Bana gelişi bu abi!
Piyasa fiyatının altına satıyorum bak!
Daha ucuzunu bulamazsın, bulursan dükkanı kapatırım!

Serbest piyasanın Türkiyedeki sonuçları bu oldu. Bizim milletin kanında fırsatçılık ve başkalarını dolandırma arzusu var resmen. Ne kadar doğru tartışılır ama ülkedeki enflasyonda insanların sürekli olarak ürünlere zam yapmasının, ürün satarken fırsatçılık yapmalarının büyük bir etkisi olduğunu düşünüyorum. İkinci el araba fiyatları gerçekten inanılır gibi değil adamlar yirmi yıl önceki araçlara bir dünya kadar para istiyor. Bazı araçlar sıfır araçlardan daha pahalı. Abicim sen ikinci el satıyorsun sıfır satmıyorsun. O aracı sen üretmedin. Ülkede ikinci el fiyatlar için en az yarı fiyatından satma zorunluluğuna dair bir kanun gelmesi gerekiyor artık.

En kötüsü de diğer satıcıların bu fiyatları görüp "benim bu adamdan ne eksiğim var?" düşüncesiyle kendi ürünlerini benzer, hatta bazen daha pahalı fiyata satması. Döngü işte böyle oluşuyor.

Bir ara ben 870 EVO bakıyordum. 1TB versiyonunun sıfırı Vatan'da 2.000₺ idi. Sahibinden'de bir kullanıcı ise 2. el 860 EVO'yu 2.300₺'ye satıyordu. Ki diskte öyle kapalı kutu falan değil, baya kullanılmış 2. el disk.

Bu fiyatı gördükten sonra zaten diski sıfır almaya karar verdim.

Ülkede ikinci el fiyatlar için en az yarı fiyatından satma zorunluluğuna dair bir kanun gelmesi gerekiyor artık.
Ürün kondisyonuna göre fiyatın %60-70'ine satsınlar ben ona da razıyım. Çünkü bazı ürünler var, gerçekten "sıfır ayarında".

Bir de sıfır aldığın ürünü ilk sen kullanıyorsun, kafanı karıştıran bir şey olmuyor. Ama ikinci el aldığın ürüne belki sahibi daha önce neler yaptı bilmiyorsun.

Serbest piyasanın Türkiyedeki sonuçları bu oldu. Bizim milletin kanında fırsatçılık ve başkalarını dolandırma arzusu var resmen. Ne kadar doğru tartışılır ama ülkedeki enflasyonda insanların sürekli olarak ürünlere zam yapmasının, ürün satarken fırsatçılık yapmalarının büyük bir etkisi olduğunu düşünüyorum. İkinci el araba fiyatları gerçekten inanılır gibi değil adamlar yirmi yıl önceki araçlara bir dünya kadar para istiyor. Bazı araçlar sıfır araçlardan daha pahalı. Abicim sen ikinci el satıyorsun sıfır satmıyorsun. O aracı sen üretmedin. Ülkede ikinci el fiyatlar için en az yarı fiyatından satma zorunluluğuna dair bir kanun gelmesi gerekiyor artık.
Kesinlikle. Alırken binbir kusur bulurlar, satarken yere göğe sığdıramazlar.

Bu konuda arkadaş ikinci elin ne olduğunu yeni öğreniyor ama şoktan dolayı kabullenemiyor.

Uzun zamandır Ryzen 5 5600 almayı planlıyordum. 2. el fiyatlarına bakınıyorum ama sıfır fiyatının neredeyse aynısına satmaya çalışıyor herkes. Gerçekten, sıfır fiyatından daha ucuza (yine de bence alınacak fiyat değil) 4-5 tane ilan var. Mağazalardan almak istesen peşin fiyatına 3 taksit yapılıyor. Böyle fırsat da varken ben neden ikinci el alayım ki? Bu sadece ufak bir örnekti. Elektronik eşyadan tut arabaya kadar her kategoride durum benzer. Hatta olması gereken fiyatta bir ilan görünce bu sefer bunda bi terslik vardır kesin diye düşünüyor insan. 20-30 senelik arabalar ile 5-10 senelik yeni denebilecek arabaların fiyatları arasındaki fark 100-150 bin. Yeni modeli 650'ye satılan arabaynın 20 seneliğini 450'ye satmaya çalışıyorlar... Biri denk gelir alır diye düşünüyor herkes. Hatta denk gelmişsinizdir. Birkaç ay önce şu fiyata olur mu diye sorduğunuz arabanın fiyatını, sahibi sizin söylediğinizin altına düşürmüştür. Neyse ki insanlar biraz daha bilinçlendi de kimse almadıkça fiyatlar biraz da olsa düşüyor özellikle araba fiyatları.

Gelelim benim meseleye. 3000 peşin para verip 2. el alacağıma 3479 liraya 3 taksit sıfırını aldım. 2. el alacak kadar zengin değilim. 3000 liraya da 2 adet ilan var şu an, gerisi abuk subuk fiyatlarda.
Türkiye'de her şey garip hocam. Mesela Avrupa'da parçası değişmiş ve boyanmış araçların fiyatı düşmez, hatta bazıları fiyatı arttırır vs. demiş. O kadarını bilmiyorum ama burada boya veya değişen olsun, fiyatın anasını ağlatıyorlar.

Türkiye'de her şey garip hocam. Mesela Avrupa'da parçası değişmiş ve boyanmış araçların fiyatı düşmez, hatta bazıları fiyatı arttırır vs. demiş. O kadarını bilmiyorum ama burada boya veya değişen olsun, fiyatın anasını ağlatıyorlar.

Orada modifiye doğal olarak fiyat artışına sebebiyet veriyordu hatırladığım kadarı ile.