Jeff_Hardy

Becerikli
Arkadaşlar şu modeli sipariş ettim:

TwinMOS Xtreme GEN4x4 NVMe Pro M.2 2280 SSD 1 TB Soğutuculu

Bu modelde DRAM desteği bulunuyor mu? Kendi WhatsApp hatları cevap vermiyor ve specslere baktığımda sadece 2 TB modelinde 2 GB DRAM olduğu yazıyor, chat ise bileşenlerinden dolayı daha düşük kapasitede DRAM olabileceğini söylüyor. Eğer DRAM yoksa açmadan iade edeceğim, nereden öğrenebilirim?

Ürünün sayfası şu;

Son düzenleyen: Moderatör:
TwinMOS'un sitesindeki "Specs" bilgileri copy/paste hep. Oraya pek güvenme, çoğu modelde aynı şeyleri yazıyorlar.

Konuya gelirsek, veri tabanı listesi hazırlarken bu modeli çok araştırdım ama incelemesini bulamadım. Sanki bir yerde Innogrit IG5236 kontrolcüye sahip olduğunu gördüm diye hatırlıyorum ama emin değilim. Bu bağlamda DRAM var diye tahmin ediyorum ancak kesin sonuç için somut veri ve inceleme lazım.

Ürünün kutusunda da "with DRAM" yazıyor, bu bilgiye bakarsak DRAM var.

TwinMOS'un sitesindeki "Specs" bilgileri copy/paste hep. Oraya pek güvenme, çoğu modelde aynı şeyleri yazıyorlar.

Konuya gelirsek, veri tabanı listesi hazırlarken bu modeli çok araştırdım ama incelemesini bulamadım. Sanki bir yerde Innogrit IG5236 kontrolcüye sahip olduğunu gördüm diye hatırlıyorum ama emin değilim. Bu bağlamda DRAM var diye tahmin ediyorum ancak kesin sonuç için somut veri ve inceleme lazım.

Ürünün kutusunda da "with DRAM" yazıyor, bu bilgiye bakarsak DRAM var.
Araştırmaktan bir hal oldum. Ben de kutusunu gördüm şimdi,

IMG_1997.webp

Bu kadar baştan savma iş yapılamaz, ne bir test videosu var ne herhangi bir bilgi var kimse bilmiyor, bana da ürün takasla geldi DRAM'li diye kabul etmiştim. Dediğiniz gibi bazı kontrolcülerde DRAM kullanımı zorunlu olduğu için mevcut oluyormuş. Yarın öbür gün bunu sistem diski yapma ihtimalim var o yüzden benim için önemli.

Bahsettiğim Innogrit kontrolcü hem DRAM'li hem de DRAM'siz olabiliyor. Onun dışında atıyorum Phison E18 olsun, doğrudan DRAM destekli bir kontrolcü. IG5236 bir istisna bu konuda.

Geldiğinde kontrolcüsüne bakabilirsen kesin sonuca da varırız. Firmware numarası atsan da bulmaya çalışırım.

Bahsettiğim Innogrit kontrolcü hem DRAM'li hem de DRAM'siz olabiliyor. Onun dışında atıyorum Phison E18 olsun, doğrudan DRAM destekli bir kontrolcü. IG5236 bir istisna bu konuda.

Geldiğinde kontrolcüsüne bakabilirsen kesin sonuca da varırız. Firmware numarası atsan da bulmaya çalışırım.

Oldukça tatsız, DRAM bence çok önemli bir olay, neden bunu yazmıyorlar anlayamıyorum. SSD gelince Firmware no kutusunda yazıyorsa mutlaka atarım bakalım, ancak iade etme ihtimalime karşı kutusunu dahi açmak istemiyorum. Zaten bir ürüne karşılık gelen bir ürün. Başka bir yolu var mıdır acaba, kutuda with DRAM yazıp da içinde DRAM olmama gibi bir şey olmaz herhalde değil mi?

Donanımsal özelliği öğrenmenin 2 yolu var. Birincisi diskin soğutucusunu söküp fiziksel olarak bakacaksın, ikinci yol da yazılımsal olarak gösteren uygulamalar var, onu kullanmak.

Flash ID yazılımı direkt gösteriyor ancak en son bu yazılım yüzünden elimdeki SSD'nin kontrolcüsü brick oldu, disk bozuldu. O yüzden artık pek tavsiye edemiyorum.

CrystalDiskInfo indirip Firmware numarasına bak, oradan bir şeyler bulabilirsem bulmaya çalışırım. Kutuda yazmaz Firmware, kontrolcüye bağlı o.

Donanımsal özelliği öğrenmenin 2 yolu var. Birincisi diskin soğutucusunu söküp fiziksel olarak bakacaksın, ikinci yol da yazılımsal olarak gösteren uygulamalar var, onu kullanmak.

