Krmm

Üstün
Şu alttaki LED'den bahsediyorum arkadaşlar. Bilgisi olan var mı, bu LED her türlü sorunun tespitini nokta atışı yapabiliyor mu? Anakart seçerken dikkat edilmesi gereken bir özellik mi sizce?

Dosya Ekleri

• 8096ee83-f7f8-4290-a453-1ef4d0bee618.webp
    8096ee83-f7f8-4290-a453-1ef4d0bee618.webp
    8,7 KB · Görüntüleme: 97
Şu alttaki LED'den bahsediyorum arkadaşlar. Bilgisi olan var mı, bu LED her türlü sorunun tespitini nokta atışı yapabiliyor mu? Anakart seçerken dikkat edilmesi gereken bir özellik mi sizce?

Kişiden kişiye değişen bir şey, bana kalırsa dikkat edilmesi gereken bir özellik.

Bence gereksiz ve estetiği bozan bir özellik. Zaten sorunu tespit etmek artık çok zor değil. Ben Debug LED'ciyim. Sistem açılırken ne sorun varsa gösteriyor. Sonrasında kapanıyor.

Debug LED sadece yüzeysel olarak hangi parçada sorun olduğunu göstermiyor mu hocam? Mesela işlemci arızalıysa CPU ışığı yanıyor vs. gibi. Ama diyelim ki parçalarda detaylı bir sorun var ve Debug LED hatayı tespit edemedi diyelim. Q-code bu tarz hataları bile kolayca tespit edemiyor mu?

Debug led sadece yüzeysel olarak hangi parçada sorun olduğunu göstermiyor mu hocam ? Mesela işlemci arızalıysa cpu ışığı yanıyor vs. gibi. Ama diyelimki parçalarda detaylı bir sorun var ve debug led hatayı tespit edemedi diyelim. Q-CODE bu tarz hataları bile kolayca tespit edemiyor mu ?
Öyle durumlarda Q-Code'da tek hata göstermiyor. Sayılarla halay çekmeye başlıyor. Zaten VGA ışığı yandığında belli şeylere bakıyorsunuz. Boot ve DRAM için de aynısı geçerli. CPU için de zaten soğutmayı vs her türlü söküp uğraşacağınızdan Q-Code'un size kazandırdığı bir şey olmuyor.

Kullanım amacınıza bağlı. Bilgisayarı çok sık modifiye edip güncelliyorsanız epey işinize yarar.

Bir kere alışıp, nasıl okunduğunu öğrendikten sonra epey işinize yarıyor. 4. dakikada Steve çok güzel özetlemiş.

"Epey işimize yarıyor, çünkü buradaki gündelik işimiz bir şeyler çalışmadığı zaman onları sürekli boot etmekle uğraşmak."

Kullanım amacınıza bağlı. Bilgisayarı çok sık modifiye edip güncelliyorsanız epey işinize yarar.

Bir kere alışıp, nasıl okunduğunu öğrendikten sonra epey işinize yarıyor. 4. dakikada Steve çok güzel özetlemiş.

"Epey işimize yarıyor, çünkü buradaki gündelik işimiz bir şeyler çalışmadığı zaman onları sürekli boot etmekle uğraşmak."

Bu zımbırtıya da 500 Dolar verilmez. Evet yararlı ama bazı anakartlarda dahili geliyor zaten.

Q-LED'de işlemci ışığı yanıyorsa sorun RAM veya işlemcide olabilir. Ama Q-CODE varsa belli bir boot sekansı var. 0'dan başlayıp 100'e giden rakamlar oldugunu düşün ve boot ederken 55 numaralı kodda kaldı. 55'ten önceki kodların hepsi CPU ile alakalı oldugunu varsayalayım 55'te memory trainingle alakalı bir hata oldugunu varsayayalım. O yüzden LED'e göre çok daha nokta atısı.