düşmüş olacak on yılda (1). 2022 yılında Birleşik Krallık'ta yayınlanan bir makaleye göre boşa çıkan bataryaların %55'inin sağlık durumu %85'in üzerinde. Tüm boşa çıkan bataryaların yaklaşık %90'ının sağlık durumu %75'in üzerinde, batarya sağlığı %60'ın altına düşmüş araç oranı %1'den azdır. (2)

Size katılabileceğim tek konu şarj istasyonunun yetersizliği. Ancak bunun sebebi de çarpık kentleşme ve kötü şehir planlamaları. Bu durumdan sadece elektrikli araçlar mağdur olmuyor. Maalesef çoğu şehir planlaması (bir plan olduğunu sanmıyorum ama) ne düzgün bir park yeri ne de yürümeye yetecek bir kaldırım bile barındırmıyor. Bazı sokaklar araç bile geçemeyecek durumda. Mevcut elektrikli araç şarj istasyonu bulunan park yerlerine farklı araçlar park ediyor.

Bataryaların sağlığı ile ilgili çalışmalara ait yazı ve makale:

(1) EV Battery Health: Key Findings from 22,700 Vehicle Data Analysis | Geotab
(2) https://www.mdpi.com/2313-0105/8/10/164

@sirius Ekleme yapmam gererekirse yeni bina yönetmeliği ile birlikte inşaa edilecek binalarda elektrikli şarj istasyonu altyapısının bulunması zorunlu hale getirildi. Ruhsat şartı kaldırıldığı için de eski binalara altyapı getirmek çok kolaylaştı.

Şimdi kendi görüşlerime gelirsem de "uzun yol" hikayesinden başlamak istiyorum. 800 km yolu mola vermeden ya da 1 defa mola vererek hem kendinize eziyet edip hem de riske atmanın bir mantığı zaten yok. Örneğin ben İstanbul-İzmir yaparken aşağı yukarı 2'si uzun olmak üzere 5 kere mola veriyorum.

Uzun yol ve yılda 40.000-50.000 kilometre gidiyorum diyen arkadaşlar ise eğer kamyon şoförü falan değilseniz bence çalıştığınız işi sorgulamanızı öneririm. Eğer uçak bileti alacak bir işiniz yoksa yeni kariyer opsiyonlarına yönelme vaktiniz gelmiş olabilir.

Batarya muhabbeti ise tamamen fos muhabbet. Teknolojiler geliştikçe ya performansları artar ya fiyatları aşağı iner, hatta ikisini aynı anda yaşayan teknolojilerde vardır(televizyon gibi). Şu an elektrikli araç alacak birisi büyük ihtimalle değişim vakti geldiği zaman ya çok daha ucuza batarya alacak ya da aynı fiyata daha uzun batarya performansına sahip bir batarya alacak.

Hani negatif olarak verilebilecek tek argüman bayramda seyranda uzun yol yaparken şarj istasyonlarındaki kuyruk hikayesi olabilir. Yılda 1(bir) gün hadi gidiş geliş 2(iki) gün şarj sırası beklememek için yılın 364 günü ekstrem pahalı benzin fiyatına üstelik sanayi esnafının ağız kokusunu çekmeye razı gelmek bence çok mantıksız.

Tamamı üst segment benzinli araç kullanan ailem TESLA ilk geldiği zaman bedavadan biraz pahalıya geldiği için bir tane aldı ve paylaşımlı olarak kullanmaya başladılar. Şu an 6 kişi farklı farklı markaların elektrikli modellerine geçti. Yakın zamanda ailemin arabasını da satıp bizde elektrikli bir modele geçeceğiz.

Hani bırakın benzin masrafını, sanayi esnafının ağız kokusunu çekmemek için bile değer.