Unreal Engine 5 ile geliştirilen Oblivion Remastered'in harika optimizasyonu (!)

İnce ayar çekersen gayet güzel oynanıyor oyun, şuradan bir bak derim.
Ayrıca cidden para veripte aldın mı ki bu denli canhıraş saldırıyorsun firmaya?

İstediğiniz kadar sallayabilirsiniz; yarın öbür gün oyun yapacak olsanız ya Unreal ya da Unity kullanacaksınız. Bu sebepten, tükürdüğünüzü yalamamak adına saçma sapan eleştiriler yapmanızı önermem. Ayrıca Nanite ve Lumen bir devrimdir bu konuyu kabul etmiyorsanız oyun yapmadığınız aşikar. Oyun yapımcıları için muhteşem özellik, oyuncuların ne düşündüğü açıkçası umrumda da değil. Unreal'ı oyun yapan adam kullanıyor, oyuncu adamın ne işi var Nanite ve Lumen ile önüne geleni oynayıp geçiyordur çoğunlukla.

Ayrıca çağ dışı kalmaktan artık vazgeçin. DLSS ve MFG (Frame Generation) kapalıyken test sonuçları paylaşıyorsunuz; fazladan alacağınız belki 50 FPS'i elinizin tersiyle itmek aşırı martaval. İster kabul edin ister etmeyin, DLSS ve FSR artık standart. AMD'nin son çıkardığı işlemci AMD Ryzen™ AI MAX+ 395 İşlemci ile bile ekran kartı olmadan FSR kullanarak günümüz oyunlarında 50-60 FPS alınabiliyor. Bu neyin kas gücü takıntısı, anlamıyorum? Oyun oynuyorsunuz sonuçta, "just the game, man". Render alacaksanız gidin bir 5090 alın.

Aşağıda dediğim gibi, Unreal ile optimize oyun yapmak isteyen gayet güzel yapar. Bazıları DLSS ve MFG ile kolaya kaçıyor (ki bu yanlış değil), GTX serisi kartlar bile FSR yamasını destekliyor. Yani parası olmayan adam Lossless Scaling kullanıp GTX 1050 ile God of War oynuyor. Böyle güzel teknolojiler varken neden kullanmayasınız ki?
Bir tarafta her detayı (doku, model, kod) titizlikle optimize eden stüdyolar varken, diğer tarafta DLSS/MFG gibi teknolojilere yaslanıp işin kolayına kaçanlar olabiliyor.

Son düzenleme:
Cevap basit daha çok işçi bulabiliyorsun. Motor yapay zeka ile daha uyumlu, yani bulduğun işçiyi kolayca kovma imkanı da sunuyor.

Onun dışında bu oyun Bethesda yönetimine kalsa yine kendi motorları ile Skyrim SE yaptıkları gibi çıkardı. Skyrim SE düz oyunu DX11 taşımak ve modculardan daha kötü çimen eklemek dışında pek bir şey sağlamıyordu. Bethesda oyunları düzeltmeme hastalığı var. Valve gibi olsalar halen eksi Oblivion bile taş gibi oynanır. Bu arada ben kendi motorlarını yine tercih ederim. Uğraşsalar çok iyi işler çıkar. Millet yok kapı yüklenmesine fazla takılıyor. Kapı yüklensin, asıl kapı yüklenmezse NPC'ler etrafta öyle rahatça gezemez. Oyun büyük ihtimalle bu motorla yapılmasın normal bir AC açık dünyasına döner.

Şu an modladım ve oynuyorum. Görsellik dışında(modlamama rağmen bazı görev bugları) hariç sorunu yok. Hatta korsan oynadığım dönem unutmuşum bu oyunu, oyunun görev sistemi bence Skyrim'den daha keyifli. Gerçi haritadan dolayı da olabilir bilemiyorum. Ama görev yapması çok daha keyifli oluyor. Halen Elder Scrolls oynarken ki mağara vb. tırsıyorum. Aniden görev veren NPC'ler yüreğimi hoplatıyor. Açık dünyadaki bir NPC'nin sana ulaşmak için koşması, sonra başka yere gitmesi ve yetişirsen yoldan sapmaması falan güzel. Yetişemedin diyelim, sonra ileride bir uğrak yerinde konaklaması falan detaylı var. Bayılıyorum açık dünyalarına. Şu açık dünya olayını halen yapabilen bir firma yok. Keşke Bethesda gibi bir firmayı Valve alsaydı. Valve da tam deli Half-Life 2021-23 tam hatırlamıyorum güncelleme atıyorlar. Halen de hata bulursanız düzeltip güncelleme olarak yayınlarlar.

