emilbreivik 41

Başarılı
İnternet bağlanalı yaklaşık 2 gün oldu. Hız testi yaptığımda telefon ile 800 Mbps civarında hız alabiliyorum ama bilgisayarda kablolu şekilde 95 Mbps alıyorum. Ethernet kablosunun yerini değiştirdim, tekrar denedim ama yine aynı hızı aldım. Bilgisayarda Ethernet ayarlarına baktığımda, ilk resimdeki gibi bana gönderilen hız 100/100 Mbps görünüyor. Yapay zekâya sorduğumda da Aygıt Yöneticisi’ne girip ağ bağdaştırıcı ayarlarının Gelişmiş kısmından “Hız ve İkili” seçeneğini bulup, ayarı “1 Gbps Tam İkili” yapmamı söyledi.

Dediğini yaptım ama hızda değişen hiçbir şey olmadı.

Modem arayüzüne girip baktığımda da LAN 2 kısmında hız 100 Mbps, WAN kısmında 1000 Mbps görünüyor. Bu durumda ne yapmam lazım? TürkNet’te sorun için dün akşam destek kaydı açtım ama henüz telefonla bir dönüş olmadı. Ticket’tan da dönüş yapılmadı. Acaba ben bir ayarı mı yanlış yaptım da bilgisayarda istediğim hızı alamıyorum?

1765733773818.webp

1765733780640.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Dört olasılık var.
  1. Anakarttaki ethernet portu 100 Mbps port, Gigabit değil. Modeli ne?
  2. Kullandığınız kablo hasarlı.
  3. Bilgisayardaki port hasarlı.
  4. Modemdeki port hasarlı.
Muhtemelen kablodan kaynaklı.

Gigabit modda çalışması için kablonun her 8 pinin de hasarsız temas yapması lazım. Eğer bir tanesi bile temas yapmıyorsa otomatik olarak 100 Mbps hızında anlaşma yapar.

En yüksek ihtimal kabloda sorun olması. Benim de 1 gig hız veren kablom hasar görmüştü 100 Mbps almaya başlamıştım. Sağlam olduğunu bildiğiniz bir kablo ile deneyin.

Dört olasılık var.
  1. Anakarttaki ethernet portu 100 Mbps port, Gigabit değil. Modeli ne?
  2. Kullandığınız kablo hasarlı.
  3. Bilgisayardaki port hasarlı.
  4. Modemdeki port hasarlı.
Muhtemelen kablodan kaynaklı.

Gigabit modda çalışması için kablonun her 8 pinin de hasarsız temas yapması lazım. Eğer bir tanesi bile temas yapmıyorsa otomatik olarak 100 Mbps hızında anlaşma yapar.

Ankart modelini soruyorsanız eğer, Asus Prime B450M-K II.

En yüksek ihtimal kabloda sorun olması. Benim de 1 gig hız veren kablom hasar görmüştü 100 Mbps almaya başlamıştım. Sağlam olduğunu bildiğiniz bir kablo ile deneyin.

Kablonun sağlam olduğundan eminim çünkü adam sıfır kutudan çıkarıp taktı. Ama modeme gelen yeşil kablonun üstünde ''Data Cable CAT.5E UTP'' yazıyor. Bu kısımda CAT.6 mı yazması lazım acaba?

Hız ikiliyi seçip düzeltenler olmuş, başka kablo ile denedin mi?

Hız ikiliyi denedim ama olmadı. Farklı kablo ile de denemedim, adam direkt kutudan sıfır çıkarıp taktı. Ama modeme gelen yeşil kablonun üstünde ''Data Cable CAT.5E UTP'' yazıyor.

Kablonun sağlam olduğundan eminim çünkü adam sıfır kutudan çıkarıp taktı. Ama modeme gelen yeşil kablonun üstünde ''Data Cable CAT.5E UTP'' yazıyor. Bu kısımda CAT.6 mı yazması lazım acaba?

Hız ikiliyi denedim ama olmadı. Farklı kablo ile de denemedim, adam direkt kutudan sıfır çıkarıp taktı. Ama modeme gelen yeşil kablonun üstünde ''Data Cable CAT.5E UTP'' yazıyor.
Kutudan çıkmış olmasına aldanma mutlaka başka bir kablo ile dene üretim hatası olabilir. Cat5e 1000 Mbps'e kadar destekler standardında sorun yok da, bulursan ya da varsa CAT 6 kablo ile dene bence çözülecektir sorunun.

Kutudan çıkmış olmasına aldanma mutlaka başka bir kablo ile dene üretim hatası olabilir. Cat5e 1000 Mbps'e kadar destekler standardında sorun yok da, bulursan ya da varsa CAT 6 kablo ile dene bence çözülecektir sorunun.
Benim anakart 2.5gb lan portu var ve cat6 kablo çektirdim kaça kadar alabilirim rahatça?

TürkNet'i arayıp kablonun CAT.6 ile değiştirilmesini istemeli miyim yoksa internet üzerinden kendim mi alayım?

Bir de 2 kablo modeli arasında galiba frekans ve performans farkı var mış da, sizin bilginiz var mı bu konu hakkında?

Anakart portu 1G. Sıkıntı yok.

CAT5E Gigabit destekliyor, sıkıntı yok. Kısa mesafede 2.5G bile destekliyor.

Kablo muhtemelen hasarlı. Ucundaki pinlerden biri temas yapmıyor muhtemelen. Farklı kablo ile deneyin.

Eğer farklı kabloda da aynı şey olursa bu kez portlardaki pinler hasarlı olabilir. TurkNet modemde farklı LAN portuna da bağlamayı deneyin.

TürkNet'i arayıp kablonun CAT.6 ile değiştirilmesini istemeli miyim yoksa internet üzerinden kendim mi alayım?

Bir de 2 kablo modeli arasında galiba frekans ve performans farkı var mış da, sizin bilginiz var mı bu konu hakkında?
Cat 6A, düşük sinyal kayıpları ve daha yüksek frekansta daha iyi iletim performansı sunar biri 1000Mbps biri 10000Mbps destekliyor. CAT 7 bile alabilirsiniz. Kendiniz alın bence başka portlarda denedikten sonra.

Kabel Direkt, Ugreen gibi markalar iyidir.

Benim anakart 2.5gb lan portu var ve cat6 kablo çektirdim kaça kadar alabilirim rahatça?
CAT6 1000Mbps, CAT6A 10Gbps.

Son düzenleme: