Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Makaleler
20
Uyarı sistemi bildiğiniz üzere inisiyatife dayalı olarak gidiyordu ancak üyelerden yapılmamasına rağmen çok fazla "üye kayırıyorsunuz" gibi dönüşler geldiği için sabit kurallara dayalı bir sisteme geçiş yapma kararı aldık. Tabii bu süreçte siz üyeleri de düşünerek bazı uyarı türlerine ait sürelerde değişiklik de yaptık. Sistemin temel mantığı düşük süreli uyarılara dayalı ancak uyarı alıp almamak sizin elinizde. Yani uyarı aldıktan sonra rapor/bilet sisteminde size kural dahilinde verilen hiçbir uyarının silinmeyeceğini veya süresinin düşürülmeyeceğini açıkça belirtmiş olalım.

Artık Techolay'da uygulanan uyarı sistemi herkes için aynıdır. Hiçbir üye, yaş, statü, mesaj sayısı, popülerlik veya tanınırlık nedeniyle ayrıcalık görmez. Uyarılar kişisel değerlendirmeye değil, açık şekilde belirlenmiş katmanlara dayanır.

Hiçbir moderatör kendi inisiyatifiyle farklı uygulama yapamaz.
Kural ne diyorsa, tüm üyelere aynı şekilde uygulanır.

Bu bağlamda moderatör arkadaşlarımızın uyacağı 3 ayrı katman belirledik:

🟩 Katman 1 – Özensiz İçerikler
Bu katmanda amaç ceza vermek değil, mesajların okunabilirliğini korumaktır.​
  • Mesajın okunabilirliği bozuksa uyarı verilir.
  • Yeni üye ise > esneklik gösterilir (kuralları bilmediği için)
    Yeni üyeler 100 mesajdan daha az mesajı olan üyelerdir.
Bu katmanda eşitlik ilkesi geçerlidir; kim olursa olsun aynı uyarıyı alır.​

🟨 Katman 2 – Forum Kalitesini Düşüren İçerikler
Bu tür içerikler forum düzenini bozar ve bilgi akışına zarar verir.​
  • Metnin anlaşılması imkânsızsa,
  • Düzeni bozmaya yönelikse,
  • Kötü bir niyet içeriyorsa,
    kural gereği uyarı zorunludur.
Moderatör yorum yapmaz; kurallar aynen uygulanır.

🟥 Katman 3 – Çizgiyi Aşan İhlaller
Bu katman, topluluk huzurunu ve güvenliğini tehdit eden durumları kapsar.​
  • Forum güvenliğini, kullanıcıları veya topluluğu etkileyen ihlaller,
Bu tip ihlallerde ceza süresi hafifletilmez; kurallar herkes için aynıdır.​

Sürelerinde değişiklik yapılan uyarı türleri:

Uyarı türüEski haliYeni hali
Yazım kurallarına uymayan mesaj10. uyarıya kadar 1 saat
10. uyarıdan sonra 1 gün
20. uyarıdan sonra 1 hafta
30. uyarıdan sonra 1 ay
15. uyarıya kadar 1 saat
15. uyarıdan sonra 1 gün
30. uyarıdan sonra 5 gün
Noktalama işaretlerinin hatalı yazımı10. uyarıya kadar 1 saat
10. uyarıdan sonra 1 gün
30. uyarıdan sonra 1 ay
15. uyarıya kadar 1 saat
15. uyarıdan sonra 1 gün
30. uyarıdan sonra 5 gün
Özel isim ve kısaltmaların yanlış yazımı10. uyarıya kadar 1 saat
10. uyarıdan sonra 1 gün
30. uyarıdan sonra 1 ay
15. uyarıya kadar 1 saat
15. uyarıdan sonra 1 gün
30. uyarıdan sonra 5 gün
Her kelimeye büyük harfle başlamayın10. uyarıya kadar 1 saat
10. uyarıdan sonra 1 gün
30. uyarıdan sonra 1 ay
15. uyarıya kadar 1 saat
15. uyarıdan sonra 1 gün
30. uyarıdan sonra 5 gün
Birden fazla cümleyi tek cümle gibi yazmayın10. uyarıya kadar 1 saat
10. uyarıdan sonra 1 gün
30. uyarıdan sonra 1 ay
15. uyarıya kadar 1 saat
15. uyarıdan sonra 1 gün
30. uyarıdan sonra 5 gün
Soru cümlesinin yanlış yazımı10. uyarıya kadar 1 saat
10. uyarıdan sonra 1 gün
30. uyarıdan sonra 1 ay
15. uyarıya kadar 1 saat
15. uyarıdan sonra 1 gün
30. uyarıdan sonra 5 gün
Hatalı büyük harf kullanımı10. uyarıya kadar 1 saat
10. uyarıdan sonra 1 gün
30. uyarıdan sonra 1 ay
15. uyarıya kadar 1 saat
15. uyarıdan sonra 1 gün
30. uyarıdan sonra 3 gün
Ek olan -da/-de/-ki birleşik yazılır10. uyarıya kadar 1 saat
10. uyarıdan sonra 1 gün
30. uyarıdan sonra 1 ay
15. uyarıya kadar 1 saat
15. uyarıdan sonra 1 gün
30. uyarıdan sonra 3 gün
Bağlaç olan da/de/ki ayrı yazılır10. uyarıya kadar 1 saat
10. uyarıdan sonra 1 gün
30. uyarıdan sonra 1 ay
15. uyarıya kadar 1 saat
15. uyarıdan sonra 1 gün
30. uyarıdan sonra 3 gün