UE hakkında başka konuya da bir şey yazdım. Ağır bir motor ve bu motoru batı tarafı halen geçici işler veya ilk mesajda saydığım sebepten kullanıyor. Indie firmaları anlayabiliyorum, bence onlara bu eleştirilere fazla alınmasınlar ve iş yaptıkları bir motoru sanki onlara ev vermiş gibi de gereksiz övmesinler. Çünkü yukarıdaki cümleye sonuna kadar inanıyorum ve kapitalizm hiçbir zaman beni yanıtlmıyor.

UE böyle giderse tamamen Çinlilerin egemenliğinde olacak. Ben oyun geliştiren biri olsam Çince öğrenirdim. Eminim şu an motorda çözemediğiniz bir sürü sorunu Çinliler çözmüştür. Hatta bir tık ileri taşır, Çin izin veriyorsa oraya taşınır ve orada yaşardım. Çünkü Donghua(çin animeleri), filmler, yapay zekaları, oyunlar veya aklınıza gelecek her şeyde UE kullanıyorlar. Telefondaki en büyük dağıtımcıları Tencent neredeyse batılı veya kendi oyunlarını UE ile çıkarıyor. Yani tüm tecrübe bu topraklarda dolaşıyor. Çince bilmeyen biri bu tecrübeyi kendine aktaramaz, hatta Çin'de yaşamayan biri. Yanlışım yoksa Asyalılar sosyal medya konusunda kendi ülkeleri ve kimlik noları ile sınırlı tutuyorlar.

Ha ben bunu yapamam diyorsanız Çinlilerin aktif oldukları forum vb. gibi şeylere girmenin ve en azından Çinceyi doğru çeviren bir uygulamanın keşfine başlasınalr.

UE kullananlar da aynı KCD2 oyununda olduğu gibi motoru kendilerine göre geliştirmeyi öğrensinler. Şu an bulamadım ama KCD2 yapanlar halen CryEngine kullanıyorlar. Ama röportajda bu CryEngine gibi değil, bizim CryEngine'miz gibi diyor. Yani bütçe ve tecrübeniz varsa, bu motorları olduğu gibi kullanmak hatalı. Bu yüzden bu motorlarla yapılan büyük oyunlarda tepkilerin doğru olduğuna inanıyorum. Indie geliştiricilerin motora saldırılıyormuş gibi bunları savunmamaları gerektiğini de düşünüyorum. Siz sadece uzaktan izleyip, bu firma bak burada hata yapmış. Kullanıcıların 10 yorumu varsa aradan 2-3 anahtar kelime ile evet bu eleştiri doğru. Ben ileride benzer oyun yaparsam bundan uzak durayım. Yani kabaca bakınca salakça bile olsa her eleştiriden bir bilgi çıkarabilirsiniz.

Yerli yapım Black State güzel bir örnek. Videodaki kanala da abone olun, oradan gelen bilgileri dinleyin. Yani UE saf haliyle kullanırsanız(elbette indie firmalar yapamaz), bu Oblivion gibi kötü bir işle çıkarsınız. Bence DLSS vb. açılmalı ve katılıyorum. Ama bu kadar detaysız oyun, böyle çalışmamalı. Bethesda yapmadı zaten oyunu yaptırdı. Yapan firma da bu konuda iyi değil bence. UE ile oyun yapan Rocksteady veya oyunları çok tutmasa da Hi-REZ Studios oyunlarına falan bakılabilir. Oyun oynarken çoğu geliştirici bak burada, bunu optimize etmek için bir şeyden kısmamışlar farklı şekilde sunmuşlar gibi taktikleri de öğrenmeliler. Yani her şey düşük tutmak dışında da seçenekler var. Neyse dışarıdan bu sektörü takip eden biri olarak hadsiz yorumlarım için özür dilerim. İyi günler.

