Eğer çok fazla 2.5G cihazın yoksa switch almana gerek yok, çünkü gördüğün gibi router'ın portları zaten switch chip'e bağlı.
Ama birden fazla 2.5G cihazın varsa o zaman PoE destekli Zyxel switch almanı tavsiye ederim. Diagrama bakarsan 2.5G portu "POE IN". Yani bütün router'ı bu port üzerinden POE ile çalıştırmak mümkün.
Attığım linklerdeki HP modellere bak. Zyxel XMG-105HP ve XMG-108HP.
Zyxel XMG-105HP (5x2.5G RJ45, 10G SFP+, PoE++)
Zyxel XMG-108HP (8x2.5G RJ45, 10G SFP+, PoE++)
Böylece hem ONT'yi iptal etmiş olursun, hem de router'ın güç kaynağını iptal etmiş olursun. Bir tek switch prize bağlı olur.
Yanına UPS de alırsan artık hiç internetin gitmez. Çünkü GPON (yani PON teknolojisi) kısaca pasif bir internet teknolojisi. Elektrik gidince internet gitmez (eğer router vs'nin elektriği gitmezse). Switch'i UPS'e takarsın. UPS'i ise prize. GPON SFP'yi router'a takarsın, gücünü porttan alıyor zaten. Router ise POE port üzerinden switch'ten gücünü alır. Tertemiz bence.
Bu router'ın zaten takma adı "redundancy". Dört farklı şekilde çalıştırabiliyorsun. AC adaptörü, POE, DC1 ve DC2.
Ayrıca rack mount için aksesuarları da var.
3-4 ay öncesine dönebilsem kendim bizzat böyle ağımı kurardım. Neyse artık iş işten geçti.
Benim yaptığım hataları yapma.