Bütçe
12.000 TL
Yer
C:/
Merhaba,

Mevcut ağ kurulumumu kısaca özetlemek istiyorum:
  • ONT: ZTE F601
  • Router: ASUS RT-AX53U (OpenWrt)
  • Sunucum: ThinkCentre M75Q Gen5 Mini PC (1GBE bağlantı)
  • Durum: Router'daki düşük CPU nedeniyle SQM kapalı
Şu anki kurulumda SQM kullanamadığım için ciddi bufferbloat yaşıyorum ve bu da özellikle gecikme/oyun trafiğinde kötü bir deneyim oluşturuyor.

Amacım bu bütçeye uygun olarak bufferbloat'u çözebilecek veya en aza indirebilecek bir ağ yapısı kurmak.
Bunun için ya güçlü bir mini PC ya da Keenetic Hero gibi performansı yüksek bir router almak istiyorum.

Sunucumun mevcut portu 1GBE, ancak NVMe portu üzerinden 2.5GBE NIC takma imkânım var. Bu şekilde ağa 2.5GBE ile dahil olabilirim. Özellikle HDD'den tam performans alabilmek için 2.5GBE, az da olsa önemli bir faktör.

Mümkünse, mini PC'ye NIC upgrade yaptıktan sonra bunu doğrudan router olarak kullanmak mantıklı mı?
Üzerine Proxmox kurup, bir VM içinde pfSense veya OPNsense çalıştırmak ne kadar mantıklı bir çözüm olur?

İhtiyaçlarım:
  • SQM desteğiyle bufferbloatu kaldırmak
  • LAN tercihen 2.5GBE olmalı.
  • Wi-Fi 1GBE hız yeterli, önemli olan LAN.

Fikirlerinizi, önerilerinizi ve bu kurulum için en uygun cihaz/model tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Hangi ürünler alınmalı, hangi ayarlarla en verimli sonucu alırım gibi somut tavsiyeler bekliyorum.

Yardım edeceğini düşündüğüm kişileri bu konuya etiketlemek istiyorum:
@Majdev @Liguori @Recep Baltaş @Milas @NYTMARE

Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sunucumun mevcut portu 1GBE, ancak NVMe portu üzerinden 2.5GBE NIC takma imkânım var. Bu şekilde ağa 2.5GBE ile dahil olabilirim. Özellikle HDD'den tam performans alabilmek için 2.5GBE, az da olsa önemli bir faktör.
Bunu çok doğru yapıyorsun. Ama hızlı ol. Gümrük limiti tamamıyla kalktı.

M.2 olan mı yoksa mini PCI-e olan mı senin için uygun bilmiyorum. Sunucu cihazına göre sen bilirsin onu.

Mümkünse, mini PC'ye NIC upgrade yaptıktan sonra bunu doğrudan router olarak kullanmak mantıklı mı?
Bence değil. Farklı bir cihaz tavsiye ederim ben. Bunu sunucu olarak kullanmaya devam et.

Üzerine Proxmox kurup, bir VM içinde pfSense veya OPNsense çalıştırmak ne kadar mantıklı bir çözüm olur?
Bunu tavsiye etmem. Router kendi cihazı olmalı.

Bunu dememin sebebi sanallaştırma değil. Sanallaştırmada sıkıntı yok. Ama router/firewall/pihole vs bunların kendine ait bir cihazı olmalı, sonra sanallaştırılabilir.

Ama sen mevcut sununucunu ayrıca router olarak da ayarlarsan çok tavsiye edilmeyen bir kurulum yapmış olursun. Yani bir cihaz hem router, hem Jellyfin görevi görmemeli. Router hep yalnız olmalı.

O yüzden yukarıda dediğim gibi, farklı bir cihaz al. İstersen aynı cihazdan bir tane daha al, veya farklı ThinkCentre, Dell, vs ikinci el PC'lere bak. Intel 10. nesil üstünü tavsiye ederim ben.

Ayrıca araya switch koymanı tavsiye ediyorum. Böyle router'ın işlemci üzerindeki yükü LAN içindeyken tamamıyla yok etmiş olursun.

Zyxel XMG-105 tavsiye ederim bütçe uygunsa. 2.5G backhaul'un olur.

(Eğer SFP ilgini çekiyorsa daha farklı sistem kurabilirsin, ona göre belirt bana, yardımcı olurum. Ben kendim SFP kullanıyorum LAN içi)
Wi-Fi 1GBE hız yeterli, önemli olan LAN.
Burada yanlış bakıyorsun bence.

