Samsung ulkeye ozel fiyatlandirma yapmasi nedeniyle daha ucuz kaliyor.

Ben sahsen Apple'i suclu bulmuyorum. Boyle berbat vergi politikalari ve belirsiz bir kura ayak uydurmaya calismak yanlis gelmiyor bana. Yabanci sermaye neden ulkeden kaciyor saniyorsunuz? Bu durumlarla ugrasmak istemiyorlar. Sirket de kendi karini dusunecek. Sadik bir kitlen de olunca rekabet derdin de yok. Bu sebepten fiyatlari dusurmeye dair bir cabalari da olmuyor.
Yani kendinizi Apple'in yerine koyun. Aliciniz var mi? Kesinlikle var. Ikinci elde telefonunuzun olusu bile satiyor. Fiyatlari kura gore ayarlamak hakkiniz mi? Hakkiniz.

Ben omrumde tek bir iPhone bile kullanmadim, bu fiyatlarla da kullanmam. Sadece sirket acisindan bakiyorum. Bana saldirmaniza gerek yok yani. :hehehe:

MacBook'a olan talep ile iPhone'a olan talep bir degil. Hatali bir ornek. Yolda gordugun 10 insanin 9'unda olan bir telefon serisi ile yolda gordugun 10 insanin 1'inde bulunan laptop serisini fiyat ve zam bakimindan kiyaslayamazsin. Insanlar ne olursa olsun iPhone alir ama MacBook cok nis bir kesime ve kullanim tipine hitap ediyor.

İste tam olarak bu sebepten Samsung yerel fiyatlandırma uyguluyor zaten. Pazarın lideri iPhone ise Samsung orada yerel fiyatlandırma yapmadan tutunamaz. Bu bizim gibi her ülke için geçerli ve sadece telefon sektörüyle de kısıtlı değil.

Ultrabook kategorisine baktığımızda da en çok satan cihaz MacBook bu arada. Ultrabook'u olan 10 insandan en az 5 tanesini çevir MacBook kullanıyordur. MacBook almayanların büyük bir kısmı da ya 30K altı cihaz almıştır ya da Windows mecburiyetinden. Kendi klasmanında değerlendirmek lazım.

Ultrabook kategorisine baktığımızda da en çok satan cihaz MacBook bu arada. Ultrabook'u olan 10 insandan en az 5 tanesini çevir MacBook kullanıyordur. MacBook almayanların büyük bir kısmı da ya 30K altı cihaz almıştır ya da Windows mecburiyetinden. Kendi klasmanında değerlendirmek lazım.
Laptoplar ultrabook olarak kategorilendirilmiyor sadece. Laptoplar, laptop basligi altinda kategorilendiriyor. Turk insani ultrabook kullanmaya meyilli degil. Ultrabook TR'de enayilik olarak goruluyor. Bu sebeple gaming laptop aliyorlar. Ultrabook kategorisinde MacBook rakipsiz olsa da "Laptop" ust basliginda gaming laptop tercihine yenik dusuyor.
İste tam olarak bu sebepten Samsung yerel fiyatlandırma uyguluyor zaten. Pazarın lideri iPhone ise Samsung orada yerel fiyatlandırma yapmadan tutunamaz. Bu bizim gibi her ülke için geçerli ve sadece telefon sektörüyle de kısıtlı değil.
iPhone neredeyse her ulkede pazar lideri olmasina ragmen sadece TR'de bu denli fiyat farki mevcut.

16 Pro Max;

Screenshot_20250921_113952_Chrome.webp

S25 Ultra;

Screenshot_20250921_114011_Chrome.webp

Fiyatlari neredeyse ayni olan cihazlarin TR'de aralarinda 20.000 TL fiyat farki olmasinin aciklamasi yok.

Hepsi zam bindiriyor ama Apple'in yaptigi zam ayri seviyede. Ayrica fiyat guncellemesini duzenli olarak yapan firma Apple. Gayet de cani istedikce zam cakiyor.

Samsung inanılmaz derecede fiyat mı kırıyor yoksa farklı firmalar için farklı vergi oranları mı söz konusu?

Apple, zam yaptıkça iPhone'a olan talebin azalmadığını görüyor. Haliyle zam yapmaya devam ediyor. Bu kadar.

Samsung da bunu yapıyor ama Apple kadar değil, öyle bir lüksü yok. Çünkü Samsung ve Apple, tüketicilerin psikolojisini iyi analiz etme becerisine sahip. Profiller farklı. Öyle olmasa bugün Apple ve Samsung pazar payında lider olmazlardı zaten.

Aslında kur belirsizliği son bir senedir mevcut değil. Ekstrem bir artış ve azalış söz konusu değil, son 1 yıldaki dolar grafiğine bakarak bunu görebilirsin. Bu bambaşka bir konu olduğu için detaylarına burada girmiyorum.

