Bunları sadece puana göre mi listeledin yoksa şehrin senin açından olanaklarını da hesaba kattın mı?

KKTC'de yaşayan daha iyi bilir de ben KKTC'yi sevmiyorum yaşam standartları açısından.

YBS zaten yazılıma alakan var mı? Bence yok, burada 4k mesajın var ve göründüğü kadar bence bu bölüm hakkında bir ilgin yok diye düşünüyorum. Bölümün içine 1 Muhasebe, İktisat, Lojistik dersleri koymakla işler yürümüyor. Bölümü her şeyden %10 koyarak doldurmuşlar. Farz edelim YBS okudun, muhasebe dersinden dolayı muhasebeci olacağım dedin. Muhasebecinin gördüğü dersle YBS okuyan aynı görmüyor bile. YBS okuyan anca 100 kasa 101 çek falan filan kodları görüyor. İş sadece bu kadar olsa neyse. İstediğin muhasebeciye sor şunu görünce kahkaha atar. Zaten YBS okuyanlar şunu bile yapamayacak kapasitede oluyorlar. Lafım yapabilene değil. Kodlaması da keza aynı. Ben bu bölüme girene kadar bilgim yoktu. Yazılımcı arkadaşıma göre de ders anlamında eksik öğrenim sağlatılıyor. Şöyle yarım yamalak bölüm okumaktansa Hukuk okumayı tercih ederim. YBS okuyan kendini fena derecede geliştirmesi lazım. PC Mühendisi ile yarışacak derecede kodlama projeleri yapması lazım.
Sıralamayı biraz ulaşıma göre de yaptım. Anadolu şehirlerini önlere aldım.

Arkadaşlar sonunda listemi oluşturabildim, nasıl olmuş? Ailemi YBS'ye bir türlü ikna edemedim, altta kaldı biraz. Yerleştirmede 26 bindeyim.

Eki Görüntüle 272265
Ailenin YBS istememesi seni bağlamamalı. Kötü bir bölüm değil kesinlikle. Seni evlatlıktan red edecek değiller. Sen istiyorsan başa yazabilirsin. Yarın bir gün mezun olduğunda onlar yapmayacak mesleği.

OMÜ Hukuk ana kampüsten çok uzakta. Arada arabayla 1 saatlik mesafe var. Ulaşımı da zor. Çarşamba zaten köy gibi bir yer. Yolları vs. berbat. Onu göz önünde bulundur derim. Samsun çok güzel bir şehir ancak Çarşamba'da bunu anlaman zor.

Bunları sadece puana göre mi listeledin yoksa şehrin senin açından olanaklarını da hesaba kattın mı?

KKTC'de yaşayan daha iyi bilir de ben KKTC'yi sevmiyorum yaşam standartları açısından.

YBS zaten yazılıma alakan var mı? Bence yok, burada 4K mesajın var ve göründüğü kadar bence bu bölüm hakkında bir ilgin yok diye düşünüyorum. Bölümün içine 1 muhasebe, iktisat, lojistik dersleri koymakla işler yürümüyor. Bölümü her şeyden %10 koyarak doldurmuşlar. Farz edelim YBS okudun, muhasebe dersinden dolayı muhasebeci olacağım dedin. Muhasebecinin gördüğü dersle YBS okuyan aynı görmüyor bile. YBS okuyan anca 100 kasa 101 çek falan filan kodları görüyor. İş sadece bu kadar olsa neyse. İstediğin muhasebeciye sor şunu görünce kahkaha atar. Zaten YBS okuyanlar şunu bile yapamayacak kapasitede oluyorlar. Lafım yapabilene değil. Kodlaması da keza aynı. Ben bu bölüme girene kadar bilgim yoktu. Yazılımcı arkadaşıma göre de ders anlamında eksik öğrenim sağlatılıyor. Şöyle yarım yamalak bölüm okumaktansa hukuk okumayı tercih ederim. YBS okuyan kendini fena derecede geliştirmesi lazım. PC mühendisi ile yarışacak derecede kodlama projeleri yapması lazım.