WiFi WAN hızı ile WiFi backhaul hızı farklı. Senin yeni router artık WiFi görevi görmeyeceği için 1G port'u sayesinde LAN içindede en fazla 1G hızına limitli kalacak. Yani AX53'ün teorik LAN hızları puf olacak. O yüzden 2.5G backhaul tavsiye ediyorum. Switch ve yeni AP almak en mantıklısı. Keenetic Challenger gibi. 2.5G portu var.

@LewisLosa

Kısaca şablon olarak bunu takip et.

image.webp

(Modem/Gateway'i ZTE ONT gibi düşün)

Son düzenleme:

M.2 olan mı yoksa mini PCI-e olan mı senin için uygun bilmiyorum. Sunucu cihazına göre sen bilirsin onu.
1768677458196.webp

Sanırsam m.2 olanı tercih etmeliyim, eğer öyleyse birazdan siparişini veririm.
O yüzden yukarıda dediğim gibi, farklı bir cihaz al. İstersen aynı cihazdan bir tane daha al, veya farklı ThinkCentre, Dell, vs ikinci el PC'lere bak. Intel 10. nesil üstünü tavsiye ederim ben.
Nerdeyse tüm minipc'lerin ethernet girişi tek 1GbE oluyor. Daha fazla araştırmam lazım sanırsam.
Evet, aslında bunu gördüm reddit postlarında vs. Sadece bulmacamdaki parçaları birleştirmek için burdan da yardım almak istedim.

Ayrıca araya switch koymanı tavsiye ediyorum. Böyle router'ın işlemci üzerindeki yükü LAN içindeyken tamamıyla yok etmiş olursun.

(Eğer SFP ilgini çekiyorsa daha farklı sistem kurabilirsin, ona göre belirt bana, yardımcı olurum. Ben kendim SFP kullanıyorum LAN içi)
SFP olayını bende düşündüm ama şimdilik gereksiz masrafa yer vermek istemiyorum. Olabildiğince sorunuma çözüm bulacak bir yapı kurmaya çalışıyorum. Zira network tamamladıktan sonra sırada sunucu ihtiyaçları kalacak, DAS ve HDD gibi neyse konumuz bu değil.

Switch'i düşünüyorum kesinlikle zira böyle bir yapının olmazsa olmazı denilebilir. PC ve Sunucum arasındaki transferleri sağlamak için switch kullanacağım. Aşağıdaki switch'i düşünüyorum.

Eki Görüntüle 219014
Sanırsam m.2 olanı tercih etmeliyim, eğer öyleyse birazdan siparişini veririm.
Evet doğru olan M.2.

Nerdeyse tüm minipc'lerin ethernet girişi tek 1GbE oluyor. Daha fazla araştırmam lazım sanırsam.
Eğer boyut önemli değilse kesinlikle aynı form faktöründe bir PC al. Lenovo ve Dell'in böyle çok modeli var.

Bir tane daha 2.5G kart alırsın LAN için.

SFP olayını bende düşündüm ama şimdilik gereksiz masrafa yer vermek istemiyorum.
Şimdilik gerek yok gibi ama önceden planlama hep en iyisidir.
Switch'i düşünüyorum kesinlikle zira böyle bir yapının olmazsa olmazı denilebilir. PC ve Sunucum arasındaki transferleri sağlamak için switch kullanacağım. Aşağıdaki switch'i düşünüyorum.

Bu da çok güzel bir opsiyon ama ben kesinlikle Zyxel olanı tavsiye ediyorun. Çünkü SFP+ girişi var.

Bu arada kafan karışmasın, unmanaged bir switch'in her portu uplink olarak kullanılabilir. Yani Zyxel olanda illaki SFP portunu uplink olarak kullanmak zorundasın diye bir kural yok. Boşta kalabilir. Hatta Zyxel'in ve çoğu kişinin tavsiye ettiği kurulumda switch ve router arası 2.5G RJ45 uplink, switch ve NAS arası SFP+ bağlantı tavsiye ediliyor. (Ben kendim tam tersini yapıyorum ama :rofl:)

Eğer 2000 TL fark bütçeni çok zorlamazsa ileri dönüşlü olması için Zyxel çok daha mantıklı.

Evet doğru olan M.2.

Eğer boyut önemli değilse kesinlikle aynı form faktöründe bir PC al. Lenovo ve Dell'in böyle çok modeli var.
Tamam, sipariş verdim. Ancak 1 tane alabildim, diğeri için şuanlık param yok ve sanırsam alamayacağım gibi. 😄
Sunucuya takmak yerine alacağım router'a takarım geçici olarak.

