13367

Uzman
Makaleler
1
Kampüs olarak İzmir'deki serbest bölge ve Manisa'daki organize sanayi fabrikalarını dolaştık ve bilgi aldık.
Fabrika teknik operatörleri fabrika hakkında bilgi verirken sürekli yerli üretim olduğunu belirtiyorlar, en son gittiğimiz Vestel fabrikasında aynı cümleyi duyunca sordum: "Ham madde ve parçalar yurt dışından geliyor, nasıl yerli üretim oluyor? Yerli montaj değil mi?" dediğimde, ters bir cevapla "hayır yerli üretim oluyor" dedi. :rofl:

Depolarda üzerinde Çince yazılı kutular parçalarla dolu.
En ünlü olanlardan Vestel, Arçelik ve Bosch yerli üretim değil yerli montaj.
En basitinden Vestel'in akıllı tahtalara yönelik ürettiği tek şey resmen "Vestel" baskılı plastik çerçevesi.
Al bir tane enjeksiyon makinesi bas plastiği sonra yerli üretim de👏
Enjeksiyon için kullanılan makinenin hammaddesi polimer(toz plastik) Çin'den geliyor.
LCD ekran Çin'den, işlemci vb. Amerika diye uzuyor gidiyor zaten.

Mesela Çin tartışmasız üretim devi bu yüzden ham madde parça oradan alınıyor fakat ucuzluk ve zaman derken uzun vadede zarar ediliyor.

Türkiye yerli üretim için adım atmıyor.
En kötüsü de baştakilerin çıkıp: Vestel vb. yerli üretim yerli ekonomi kalkındırıcı gibi başarı ödüllendirmesi yapması ve övmesi.
Teşvik yok(.)
Türkiye'nin ekonomisi susuz limon gibi, su çıkmıyor fakat sıkılmaya devam ediliyor.

Sizin bu konu hakkında düşünceleriniz nedir?

Kampüs olarak İzmir'deki serbest bölge ve Manisa'daki organize sanayi fabrikalarını dolaştık ve bilgi aldık.
Fabrika teknik operatörleri fabrika hakkında bilgi verirken sürekli yerli üretim olduğunu belirtiyorlar, en son gittiğimiz Vestel fabrikasında aynı cümleyi duyunca sordum: "Ham madde ve parçalar yurt dışından geliyor, nasıl yerli üretim oluyor? Yerli montaj değil mi?" dediğimde, ters bir cevapla "hayır yerli üretim oluyor" dedi. :rofl:

Depolarda üzerinde Çince yazılı kutular parçalarla dolu.
En ünlü olanlardan Vestel, Arçelik ve Bosch yerli üretim değil yerli montaj.
En basitinden Vestel'in akıllı tahtalara yönelik ürettiği tek şey resmen "Vestel" baskılı plastik çerçevesi.
Al bir tane enjeksiyon makinesi bas plastiği sonra yerli üretim de👏
Enjeksiyon için kullanılan makinenin hammaddesi polimer(toz plastik) Çin'den geliyor.
LCD ekran Çin'den, işlemci vb. Amerika diye uzuyor gidiyor zaten.

Mesela Çin tartışmasız üretim devi bu yüzden ham madde parça oradan alınıyor fakat ucuzluk ve zaman derken uzun vadede zarar ediliyor.

Türkiye yerli üretim için adım atmıyor.
En kötüsü de baştakilerin çıkıp: Vestel vb. yerli üretim yerli ekonomi kalkındırıcı gibi başarı ödüllendirmesi yapması ve övmesi.
Teşvik yok(.)
Türkiye'nin ekonomisi susuz limon gibi, su çıkmıyor fakat sıkılmaya devam ediliyor.

Sizin bu konu hakkında düşünceleriniz nedir?
Çöp kutusu üretelim diyorum. Yahu! Adamlar hem teknolojiye engel koyuyorlar hem de "geliştirdik" diyorlar. Gelişim dediğin şey mantıkla olur. Ama sen napıyorsun? Halkın kendi dinlerini bir propaganda aracına dönüştürüp halkın kendi dinlerine olan güvenlerini sarsıyorsun. Bu iş böyle gittiği sürece gelişim beklemeyin.

Hiçbir zaman yerli üretim olmaz ki. F-35, 9 ülkeden farklı farklı parçalarla üretiliyor. Intel'in üretim tesisi ayrı, montaj tesisi ayrı. Apple, Samsung ve birçok diğer tüketici elektroniği üretimi Çin'de gerçekleşiyor. Önemli olan katma değer üretip net kar sağlayabilmek.

Hiçbir zaman yerli üretim olmaz ki. F-35, 9 ülkeden farklı farklı parçalarla üretiliyor. Intel'in üretim tesisi ayrı, montaj tesisi ayrı. Apple, Samsung ve birçok diğer tüketici elektroniği üretimi Çin'de gerçekleşiyor. Önemli olan katma değer üretip net kar sağlayabilmek.
Onu bile yapmıyorlar.

Bahsettiğim şey bu değil, %100 yerli üretim değil amaç. Baştakiler ve kendilerinin yerli üretim diye kandırması.
Üretim yapılıyor ama tamamen dışa bağlı yani %5-10 anca yerli üretim var bir üründe.
Basit eldiven bile Çin'den getiriliyor.

Dediğin markalar dünya çapında satış yapıyor, bizdekilerin hangisi yurt dışına satış yapıyor? Yapsa bile çok az.
Yani yurt dışından hem kur gelmiyor ayrıca fazla dışa bağlılıktan paramız yurt dışına çıkıyor.