Üniversiteye gittiğinde bu dediklerini yapmak için zaten bolca vaktin oluyor kimse dolu dolu bilgisi ve ilgisi ile üniversiteye gitmiyor ama öğrendikçe işin içine girdikçe seviyor üniversitede bölümleri okumak dışarıdan bakıldığı gibi değil bazen ders adı farklı olsa da içerik bambaşka olabiliyor ve ilerleme alanı sadece kişinin nereden ilerlemek istediği ile alakalı elektrik elektronik mühendisliğinde de kendini geliştirmeyen biri 60k maaş ile sahada çalışıyor ama eğer aklını kullanıp okurken kendini bir alanda ilerletmeye çalışırsa o zaman kimsenin görmediği paraları kazanabiliyor bu bağlamda kişi YBS okurken kendini iktisat alanında da ilerletebilirken o kısımları tamamen boş bırakıp yazılıma da ağırlık verebilir o okul bir şekilde bitiyor zaten önemli olan istemek. Örnek verelim mekatronik mühendisliği de insanların gözünde sizin düşündüğünüz gibi bilgisayar mühendisliği, makine mühendisliği ve elektrik elektronik mühendisliğinin karışımı gibi görünüyor ama gel gör bir mühendise mekatronik mühendisliğini sorduğumuzda daha güncel ve değerli bir mühendislik olduğunu kabul ediyor. Yani bazı bölümler için temel bölümlerden %10 alarak oluşturulmuş demek çok mantıklı değil çünkü durduk yere o bölümler o ders içeriği ile çıkarılmıyor bir noktada ihtiyaç doğuyor. Yani ille de yazılıma ilgin olacak diye bir şey yok lise okurken öğrencilerin %90'ı gelecekte yapacağı mesleği düşünmüyor tercih zamanı bölümleri araştırıp duruma göre liste hazırlıyor ve başarılı da oluyorlar ki hayatında bilgisayar kullanmayan insanlar bu ülkede yazılıma yönelip kendilerini çok rahat geliştirebiliyorlar önemli olan başarmayı istemek öncesinde ilginin olup olmaması değil.
Ek olarak bu forumda her ne kadar yazılım ile ilgili kategoriler olsa da sırf bu alan için açılmış belli başlı forumlar var çoğunluk genel olarak o tarafta bunları tartışıyor sitelerde açılan konulara bakarsan zaten az çok bunu anlayabilirsin.

Arkadaşlar sonunda listemi oluşturabildim, nasıl olmuş? Ailemi YBS'ye bir türlü ikna edemedim, altta kaldı biraz. Yerleştirmede 26 bindeyim.

Eki Görüntüle 272265

Seçtiğin bölümler birbiriyle alakasız olmuş listendeki bölümlerden hangilerinin bitirildiğinde nerelerde ne şartlarda hangi maaşlara nasıl çalıştıklarını araştırdın mı? YBS yazılım ile alakalı metalurji ve malzeme mühendisleri endüstride ve üretimde çalışıyor bambaşka bir alan onun dışında yazdığın bölümler daha çok devlette çalışma ile alakalı görünüyor. Bence ileride okulu bitirdiğin zaman kendini nerede görmek istediğini bir araştır o bölümler okunmaz demiyorum ama fabrikada yönetici veya mühendis olmak isteyen biri ile beyaz yaka olmak isteyenlerin arasında bir fark var ikisi de kendi beğendikleri bölüm dışındaki yerde bulunmak istemezler beyaz yaka kendi isteği doğrultusunda masa başı çalışmayı seçer fabrikacılar kendi istekleri doğrultusunda endüstriyel alanlarda çalışmayı seçer. Yani sen ileride bir devlet kurumunda beyaz yaka olarak 8-5 veya 8-6 mı çalışmak istiyorsun yoksa farklı bir alanda vardiyalı sistemde mi çalışmayı istiyorsun önemli olan bu. Okulu zevkine dahi olsa okursun ama okuduğun iş ile ilgili bir alanda çalışmayı istemeyebilirsin çünkü iş çok farklı bir alan.

Moralini bozmak gibi olmasında, yanlış hatırlamıyorsam 20.000 sıralama yapmıştınız, işsizlik verilerinde hukuk öğrencilerinin iş bulma durumu diğer bölümlere kıyasla çok fazla. Senin yerinde olsam kesinlikle hukuk okumazdım. ODTÜ felsefe yazıp hem diploma alırım hem de üniversitenin olanaklarından faydalanıp kendimi bilgisayar mühendisliği, yazılım ve yapay zeka vb. Bölümlerde geliştirirdim.

Moralini bozmak gibi olmasında, yanlış hatırlamıyorsam 20.000 sıralama yapmıştınız, işsizlik verilerinde hukuk öğrencilerinin iş bulma durumu diğer bölümlere kıyasla çok fazla. Senin yerinde olsam kesinlikle hukuk okumazdım. ODTÜ felsefe yazıp hem diploma alırım hem de üniversitenin olanaklarından faydalanıp kendimi bilgisayar mühendisliği, yazılım ve yapay zeka vb. Bölümlerde geliştirirdim.
Aile mesleği hukukçuluk.