Flash ID yazılımı direkt gösteriyor ancak en son bu yazılım yüzünden elimdeki SSD'nin kontrolcüsü brick oldu, disk bozuldu. O yüzden artık pek tavsiye edemiyorum.

CrystalDiskInfo indirip Firmware numarasına bak, oradan bir şeyler bulabilirsem bulmaya çalışırım. Kutuda yazmaz Firmware, kontrolcüye bağlı o.

Mecbur açacağız o halde, kullanmak istersem şayet. Aslında aldığım ürün Corex Pro PCI-e 5.0 2 TB ürünüydü, ürünü 8700 TL'ye almıştım, haberim yok aslında ürünün 12-13 binlere satıldığından, acil SSD'ye ihtiyacım var çünkü.

Sabah satıcı barkodların karıştığını ve ellerinde bu ürünün hiç olmadığını, 1 TB versiyonu olduğunu söylediler, mağdur etmemek amacıyla da istersem hem bu ürün hem de TwinMOS Alpha Pro 512 GB HMB PCI-e 3.0 SSD'yi fiyat farksız gönderebileceklerini ilettiler, bu nedenle kabul etmiştim. Fakat Xtreme'de DRAM olamayacağını tabii ki tahmin etmiyordum.

Verdiğim fiyat göz önünde bulundurulduğunda şimdi elimdeki 2 SSD'yi de iade edip paramı geri alıp geçen 1 haftaya da lanet mi etsem, yoksa bu halde kabul mü etsem bilmiyorum. Öte yandan verdiğim fiyata bu iki SSD'yi de mevcut fiyatlarla alabilmem mümkün değil onu da biliyorum.

TwinMOS pek tavsiye ettiğim bir marka değil ya. Aslında köklü bir marka ancak siteleri bile o kadar amatörce ki. Çoğu disklerinde Specs kısmına kopyala/yapıştır yanlış bilgi girmişler.

Üründe DRAM var sanıyorsun, DRAM'siz çıkıyor. AlphaPro mu neydi, onda araştırırken yaşadım bunu.

SSD'lerini de başarısız buluyorum şahsen. Alternatif varsa ona yönelmek daha iyi. Mecbur kalmadıkça önermem.

Yine de kutusunda "With DRAM" yazdığına göre vardır diye düşünüyorum, olmayan şeyi kutuya yazmak gibi bir hata da yapmadıklarını düşünüyorum. Eğer Maxio MAP1602A gibi bir kontrolcü koymadılarsa DRAM vardır. Ben IG5236 + DRAM diye tahmin ediyorum.

TwinMOS pek tavsiye ettiğim bir marka değil ya. Aslında köklü bir marka ancak siteleri bile o kadar amatörce ki. Çoğu disklerinde Specs kısmına kopyala/yapıştır yanlış bilgi girmişler.

Üründe DRAM var sanıyorsun, DRAM'siz çıkıyor. AlphaPro mu neydi, onda araştırırken yaşadım bunu.

SSD'lerini de başarısız buluyorum şahsen. Alternatif varsa ona yönelmek daha iyi. Mecbur kalmadıkça önermem.

Yine de kutusunda "With DRAM" yazdığına göre vardır diye düşünüyorum, olmayan şeyi kutuya yazmak gibi bir hata da yapmadıklarını düşünüyorum. Eğer Maxio MAP1602A gibi bir kontrolcü koymadılarsa DRAM vardır. Ben IG5236 + DRAM diye tahmin ediyorum.
Bana gönderilen 512 GB Alpha Pro işte, onda da only 2 TB yazıyor Cache kısmında :D Gerçekten öyle mi değil mi kimse bilmiyor, mantıken 2 TB’lık bir modelde zoraki olması gerektiği için koydular gibi geliyor.

Fakat Xtreme serisi zaten high-end seviyeye yakın bir SSD gibi görünüyor, bunda olmaması çok enteresan olurdu. Bundaki Cache kısmını kopyaladılar mı yoksa yanlış mı yazdılar kimse bilmiyor, kontrolcüsüne varana kadar müşteri hizmetlerine soracağım. Dediğiniz gibi kutusuna with DRAM yazıpta koymayan bir firmayı öpecek kurumlar eminim vardır, böyle köklü bir marka da buna cesaret etmez diye düşünmek istiyorum.

Merak ediyorum, sizce LPDDR4 mü kullanılmıştır, ve 1 TB için 1 GB DRAM şart mıdır yoksa 512 MB’da konulabilir mi(varsa)?

AlphaPro modelinde DRAM yok mesela, daha önce satın alan birisinde bakmıştık. Maxio kontrolcüsü vardı. O yüzden dedim sitede yanlış bilgi giriyorlar diye.

Genelde DRAM kapasiteye paralel oluyor. Yani 1 TB ise 1 GB, 2 TB ise 2 GB gibi. Öyledir yani, düşük boyutlu DRAM'i bi' Adata'nın bazı disklerinde gördüm, onun dışında paralel.