Şu an kullandığım minipc'yi de bu satıcıdan almıştım. Kendisi güvenilir bana göre. Şu an kullandığımı 12.000TL gibi gerçekten ucuz bir rakama sıfır'a almıştım kendisinden.

Bu da çok güzel bir opsiyon ama ben kesinlikle Zyxel olanı tavsiye ediyorun. Çünkü SFP+ girişi var.

Bu arada kafan karışmasın, unmanaged bir switch'in her portu uplink olarak kullanılabilir. Yani Zyxel olanda illaki SFP portunu uplink olarak kullanmak zorundasın diye bir kural yok. Boşta kalabilir. Hatta Zyxel'in ve çoğu kişinin tavsiye ettiği kurulumda switch ve router arası 2.5G RJ45 uplink, switch ve NAS arası SFP+ bağlantı tavsiye ediliyor. (Ben kendim tam tersini yapıyorum ama :rofl:)
Pekala hocam SFP'li olanı tercih edebiliriz. Managed switch bu kurulumda daha mı mantıklı peki?

Eğer 2000 TL fark bütçeni çok zorlamazsa ileri dönüşlü olması için Zyxel çok daha mantıklı.
Bütçe biraz daha esnek diyebilirim sadece hemen param olmuyor. Biriktirip biriktirip alacağım donanımları.

Bence değil. Farklı bir cihaz tavsiye ederim ben. Bunu sunucu olarak kullanmaya devam et.

Bunu tavsiye etmem. Router kendi cihazı olmalı.

Bunu dememin sebebi sanallaştırma değil. Sanallaştırmada sıkıntı yok. Ama router/firewall/pihole vs bunların kendine ait bir cihazı olmalı, sonra sanallaştırılabilir.

Ama sen mevcut sununucunu ayrıca router olarak da ayarlarsan çok tavsiye edilmeyen bir kurulum yapmış olursun. Yani bir cihaz hem router, hem Jellyfin görevi görmemeli. Router hep yalnız olmalı.

Burada yanlış bakıyorsun bence.

WiFi WAN hızı ile WiFi backhaul hızı farklı. Senin yeni router artık WiFi görevi görmeyeceği için 1G port'u sayesinde LAN içindede en fazla 1G hızına limitli kalacak. Yani AX53'ün teorik LAN hızları puf olacak. O yüzden 2.5G backhaul tavsiye ediyorum. Switch ve yeni AP almak en mantıklısı. Keenetic Challenger gibi. 2.5G portu var.

@LewisLosa

Kısaca şablon olarak bunu takip et.

Eki Görüntüle 219013

(Modem/Gateway'i ZTE ONT gibi düşün)
Bunu alırsa bence çok daha iyi olur.

Evet doğru olan m.2.

Bir tane daha 2.5G kart alırsın lan için.

Şimdilik gerek yok gibi ama önceden planlama hep en iyisidir.

Bu da çok güzel bir opsiyon ama ben kesinlikle ZyXEL olanı tavsiye ediyorun. Çünkü SFP+ girişi var.

Bu arada kafan karışmasın, unmanaged bir Switch'in her portu uplink olarak kullanılabilir. Yani ZyXEL olanda illaki SFP portunu uplink olarak kullanmak zorundasın diye bir kural yok. Boşta kalabilir. Hatta ZyXEL'in ve çoğu kişinin tavsiye ettiği kurulumda Switch ve router arası 2.5G RJ45 uplink, Switch ve nas arası SFP+ bağlantı tavsiye ediliyor. (ben kendim tam tersini yapıyorum ama :rofl:)

Eğer 2.000 TL fark bütçeni çok zorlamazsa ileri dönüşlü olması için ZyXEL çok daha mantıklı.

Bence i5 ya da i7 işlemcili bir sff PC almalı böylece riser kullanmadan istediği Ethernet kartını takabilir ve isterse routerın haricinde plex server olarak kullanabilir ama plex istemezse i5 9500T yeterde artar.

Bence i5 ya da i7 işlemcili bir sff PC almalı böylece riser kullanmadan istediği Ethernet kartını takabilir ve isterse routerın haricinde plex server olarak kullanabilir ama plex istemezse i5 9500T yeterde artar.
Çok yer kaplıyor hocam. Dolabın üstüne koyacağım için daha minik çözümler arıyorum ama dediğiniz öneri yine de mantıklı gibi. Belki yer sorununa çözüm bulabilirim.

Ama elektrik konusunda dezavantajı olmaz mı?