Bütçe
12.000 TL
RB5009 ile GPON SFP çalışıyor.

Örnek: https://techolay.net/sosyal/konu/superonline-gpon-sfp-testi.153483/

Ben ağımı tekrar kuruyor olsaydım kesinlikle RB5009 alırdım.
Ama MikroTik yazılımı ve winbox çok ayrı bir canavar.

Şanslısın ki bu model OpenWrt destekliyor. Çok daha kolay.
SQM testleri bulamadım internette o yüzden biraz tereddüt ediyorum. Eğer başarılıysa direkt olarak alayım. Hem sfpmi takar hem 2.5G portundan unmanaged Switch takarım babalar gibi yaşarım hocam :D

Ben ağımı tekrar kuruyor olsaydım kesinlikle RB5009 alırdım.
Ama Mikrotik yazılımı ve WinBox çok ayrı bir canavar.
Olsun hocam zaten ben native olarak hayatımda linux kullanmaktayım. Komutlara ya da terimlere aşinayım sadece network tarafını pek bilmiyorum o kadar. O da öğrenilir zaten hem deneyim hem sorunuma çözüm bulmak amacım. Yoksa ben enayimiyim gidip 10 bin TL'yi bir tane routere vereyim.

SQM testleri bulamadım internette o yüzden biraz tereddüt ediyorum. Eğer başarılıysa direkt olarak alayım.
MikroTik piyasadaki en "nerd" firmalardan birisi. Adamlar hakiki ağ mühendisleri.

Bu model yurt dışında çok popüler. 10G hızlarda kullanıyor insanlar bunu. Bufferbloat konusunda endişen olmasın.

Zaten bu sene içinde cake_mq görürsün.

Hem sfpmi takar hem 2.5G portundan unmanaged Switch takarım babalar gibi yaşarım hocam :D
İşte en mantıklısı bu. Ben bunu akıl edemedim geçen sene :rofl:. PC toplayacağım kendim yapacağım diye gaza geldim. Memnunum ama keşke RB5009 alsaymışım. Zaten diğer konuya da yazmıştım...
Olsun hocam zaten ben native olarak hayatımda linux kullanmaktayım. Komutlara ya da terimlere aşinayım sadece network tarafını pek bilmiyorum o kadar. O da öğrenilir zaten hem deneyim hem sorunuma çözüm bulmak amacım. Yoksa ben enayimiyim gidip 10 bin TL'yi bir tane routere vereyim.

Ben de Linux kullanıyorum ama MikroTik kullanmak Arch, Gentoo, LFS kullanmak gibi bir şey değil. Vaktin olunca WinBox videoları izle, ne dediğimi anlarsın. Bu cihaz bende olsa OpenWRT ile kullanırdım şahsen.

MikroTik CRS kullanırken WinBox deneyimledim ve pfSense, OpenWRT, OPNsense vs yanından geçemez. Çok zor ama anladığında cidden hakkını veriyor.

Tekrar şanslısın ki yeni WinBox uyguluması Linux native. Wine gerekmiyor eskisi gibi. Geçen sene yaptılar bu değişikliği. (Ama X11/XWayland kullanıyor, Wayland native değil maalesef)

Bildiğin seni çağırıyor bu cihaz. ;)

@LewisLosa

Ayrıca blok diagramı sana bahsettiğim gibi. Portlar switch chip'e bağlı.

1769372650591.webp

Vaktin olunca bunu izle bence. Ben çok beğenmiştim.

Son düzenleme:
Videoyu daha önce görmüştüm ama gerçekten test yapıyor mu diye merak edip tekrar açtım; açıkçası tamamını izlemedim. Router oldukça iyi görünüyor ve dediğiniz gibi cihaz resmen beni kendine çağırıyor 😄

Bu durumda sff PC almaya da gerek kalmıyor gibi. Büyük ihtimalle bir hafta içinde bu Router'ı satın alırım.
Açıkçası routeros varken OpenWrt kullanmak bana pek mantıklı gelmiyor. Eğer routeros daha iyiyse neden OpenWrt'ye geçeyim ki? Zamanım var, öğrenmeye de açığım; bu yüzden Routeros'u öğrenmek bana daha doğru geliyor. Zaten çok büyük veya karmaşık bir kurulum planlamıyorum.

İlk aşamada ONT'yi bağlayıp PPPoE bilgilerini girerim, internet bağlantısını kurarım. Ardından PC'leri ve sunucuları Router'ın Switch portlarına takıp sistemi bu şekilde kullanırım. İhtiyaca göre de zamanla adım adım geliştirmeler yaparım.

Eğer çok fazla 2.5G cihazın yoksa switch almana gerek yok, çünkü gördüğün gibi router'ın portları zaten switch chip'e bağlı.

Ama birden fazla 2.5G cihazın varsa o zaman PoE destekli Zyxel switch almanı tavsiye ederim. Diagrama bakarsan 2.5G portu "POE IN". Yani bütün router'ı bu port üzerinden POE ile çalıştırmak mümkün.

