TurkNet, habersiz şekilde H3601P routerı güncellediği için mesh sistem kullanılamıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan gk34
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 499
  • Etiketler Etiketler
    turknet yazılım

gk34

Uzman
Yaklaşık 1.5 aydır H3601P routerı mesh olarak ana routera bağlı şekilde sorunsuz kullanıyordum ancak geçtiğimiz cuma gecesi, ana router olmamasına rağmen nasıl olduysa mesh olarak kullandığım H3601P’ye yeni bir yazılım yüklendi. Sonuç olarak artık hiçbir şekilde mesh olarak bağlanmıyor. Forumlarda ve çeşitli kaynaklarda araştırdım fakat bir çözüm bulamadım.

TurkNet, “Biz yapmıyoruz, ZTE yapıyor” diyerek sorumluluktan kaçıyor. Oysa ZTE’nin işi gücü yok da ürettiği routera WAN, mesh ve QoS gibi özelliklere kısıtlama mı koyacak? Bunun ne bir sebebi, ne de mantıklı bir açıklaması var. Root erişimi de sağlanamıyor. Tamamen gereksiz ve anlamsız bir durum.

Recep Bey, sizden ricam TurkNet CEO’su Cem Çelebiler ile görüşerek bu saçma kısıtlamaların kaldırılmasını sağlamanızdır. TurkNet’in politikası güya “her şey sınırsız, açık internet” olacaktı. Bu mu açıklık? Gerçekten sadece eziyet ve hiçbir anlamı olmayan bir uygulama.

Umarım en kısa zamanda çözüme kavuşur.

@Recep Baltaş

Son düzenleyen: Moderatör:

Eski aboneliğimden kalma H1601 modemim vardı. TurkNet’in artık H3601P verdiğini öğrenince, daha önce verdikleri Zyxel T50B ile değiştirme talebinde bulundum. Değişim gerçekleştiği gün cihazları doğrudan mesh olarak bağladım. Aynı marka oldukları için WPS tuşuyla çok kolay bir şekilde mesh bağlantısı kuruldu ve mavi ışık sabit şekilde yanmaya başladı. Yaklaşık 1,5 aydır sorunsuz kullanıyordum.

Yazılımla yapılan bu kısıtlamaların gerçekten hiçbir gereği yok. Bu ülkede öyle anlamsız ve saçma uygulamalar yapılıyor ki, anlamak mümkün değil.

ISS değiş en güzeli.
ISS değiştirmek çözüm olsa keşke, ama hepsi birbirinden kötü. 1000/1000 bağlantım var, diğerleriyle kıyaslamak mümkün değil. Fakat cihaz üzerindeki kısıtlamalar gerçekten inanılmaz derecede saçma.

Hiçbir firmanın kendi verdiği cihaz ile düzgün kullanım olmuyor, illa ki kısıtlıyorlar, aslında bu kısıtlamalarda biraz haklılar, çünkü insanlar bilinçsiz şekilde modem arayüzüne girip ayarları kurcalayıp duruyorlar, ayarlar bozulunca da internet gitti diyerek firmaya kızıyorlar. Firmalar da istiyor ki hiçbir ayar kalmasın ki kafaları rahat olsun.
Ben GigaFiber bağlantım sağlandıktan 10 dk sonra verdikleri H3601P cihazo söküp kurusuna kaldırdım. Daha sonradan o cihazı sıfırladığım için otomatik kurulum yapılamadı ve değişim istedim, Zyxel getirdiler, o da kutusunda duruyor şu an.

Uzaktan güncellenen bir router modem duymamıştım hiç, Otomatik güncelleme açık kalmıştır ayarlardan belki.

Uzaktan güncellenen bir router modem duymamıştım hiç, Otomatik güncelleme açık kalmıştır ayarlardan belki.
Ayarları zaten kısıtlı öyle bir ayar yeri olsaydı ben zaten çoktan kapatmıştım Iss tarafından güncelleniyor Zte router ve modemlerde bu şekılde .

Bilinçsiz kullanım konusunda haklı olabilirsin lakin Mesh Qos bunarla inan bir alakası yok, bilinçi kullananlar nie mağdur olsun kı , h3601p otomatık alıyor ayarları senin bişey yapmana gerek yoktu gpondan gelen kabloyu bağlaman yeterli oluyor ama benım sorunum daha farklı .

Son düzenleme:
Almadı, Türknetin kurulum sunucusu 2 ay boyunca çöküktü.

