Liguori 4

Yetkin
Makaleler
1
YouTube'da Kitchen Nightmares izlerken aklıma böyle ilginç bir şey geldi. Bu dizi asla Türkiye'ye uyarlanamaz. MasterChef gibi bir dizi değil. Daha fazla kaos var. Drama var. Ve en önemli nedeni ise çok fazla çöpe giden yemek var. Gordon kocaman tabaktan bir çatal tadıp hemen mutfağa geri gönderiyor ve orada direkt bütün tabağı çöpe döküyorlar. Burada buna asla izin verilmez. TV'de yayınlansa anında "belli bir kitle" RTÜK'e şikayetler yağdırmaya başlar. "Nimete yazık, ziyan oluyor, sokak fakir kaynıyor" vs. diye. Burada çekilmesi imkansız.

Yani listenin ilk üyesi:

Kitchen Nightmares.

Sizce başka hangi diziler Türkiye'de asla çekilemez veya Türkiye'ye uyarlanamaz?

Yazarken hatırladım. Kolombiya'da Breaking Bad'in uyarlaması yapılmıştı.

Bence listeye Breaking Bad de eklenebilir. Türk memur öğretmen kanser olduktan sonra metamfetamin pişirmeye başlıyor. Böyle bir şey hayatta TV'ye çıkamaz. Mümkünatı yok.

Ekleme: Konu altında yanlış anlaşılma olmasın. Uyarlamadan kastım dublaj değil. House nasıl Hekimoğlu olarak yerli çekildiyse onun gibi. Veya Master Chef'in Türkiye kolu gibi. Yabancı dizinin direkt TV'de altyazılı veya dublajlı olarak gösterilmesinden bahsetmiyorum. Türkiye'de Türk kadro ve senaryo ile tekrar çekilmesi/uyarlanmasından bahsediyorum.

Son düzenleme:
Ben de sizin profil fotoğrafınızdan yola çıkarak yorum yapmak istedim.

M.D. House benim dizi arşivimde özel bir yere sahiptir ve her sene illaki bir kez bitiririm. Böyle bir rutinim vardır. Her ne kadar M.D. House dizisini bizim ülkeye uyarlamaya çalışıp "Hekimoğlu" dizini yapmışlarsa da becerememişler. En azından ben böyle düşünüyorum, hiç beğenemedim. Buna sinirlenip yeniden M.D. House'a başlamıştım mesela.

YouTube'da kitchen nightmares izlerken aklıma böyle ilginç bir şey geldi. Bu dizi asla Türkiye'ye uyarlanamaz. Masterchef gibi bir dizi değil. Daha fazla kaos var. Drama var. Ve en önemli nedeni ise çok fazla çöpe giden yemek var. Gordon kocaman tabaktan bir çatal tadıp hemen mutfağa geri gönderiyor ve orada direkt bütün tabağı çöpe döküyorlar. Burada buna asla izin verilmez. TV'de yayınlansa anında "belli bir kitle" RTÜK'e şikayetler yağdırmaya başlar. "nimete yazık, ziyan oluyor, sokak fakir kaynıyor" vs. diye. Burada çekilmesi imkansız.

Yani listenin ilk üyesi:

Kitchen nightmares.

Sizce başka hangi diziler Türkiye'de asla çekilemez veya Türkiye'ye uyarlanamaz?

Breaking Bad tarzı bir dizi bu ülkede çekilemez, yasaklı maddeye teşvik ediyor polisler katlediliyor ve bu sunuluyor polis düşmanlığı içeriyor der şikayet ederler. La Casa de Papel çekilemez mesela onda da devlet düşmanlığı var denilir insanlar solculuğa özendiriliyor denilir ve yine şikayet edilir. Lost ve TWD tarzı diziler çekilemez çünkü Allah'a şirk koşuluyor denilir biri için ölüler dirilemez denir diğeri için duman böyle güçlü olamaz yaratıcıya mahsus özellik denilir. Film olarak boady guard var onda da koruma politikacı ile ilişki yaşıyor o da bizim ülkedeki siyasilerin hoşuna gitmez yine şikayet edilir. Genel anlamda bir kitleye dokunan fikir veya o düşünce ile bağdaşmayan içerik birilerini rahatsız eder ve şikayet edilir. Türkiye'de çoğunluğun hoşuna gitmeyen ne varsa ( film, dizi, kitap, makale, video, paylaşım vb.) Doğru olsa dahi şikayet edilir ve yaptırım uygulanır çünkü çoğunluk kitle oy vermemeyle tehdit ediyor insanlar ne kadar kültürlü olursa o kadar da bu tarz şeyler azalır ama bu gidişle daha da cahiliye dönemine gideceğiz gibi görünüyor çünkü insanlar okuma, araştırma ve eğitim alma kısmında çok uzak yaşıyorlar kime sorsam " benim gözüm o kadar yükseklerde değil işe girsem maaş alsam yeter " diyor.

Ben de sizin profil fotoğrafınızdan yola çıkarak yorum yapmak istedim.

M.D. House benim dizi arşivimde özel bir yere sahiptir ve her sene illaki bir kez bitiririm. Böyle bir rutinim vardır. Her ne kadar M.D. House dizini bizim ülkeye uyarlamaya çalışıp "Hekimoğlu" dizini yapmışlarsa da becerememişler. En azından ben böyle düşünüyorum, hiç beğenemedim. Buna sinirlenip yeniden M.D. House'a başlamıştım mesela.
Aynısı "Mucize Doktor" için de geçerli. Hiç beceremediklerini düşünüyorum.

Game of Thrones.. Sebeplerini açıklamama gerek yok diye düşünüyorum. Hem maddi hem de manevi açıdan çekilemez uyarlanamaz :D
Bilemiyorum. SMA standlarının yaygınlığını gördükten sonra ve ülkedeki kuzen evliliğine bakış açısını göz önünde bulundurursak olabilir gibi.

Tabii ki yakışıklı ve güzel iki tane sarışın kardeş yapamazlar. Ama kuzen olarak uyarlayabilirler diye düşünüyorum.