Eskiden sıkıntılardan birisi buydu, firmalar kur belirsizliği kaynaklı olarak oluşan enflasyon sonucu sürekli fiyat ayarlaması yapmak zorunda kalıyordu. Buna menu-cost (yeni versiyonu) deniyor. Bu ayarlamayı yapmak da maliyet. Bu sebepten firmalar, bu maliyeti de fiyatlara yansıtmak zorunda kalmışlardır.

İşin özü tüketici davranışlarında bitiyor kısacası.

Samsung yerel fiyatlandırma yapıyor Apple yapmıyor. Samsung'un yapma sebebi de Türkiye'yi sevdiği için değil. Samsung telefonlar fiyat olarak Apple ile aynı seviyede olursa Samsung'un pazar payı büyük ölçüde azalır. Samsung veya diğer markalar fiyat harici hiçbir konuda Apple ile rekabet edemez. Bu rekabeti fiyat sayesinde sağlamaya çalışıyorlar.

Samsung yerel fiyatlandırma çekiyor, Apple ise canı istedikçe zam çakıyor. Olayın özeti bu.
G1Nt5K6WUAAaPug.webp

Apple neden Brezilya, TR'de 2000 dolara telefonunu satsın ki?

Büyük bir çoğunluk vergiden oluşuyor. 16 PMax'e baktım vergi dahil 83-84 bin iken 100 küsüre satılması tabii Apple fiyatlarının önemsizliği de vergi de az değil.

Son düzenleme:
Nedir ya da ne değildir, umarım böyle devam eder.

Ülkede 40 bine 8 elite'li S25 satmaya çalışıyor Samsung, şurada 3-5 kişi dışında kimsenin umrunda değil. Honor, 50 bine Magic 7 Pro satmaya çalışıyor, yine bizim gibi 3-5 kişi dışında kimsenin haberi yok. Xiaomi 14 gibi bir telefon 37 binlere kadar düştü, yine yeni yeniden kimsenin haberi yok. Apple dışında her marka rekabetin içinde ama Apple satıyor. Doğal olarak da özel fiyatlandırma yapmasına gerek kalmıyor ama bu düzenin bozulması bizi bozar. Bu arada suç Apple'ın, kimse bana aksini iddia etmesin. Herkes fiyatlandırma için çabalarken Apple'ın alırsan al mantığını doğru yapmıyor. Tüketiciler de buna destek oluyor. Bugün elinde Apple ile gezen 100 kişinin 98'i de instagramda reels kaydırmak dışında bir şey yapmıyor ama nedense iOS'tan vazgeçemiyorlar. :D

@Oreki, demek istedigini anladim hocam ama su grafik ekstrem sayilmiyor mu?

Screenshot_20250921_130434_Chrome.webp

Eskiye gore daha stabil olmasi, ne kadar stabil kiliyor? %20 ustu bir degisim ediyor bu.

Ayrica tabii ki, olayin merkezinde tuketici davranislari yer aliyor. Apple fiyatlari oynatirken bir endise duymuyor cunku kitle sorun cikarmiyor. Her turlu alicisinin oldugunun farkinda.

@Oreki, demek istedigini anladim hocam ama su grafik ekstrem sayilmiyor mu?

Bu grafiğin ekstrem sayılabilmesi için 2018 dönemindeki kur krizi gibi bir dönemde olmamızı gerektiriyor aslında. Şu şekilde:

1758450158246.webp

2010'lu yıllardan sonra kur aslında sürekli bir artış eğilimi gösteriyor. 2018 ve 2021 dönemine dikkat edersen oradaki ekstremliğin en büyük sebebi, faiz/enflasyon arasındaki ilişkinin bilerek ve isteyerek yanlış körüklenmesi sonucu faiz oranlarının düşürülmesi, hali ile kurun astronomik şekilde artmasından geliyor. Bahsettiğim ekstremlik böyle bir şey.

Son 1-2 yıldaki kurun artış oranı daha düzenli bir seyirde ilerliyor. Çünkü merkez bankası eskisi gibi faiz politikası konusunda bir garabet uygulamıyor ülkede. Çok uzun süredir ilk defa faiz oranları enflasyon oranlarının üzerine çıktı. Bu da teorik olarak yabancı yatırımcıyı çeken ve tasarruf sahiplerinin enflasyondan daha iyi korunması anlamına gelen bir süreç.

1758450980195.webp

Sadece 2018 yılına ait grafik. Üstteki attığın ile arasındaki bariz fark. Üstte sürekli bir artış trendi var ama alttakinde belirli bir trend yok. Zaten ekstrem kısmı da burası. Kurun bir anda azalıp bir anda artması.