fordark

Yetkin
Bir dükkana girdik babamla. CAT6 Ethernet kablosu sorduk ve var dediler. Ben: "1000 Mbps verir mi?" diye sorunca adam doğru dürüst cevap veremedi. Adam dükkanından uzaklaşınca babama dedim gidelim almayalım internette buldum ben dedim ama babam ben internetsiz kalmayayım diye almak istedi. Babamı dinledim aldım ve eve gelince 800-900 Mbps görmek yerine 9 gördüm. :D Valla şu ikisini aldım ama umarım yine aynı senaryoyu yaşamam. Bence yaşamam o olay kabloyla alakalıydı. Telefonda (Samsung Galaxy A25 ucuz telefon) Wi-Fi ile 340 Mbps alıyorum.

Screenshot_20251115_193235_Chrome.webp

Screenshot_20251115_193322_Chrome.webp

Eğer bu iki kablo da kötü derseniz başka kablo da alırım çünkü fiberi doya doya kullanmak istiyorum paraya kıyarım.

HCS, Nexans gibi bakır oranı yüksek kabloları kesinlikle tavsiye ederim. Fakat şunu da belirtmek lazım: Gerçekten çok vasat kalitedeki kablolarla bile 1000 Mbps almak genelde mümkündür. Bu yüzden mesele çoğu zaman kablonun markasından ziyade RJ45 uçların doğru basılmasıyla ilgili oluyor.

Eğer RJ45 içinde sadece 4 damar bağlandıysa zaten hızınızın 100 Mbps’i geçmemesi tamamen normaldir. Ancak 8 damar doğru sırayla (T568A/B) basılı olmasına rağmen 9 Mbps gibi uçuk derecede düşük bir hız görüyorsanız, bu genellikle ya kablonun içinde damar kopması, ya da uçların yanlış/bozuk basılması gibi fiziksel bir hataya işaret eder.

Buna ek olarak, kabloyu bağladığınız modem veya switch’in portları 100 Mbps ile sınırlıysa yine 1 Gbps hız görmeniz mümkün değildir. Donanım tarafı da mutlaka kontrol edilmeli.

Cat6 kablo hızlı bir kablodur. Dükkanlarda kötü bağlanmış kablolar satılıyor, o yüzden hızınız düşük çıkar.

CAT8.1 kablo alsanız daha iyi olur. Bu günlerde ben de evdeki teknoloji alt yapısını yeniledim. Bütün kabloları CAT8.1 olarak aldım ( CAT6 kabloları kaldırdım CAT8.1 aldım). Memnunum. Flat kablo almayın, yuvarlak kablo alın. UGreen veya KabelDirekt marka alın.

ONT cihazı ile Router arasındaki bağlantıyı da CAT8.1 kablo ile yapın.

Aldığım kablonun linki: https://www.amazon.com.tr/dp/B08438MHFM
Ama dikkat 1 metredir. Siz gördüğüm kadarıyla daha uzun kullanıyorsunuz. Uzunundan alırsınız.

Son düzenleme: