Üçlü prize başka bir üçlü takıp kullanmak zararlı mıdır?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Atahan
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 307
Yer
İstanbul
Üçlü prizin ikisine modem bir tanesine de başka bir üçlü priz taktım. Bu taktığıma da sadece laptopu kablosunu takıp kullanacağım. Böyle yapmamın herhangi bir zararı olur mu?

Aşırı yüklenmediğin sürece (elektrik süpürgesi gibi yüksek voltaj çeken ürünler takmadığın sürece) bir zararı olmaz. Ben de ev içinde 1-2 noktada uzatmaya uzatma takarak kullanıyorum.

Hocam merhaba, her priz ve uzatma kablosunun kendine ait bir maksimum güç kapasitesi var. 220V bir sistemde, 10 amperlik bir priz maksimum 2200 watt kaldırabilir. Birden fazla cihaz bağlandığında toplam güç bu değeri aşarsa priz ısınıp eriyebilir yahut yangın çıkabilir. Akım önleyici bir kablo tipi kullanıyorsanız bu sorunun önüne geçebilirsiniz; fakat sürekli bunu kullanmak riskli olabilir.

Hocam merhaba, her priz ve uzatma kablosunun kendine ait bir maksimum güç kapasitesi var. 220V bir sistemde, 10 amperlik bir priz maksimum 2200 watt kaldırabilir. Birden fazla cihaz bağlandığında toplam güç bu değeri aşarsa priz ısınıp eriyebilir yahut yangın çıkabilir. Akım önleyici bir kablo tipi kullanıyorsanız bu sorunun önüne geçebilirsiniz; fakat sürekli bunu kullanmak riskli olabilir.

Yük bindirmeyecek şeyler takmadığın sürece sorun olmaz. Kablo kesiti de kalınsa, sorun değil. Topraklama sorunu var ise yapma bunu. Sen gidip taktığın üçlünün üzerine, ekstra üçlü ya da uzatma takabilirsin. Ama ekstra taktığın uzatma üzerine 1500-2000W gibi yük isteyen ürün takarsan, sıkıntı çıkar. Kettle, ısıtıcı gibi şeyleri ekstra üçlüye takma. Ama ufak tefek şeylerden bir şey olmaz.

Ama eski bir elektrik bakımcısı olarak, yine de çok sağlıklı olmadığını söyleyebilirim.

Yönetmeliğe göre prizlere minimum 2.5 mm2 iletken kullanılmak zorunda bu da 20A-22A e kadar dayanabileceğine tekavül eder. 4000W'ı zorlayabilir yani prizden.

Üçlü prizin ikisine modem bir tanesine de başka bir üçlü priz taktım. Bu taktığıma da sadece laptopu kablosunu takıp kullanacağım. Böyle yapmamın herhangi bir zararı olur mu?

Kolay kolay bir şey olmaz taktıkların 10a bile çekmez belki.

Hocam ilk üçlünün ikisine modemleri taktım, üçüncüsüne de diğer üçlü prizi taktım. Bu diğer üçlüde de laptop dışında bir şey kullanmayacağım. Sıkıntı çıkmaz umarım.

Toplam 500W bile çekmez taktıkların, no problem.

Biz elektrikte, bol kepçe kavramını kullanırdık daima. Her zaman, olması gerektiğinden fazla yer bırakılması iyidir. Biliyorsundur belki, uzatma kablosundan klima kullanan insanlar var bu ülkede. O yüzden sadece ve sadece ciddi yük bindirecek şeylerden uzak dur. Kablosunu da, açarak kullan. Örnek resim atıyorum, o şekilde kullanma. Kabloyu aç, ısınma yapmasın. Rulo şeklinde olmasın kabloların.

Dosya Ekleri

• IMG-3237197321839763445.webp
    23,2 KB · Görüntüleme: 43
Duvardaki priz 16A, yani 3500W guc kadar saglayabilir. Bu gucu asmadigi surece istedigin kadar uzatma ve cogaltici ekle sorun olmaz. Istersen 300 fis olsun ve hepsine 10W lik standart sarj aleti bagla, calisacaktir. Ama iki tane 2500W'lik elektrikli soba baglayamazsin ornegin. Cunku toplam 3500W'i asar.

Benimkiler görseldeki gibiydi biraz, açayım o zaman. Teşekkürler hocam.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…