Attığım linklerdeki HP modellere bak. Zyxel XMG-105HP ve XMG-108HP.

Zyxel XMG-105HP (5x2.5G RJ45, 10G SFP+, PoE++)
Zyxel XMG-108HP (8x2.5G RJ45, 10G SFP+, PoE++)

Böylece hem ONT'yi iptal etmiş olursun, hem de router'ın güç kaynağını iptal etmiş olursun. Bir tek switch prize bağlı olur.
Yanına UPS de alırsan artık hiç internetin gitmez. Çünkü GPON (yani PON teknolojisi) kısaca pasif bir internet teknolojisi. Elektrik gidince internet gitmez (eğer router vs'nin elektriği gitmezse). Switch'i UPS'e takarsın. UPS'i ise prize. GPON SFP'yi router'a takarsın, gücünü porttan alıyor zaten. Router ise POE port üzerinden switch'ten gücünü alır. Tertemiz bence.

Bu router'ın zaten takma adı "redundancy". Dört farklı şekilde çalıştırabiliyorsun. AC adaptörü, POE, DC1 ve DC2.
Ayrıca rack mount için aksesuarları da var.

3-4 ay öncesine dönebilsem kendim bizzat böyle ağımı kurardım. Neyse artık iş işten geçti.
Benim yaptığım hataları yapma. :rofl:

Son düzenleme:
Eğer çok fazla 2.5G cihazın yoksa switch almana gerek yok, çünkü gördüğün gibi router'ın portları zaten switch chip'e bağlı.

Ama birden fazla 2.5G cihazın varsa o zaman PoE destekli Zyxel switch almanı tavsiye ederim. Diagrama bakarsan 2.5G portu "POE IN". Yani bütün router'ı bu port üzerinden POE ile çalıştırmak mümkün.

Attığım linklerdeki HP modellere bak. Zyxel XMG-105HP ve XMG-108HP.

Zyxel XMG-105HP (5x2.5G RJ45, 10G SFP+, PoE++)
Zyxel XMG-108HP (8x2.5G RJ45, 10G SFP+, PoE++)

Böylece hem ONT'yi iptal etmiş olursun, hem de router'ın güç kaynağını iptal etmiş olursun. Bir tek switch prize bağlı olur.
Yanına UPS de alırsan artık hiç internetin gitmez. Çünkü GPON (yani PON teknolojisi) kısaca pasif bir internet teknolojisi. Elektrik gidince internet gitmez (eğer router vs'nin elektriği gitmezse). Switch'i UPS'e takarsın. UPS'i ise prize. GPON SFP'yi router'a takarsın, gücünü porttan alıyor zaten. Router ise POE port üzerinden switch'ten gücünü alır. Tertemiz bence.

Bu router'ın zaten takma adı "redundancy". Dört farklı şekilde çalıştırabiliyorsun. AC adaptörü, POE, DC1 ve DC2.
Ayrıca rack mount için aksesuarları da var.

3-4 ay öncesine dönebilsem kendim bizzat böyle ağımı kurardım. Neyse artık iş işten geçti.
Benim yaptığım hataları yapma. :rofl:
Her şey çok güzel ve temiz görünüyor. Bir an önce bu kurulumu yapmak için sabırsızlanıyorum. Teşekkürler hocam bir an önce routerı alacağım.

2.5G M.2 nic geldi. Bugün boş zamanım olursa takacağım.

Taktım, aslında dün takmıştım buraya paylaşmayı unutmusum.

Bu arada Türknet bana ipv6 tanımlamış.

Dosya Ekleri

• IMG-20260128-WA0023.webp
    IMG-20260128-WA0023.webp
    1,7 MB · Görüntüleme: 33
Son düzenleme:
Taktım, aslında dün takmıştım buraya paylaşmayı unutmusum.
Güzel.
2.5G ortalama bir NAS/sunucu HDD'sinin read/write hızına denk geldiği için en iyisi. 1G ile sınırılı olmak mantıklı değil artık.

Bu arada Türknet bana ipv6 tanımlamış.
Prefix'i ne bakma ihtimalin var mı? /56, /64

Statik IPv4 alıyor musun? Almayı planlıyor musun?

@LewisLosa Sen mini PC'yi kimden almıştın?

Gümrük kapanmadan ben de Lenovo mini PC alıp 2.5G kart almayı düşünüyorum.

Ayrıca kartı PCI-e slotuna mı taktın yoksa WiFi slotuna mı?