TurkNet, “Biz yapmıyoruz, ZTE yapıyor” diyerek sorumluluktan kaçıyor.
Bu yalan. ISS tarafından verilen modemler ISS tarafından TR069 sayesinde uzaktan erişim sayesinde güncellenir. Üreticinin hiçbir sözü yok buna. Ki ZTE gibi markalar H3600, H3600P, H3601P gibi ürünleri EMEA ve Asya bölgesine milyonlarca ihracat ediyor. Bunların tek farkı ülkeye giriş sonrası üstüne firmanın sticker'ı yapıştırılması (mesela Turk Telekom, TurkNet, Turkcell SuperOnline)

Hatta bu uzaktan erişim sayesinde sizin LAN cihazlarınızı takip etme imkanları var ve cihazların MAC adreslerini görebiliyorlar. Buna örnek vermek gerekirse SansürOnline'ın eski taahütlerinde 30'dan fazla cihaz kullanmanın yasak olduğuna dair ibare vardı. Halbuki müşteri isterse DHCP sayesinde 254 tane cihaz bağlayabilir, hatta VLAN ile daha fazla bağlayabilir.
WAN, mesh ve QoS gibi özelliklere kısıtlama mı koyacak? Bunun ne bir sebebi, ne de mantıklı bir açıklaması var. Root erişimi de sağlanamıyor. Tamamen gereksiz ve anlamsız bir durum.
Maalesef bu ülkemizde çok yaygın. Hatta sadece ülkemizde değil, global olarak da yaygın bir sorun. Çoğu ISS müşteriye özgürlük vermek istemiyor.

Kendim hem TurkNet GigaFiber hem TT FTTH altyapısı üzerinde TurkNet Fiber kullanıyorum. İlginç bir şeyin farkına vardım. Açıklayayım.

TurkNet GigaFiber için kendi ekibini kullanıyor. Ve GigaFiber kullanıcıların çoğuna silindir H3601P veriyor (bana da bu verildi). Ama bu modem tamamıyla kısıtlı ve kilitli, aynı dediğiniz gibi. Bunun üstünde TurkNet etiketi oluyor.

GigaFiber dışında ise TurkNet, Turk Telekom altyapısı kullanırken doğal olarak Turk Telekom taşeron ekipleri geliyor ve gelen ekipmanın üstünde Turk Telekom etiketleri oluyor. Çoğunlukla H3600P veriyor. Ve bu tamamıyla kilitsiz, her ayar açık.

H3600P ile H3601P neredeyse aynı cihaz. İkisini de TurkNet veriyor, ama birini TT sayesinde, birini ise kendileri veriyor. TT ile verilince kilitsiz oluyor, kendileri verince kilitli. Şimdi daha ilginç bir şey söyleyeceğim.

TT'nin TT müşterilerine verdiği H3600P de kilitli ve ayarlar kısıtlı. Böyle bir saçma durum var. TT'nin TurkNet için verdiği kilitsiz ve kısıtlamasız, ama kendi müşterilerine verdiği kilitli ve kısıtlamalı.

Ben sizin kurulumunuzu tam anlamadım. İki adet H3601P mi var? Ana router ne? Mesh cihazlar ne? Tam olarak çalışmayan ne? Güncelleme hangi cihazda oldu ve ne bozuldu?

Son olarak. Bunu almanız için bilerek yapmış olabilirler. Sonuçta uzaktan erişimleri var. Aylık 175 TL'ye onların mesh sistemini kullan istiyorlardır doğal olarak.

Benim size tavsiyem. Mümkünse kendi ana router'ınızı ve mesh sisteminizi kurun. TurkNet gene içlerinde en iyisi, zaten adresinizde GigaFiber var. PPPoE bilgilerini size veriyor. ISS'e bağlı olmanın bir anlamı yok. Yukarıda belirttiğim gibi, LAN içine bakmalarına izin veriyorsunuz onların cihazları kullanınca.

Ana router H1601 ile mesh H3601p aynı markaya ait oldukları için birbirleriyle mesh bağlantısı kurabiliyorlar. Hatta easy mesh özelliğine sahip TP-Link router ile de mesh çalışıyor. Zaten H3601p, mesh cihazı olarak üretilmiş. Ama ne yazık ki, tam da sorunsuz kullanırken ‘nasıl mahvederiz' politikasına kurban gittik.

Çin’den orijinal yazılımı bile buldum ama yükleme aşamasında hata veriyor. Onu bile engellemişler. TFTP4 ile denedim, cihazı kesinlikle görmüyor.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…