Çözüldü TYT Türkçe "Öğrenilmiş Çaresizlik" sorusu nasıl çözülebilir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Winner
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 24
  • Görüntüleme Görüntüleme 568
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Çözüm
Cevap C. Açıklayayım.
Metindeki ilk cümlede 'Birkaç defa deneyip başaramayan kimsenin devamında başaramayacağı hissine kapılması sendromu' şeklinde açıklanmış öğrenilmiş çaresizlik. Bunu cebe atalım ve öncüllere geçtik.
1. öncül ve 2. öncülü zaten bulmuşsun, onları atladım.
3. öncülde bir kere deneyip pes eden birisi var. Diğer iki öncülden farklı olarak sadece bir kere denemiş.
Bu yüzden C cevap.
Yani sırf birkaç defa dediği için mi yanlış?

Bende fark ettim ama soru hatalı bir soru. Sebebi ise 3. öncülde öğrenilmiş çaresizliktir normal koşullarda. Sınavda böyle bir soru soramazlar yani.

Yani soru bence güzel değil ama saçma veya hatalı bir şey de göremedim, üstteki paragrafın ilk cümlesinde zaten "Birkaç defa başarısızlığa uğradıktan sonra" yazıyor.

3. öncülde ise ben buradayım ve yanlışım diye bağıran "ilk denemesinde" ifadesi var. Gereksiz bir tongaya düşürme amacı var soruda ama hatalı değil.

Hatalıya yakın diyelim. Soru güzel, anlatışı saçma.
ÖSYM gerçek hayatla çelişen sorular sormuyor. Öğrenilmiş çaresizlik ilk denemede de olabilen bir şey.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…