Son düzenleme:
Güzel.
2.5G ortalama bir NAS/sunucu HDD'sinin read/write hızına denk geldiği için en iyisi. 1G ile sınırılı olmak mantıklı değil artık.
Aynen öyle.
Prefix'i ne bakma ihtimalin var mı? /56, /64
/64. (ekteki fotoğrafa bak.)
Statik IPv4 alıyor musun? Almayı planlıyor musun?
Muhtemelen almam. Onun yerine vps alıp wireguard ile sunucumu eşleştirmek daha mantıklı geliyor.
Kendim ip alırsam onu korumam gerekecek sonuçta firewall yok bir şey yok.
Gümrük kapanmadan ben de Lenovo mini PC alıp 2.5G kart almayı düşünüyorum.
Yetişmez hocam artık. Sonuçta 6 şubatta gümrüğe giren ürünler direkt geri döner.
Ayrıca kartı PCI-e slotuna mı taktın yoksa WiFi slotuna mı?
PCI-E almadım. M.2 A+E key aldım. Bunu da mini pc'min Wi-Fi kartı slotuna taktım. Bir tane daha m2 slotu vardı ancak o diskler içindi galiba yapısı farklı.

Dosya Ekleri

• 1769795278702.webp
    1769795278702.webp
    20,4 KB · Görüntüleme: 32
Keşke 64 vermeseler. TT de 64 veriyor.

Bir tek SuperOnline 56 veriyor. Ama onlarda da çok nadir IPv6 zaten. Neyse bu ayrı konu.

Muhtemelen almam. Onun yerine vps alıp wireguard ile sunucumu eşleştirmek daha mantıklı geliyor.
Kendim ip alırsam onu korumam gerekecek sonuçta firewall yok bir şey yok.
VPS alıp WireGuard kurmuştum ben. Hiçbir şey yapmama rağmen Reddit vs IP ban attı.

Eğer bir şeyler host etmek içinse mantıklı. Ama internette gezmek amaçlı ise mantıksız bence.

Bu arkadaştan sana attığım Dell PC'yi almayı düşünüyorum.

Yetişmez hocam artık. Sonuçta 6 şubatta gümrüğe giren ürünler direkt geri döner.
:cry: Evet maalesef...

Sana tavsiye ettiğim zaman benim de almam gerekiyordu... Terzi kendi söküğünü dikemez...

1769801828070.webp

Yazık oldu. Lanet olsun...

Sen güle güle kullan. MikroTik kurulumuna geçersen benim profilden bana haber ver paylaş, merak ediyorum.

Keşke 64 vermeseler. TT de 64 veriyor.

Bir tek Superonline 56 veriyor. Ama onlarda da çok nadir IPv6 zaten. Neyse bu ayrı konu.

Bu prefix mevzusu neden önemli bu kadar? Bence ileriki zamanlarda TurkNet talep oldukça verir.

VPS alıp wireguard kurmuştum ben. Hiçbir şey yapmama rağmen Reddit vs IP ban attı.
Eğer bir şeyler host etmek içinse mantıklı. Ama internette gezmek amaçlı ise mantıksız bence.

Kişisel amaçlarla kullanmam VPS'i zaten VPS Debian'ya da NixOS olur. En fazla clawdbot kurarım o dolaşır internette onun dışında kendim kullanmam.

Bu arkadaştan sana attığım Dell PC'yi almayı düşünüyorum.

Vayy, çok iyi. Bu arada satıcı sakallı, hacı kılıklı birisi. Ben biraz ön yargılı oldum ama adam işini doğru düzgün yapıyor. Nakit ile ödeme almayı tercih ediyor ve dükkanı küçük hatta bu minipcleri çoğunlukla ev sunucusu olarak alıcısı çok olduğunu söyledi. Gittiğinizde satıcıyla sohbet edin bence iyi bir insan. Ne kadar Müslüman olmasamda işini hakkıyla yapanları övmek lazım.

:cry: evet maalesef...
Sana tavsiye ettiğim zaman benim de almam gerekiyordu... Terzi kendi söküğünü dikemez...

Keşke iki tane alsaydım belki elimde artınca sana verirdim. Ehh, nereden bilebilirdim ki. Boş verin hocam belki Türkiye'ye distribütörler getirir. 1 Gbps olanlar var diye biliyorum TR'de.

Eki Görüntüle 222954

Yazık oldu. Lanet olsun...

Sen güle güle kullan. MikroTik kurulumuna geçersen benim profilden bana haber ver paylaş, merak ediyorum.

Pekala hocam haber veririm. Burayı unutmuyorum. Hatta web sitemi geliştirince blog olarak paylaşacağım kesinlikle deneyimlerimi Türkçe şekilde.

anime-girl-okay-sign-b5zlye5h8mnjhdg2.gif

@Liguori şu anda istersem MikroTik cihazı alabilirim. Ancak biraz düşündüm de böyle bir yapıda SQM'e gerçekten gerek var mı diye. Sahiden gerek var mı? Ev ağında 10 cihaz bağlı oluyor bu cihazlardan 1 tanesi IoT. Birkaçı sosyal medya tüketen telefonlar, bir geriye kalanları televizyon ve PC'ler. Sizce gerek var mı gerçekten yani sürekli büyük tüketim olmuyor genelde öyle 20-30 cihaza da sahip değilim.

Son düzenleme: