Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yanlış yapmışım, bakabilir misiniz?

17817812789561346283982119723835.webp

Çözüm
Cevap C. Açıklayayım.
Metindeki ilk cümlede 'Birkaç defa deneyip başaramayan kimsenin devamında başaramayacağı hissine kapılması sendromu' şeklinde açıklanmış öğrenilmiş çaresizlik. Bunu cebe atalım ve öncüllere geçtik.
1. öncül ve 2. öncülü zaten bulmuşsun, onları atladım.
3. öncülde bir kere deneyip pes eden birisi var. Diğer iki öncülden farklı olarak sadece bir kere denemiş.
Bu yüzden C cevap.
Cevap C. Açıklayayım.
Metindeki ilk cümlede 'Birkaç defa deneyip başaramayan kimsenin devamında başaramayacağı hissine kapılması sendromu' şeklinde açıklanmış öğrenilmiş çaresizlik. Bunu cebe atalım ve öncüllere geçtik.
1. öncül ve 2. öncülü zaten bulmuşsun, onları atladım.
3. öncülde bir kere deneyip pes eden birisi var. Diğer iki öncülden farklı olarak sadece bir kere denemiş.
Bu yüzden C cevap.
Yani sırf birkaç defa dediği için mi yanlış?

Yani soru bence güzel değil ama saçma veya hatalı bir şey de göremedim, üstteki paragrafın ilk cümlesinde zaten "Birkaç defa başarısızlığa uğradıktan sonra" yazıyor.

3. öncülde ise ben buradayım ve yanlışım diye bağıran "ilk denemesinde" ifadesi var. Gereksiz bir tongaya düşürme amacı var soruda ama hatalı değil.

Yani soru bence güzel değil ama saçma bir şey de göremedim, üstteki paragrafın ilk cümlesinde zaten "Birkaç defa başarısızlığa uğradıktan sonra" yazıyor.

3. öncülde ise ben buradayım ve yanlışım diye bağıran "ilk denemesinde" ifadesi var. Gereksiz bir tongaya düşürme amacı var soruda ama hatalı değil.
Hatalıya yakın diyelim. Soru güzel, anlatışı saçma.
ÖSYM gerçek hayatla çelişen sorular sormuyor. Öğrenilmiş çaresizlik ilk denemede de olabilen bir şey.