Son düzenleme:
1080P çözünürlükte, ayarlar ultra seviyede 75- 90 FPS üstü alıyordum 6750XT ile. RT kısabildiğim kadar kıstım, TAA ile native performans test ettim. Daha ileride bazı sahnelerde, alanlarda sorun yaşayabilirim belki ama şu anlık ben optimizasyon konusunda sorun yaşamıyorum.

Son düzenleme:
RT ve Lumen başlı başına bela. DLSS önce bunların sağlayacağı kolaylığa uğraşan firmalar çok dayak yiyecek. Çünkü buna öyle bel bağlıyorlar ve grafiklerde bu ayarlar düşünce çok kötü gözüken oyunlar var. Belki Windows'a gelecek RT düzelten iyileştirmeler biraz rahatlatır. Lumen tarafını bilemiyorum, oyuna göre değişiyor.

Halen Elder Scrolls oynarken ki mağara vb. tırsıyorum. Aniden görev veren NPC'ler yüreğimi hoplatıyor.

Biraz alakasız ama, şahsen ben halen daha oblivion'un mağaralarında outlast'ta bile yaşamadığım korkuyu yaşıyorum . Oblivion gerçekten zamanına göre muhteşem bir oyundu.

Şimdiki remastered'da açık söylüyorum bethesda'dan kesinlikle beklemediğim bir kalitede çıktı. Oblivion'un o orijinal havasını bayağı yansıtmışlar. Bir tek optimizasyonda patlamışlar. Eh, klasik bethesda. Gene de skyrim'in ilk çıktığı zamanlardan daha iyi çıktı.

İki kötü karakter güçlerini birleştirmiş. Gerçi Bethesda+UE5 kombosundan iyi optimizasyon beklemek ahmakça olurdu. Bence oyun normal.

Bence ES genelinde var o. Ama ona neden olan da NPC'lerin sabit durmaması, rastgele saldıran haydutlar, mesaj getiren NPC'ler veya göreve göre orada yürüyen ve seni görünce harekete geçen NPC'ler. Açık dünyada bu tarz sistemleri yapabilen çok oyun yok. Genelde bu tarz yapay zekayı dar koridor oyunlarda görürüz. Diğer açık dünya oyunlarında ya NPC sabittir ya da yolda yürüyenler öldürsen de önemsiz NPC'lerdir.

Kısaca ne olacağından emin değilsin. Bu da geriyor seni. Mesela AC Shadows oynuyorum. Yola shinobi saldırısı eklemişler. Çoğu zaman fark ediyorum. Revelations'da gerilim müziği girip birden hançer sokanlar dışında beni AC'de TES oyunları kadar şaşırtan bir şey olmadı.

Öyle değil, ayarları düşürmenin, rtx düşürmenin görünürde fps arttırmasına rağmen akıcılığa katkısı yok, hala takılmaya devam ediyor ve bu farksızlık tamamen sorunlu bir işi gösteriyor. İndiana Jones en üst ayarlarda takılmadan oynayabiliyorken, rtx düşük ve grafik yüksek, dlss performansta bile hala takılıyor ve bu hiç normal değil. 60 fps gösteriyorken takılması normal değil elbette.

Bu modu deneyebilirsiniz:

Oblivion Optimizer

Arkadaşlar, az önce modu fırsat bulup denedim, rtx ve grafik en üst ayarlarda ve 4K ile. Koskoca firmanın yap(a)madığını bir mod nasıl yapıyor hayret ettim kaldım, o kadar şaşırdım ki. İnanamadım, önceden ayarları ne kadar düşürürsem düşüreyim takılırken şimdi en üst ayarlarda hiç takılma yapmadan çalışmaya başladı. Buyrun siz de deneyin ve görün.

Yalnız şunu da ilave edeyim, kısa süre sonra tekrar takılmaya başlayınca modun ikinci versiyonunu indirip kullandım, bunda bayağıdır takılma olmadı.

Son düzenleme:
Mod dünyasına gerçekten hayranım. Mod yapımcılarına helal olsun, ortaya 10/10'luk işler çıkarıyorlar. Modlar o kadar başarılı ki, Bethesda'nın Skyrim Remastered'ı çıkarmama nedeni mod dünyası.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…