Onu bir ara ben de çok merak ediyordum. Özellikle tatlandırıcılı, yani şekersiz abur cuburlar (çikolata vb.) istiyorum ama bulamıyorum. Bulsam da şekerli ürünlere göre çok pahalı oluyorlar. Bu konuda biraz araştırma yapmıştım.

Üç harfli marketlerin amacı, temel ihtiyaç ürünlerini ve sınırlı ürün çeşitlerini getirerek bunlardan kâr etmekmiş. Migros, Carrefoursa gibi büyük zincirler ise onlara kıyasla çok daha fazla ürün çeşidi sunuyor. Ancak bence hâlâ yeterli çeşitlilik yok. Sanırım alıcısı temel ürünlere göre çok daha az olduğu için fazla çeşit getirmiyorlar veya getiremiyorlar.

Almanya gibi ülkelerde insanlar yeni tatlar denemeye daha açık. Türkiye’de genelde bilinen ürünler daha çok tercih ediliyor. Yeni ya da alışılmadık ürünler yeterince talep görmeyebiliyor.

Türkiye’ye ithalat daha pahalı. Özellikle gıda gibi bozulabilir ürünlerde lojistik maliyetler yüksek. Birçok marka, ürünlerini Türkiye’ye getirmek için ek vergi, lojistik ve raf yeri maliyetini göze almak zorunda. Bu yüzden sadece “kesin satacak” ürünleri getiriyorlar. Örneğin Fanta gibi ürünler, ülkeden ülkeye farklı reçetelerle ve içeriklerle üretilebiliyor. Almanya’da Fanta’nın onlarca çeşidi olabilir çünkü pazar bunu kaldırıyor.

Türkiye’de ise genelde sadece en çok satan 2-3 çeşidi getiriyor ya da yerel üretimle sınırlı tutuluyor.

Almanya gibi ülkelerde insanlar yeni tatlar denemeye daha açık. Türkiye’de genelde bilinen ürünler daha çok tercih ediliyor. Yeni ya da alışılmadık ürünler yeterince talep görmeyebiliyor.

Türkiye’ye ithalat daha pahalı. Özellikle gıda gibi bozulabilir ürünlerde lojistik maliyetler yüksek. Birçok marka, ürünlerini Türkiye’ye getirmek için ek vergi, lojistik ve raf yeri maliyetini göze almak zorunda. Bu yüzden sadece “kesin satacak” ürünleri getiriyorlar. Örneğin Fanta gibi ürünler, ülkeden ülkeye farklı reçetelerle ve içeriklerle üretilebiliyor. Almanya’da Fanta’nın onlarca çeşidi olabilir çünkü pazar bunu kaldırıyor.

Türkiye’de ise genelde sadece en çok satan 2-3 çeşidi getiriyor ya da yerel üretimle sınırlı tutuluyor.
Pringles gibi muadili olmayan lezzetten mahrum kaldık. Piyasadaki diğer cipsler aşırı yağlı ve lezzetsiz. Ve çok sertler dilime yara yapıyorlar.