Bu sisteme geçilme sebebi ceza vermek değil; herkes için adil, net ve eşit bir ortam oluşturmaktır. Haksız yere moderatörlerin üye kayırması ile suçlanmaması adına böyle bir karar alınmıştır.

İyi sosyaller dileriz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Malum forumun eski haline benzer abartılı imla kuralları geri gelmiş.
Birileri forumda konu açmaya veya mesaj yazmaya korkar hale gelecek.

Moderasyon bu kadar zor geliyorsa ekibe birilerini almanız daha iyi olmaz mı?
Sanırım konuya göz atmadan cevap yazdınız. Süreler artmadı, azaltıldı. Üyelerin görüşleri dikkate alınarak, forumdan ve cezalardan soğumasınlar diye süreler daha soft hale getirildi.

Neyse. Burası sakinken birkaç kelam etmek isterim, kendim ve arkadaşlarım adına. İnanırsınız inanmazsınız bilemem ama şunu herkes bilsin: Uzun bir süredir basit diye tabir edilen yazım yanlışı, de/da ayrımları, noktalamalar, soru cümleleri falan filan… Bunların ancak yüzde 20’sine uyarı veriyorduk. Hepsini cezasız düzenliyorduk ve gerekiyorsa bildirim atıyorduk. Buna ister iyi niyet deyin, ister inisiyatif.

Daha geçen gün şahsen yaşadığım bir olayı anlatayım. Adamın mesajını düzenledim, normalde ceza alması gereken bir mesajdı ama uyarı vermeden bildirim attım “Dikkat ediniz lütfen, uyarısız düzenliyoruz” diye. Bana rapor attı, “Niye bana taktın sen?” diye. Yani bilmiyorum arkadaşlar, acaba anlatabiliyor muyum? İyilikten maraz doğuyor demek ki… Uyarı versem kötü olan ben, bildirim atıyorum “uyarısız düzenledim, dikkat et” diye kötü olan yine ben.

Özetlemek gerekirse, iyilik bize kalsın. Herkes artık yazılı kurallara uymak zorunda. Buraya kayıt olan herkes zaten kuralları kabul ettiğini beyan ederek kayıt oluyor. Bu forumun bazı kuralları var arkadaşlar. Biz diğer yerlere benzememeye ve Türkçeyi katleden bir platform olmamaya kararlıyız. O yüzden bu alınan kararlar herkesi bağlıyor ve reddetme gibi bir şansınız yok.

Bu günden itibaren “Bizim hıyarımız budur, yeseniz de budur, yemeseniz de budur.

Yanlış anlamayın, forumu savunmuyorum (zaten savunmak saçma, neye karşı savunmak vs. ama "forumu savunma" diyorlar genelde, ondan diyeyim dedim). Ama abi, Türkiye'de yaşıyoruz. Ana dil Türkçe. Yani hani, bir zahmet, kendi dilinizi de doğru bilin da!
Hani bir zahmet! Bunu bu forum özelinde söylemiyorum. Ben WhatsApp'ta bile ayaklı TDK gibi yazıyorum. Bazen uç yanlışlarım oluyor, örneğin adamakıllı yerine "adam akıllı" yazıyorum. Ama doğrusunu öğrendikten sonra devam...
Hani kendi dilimizi de doğru yazamayacaksak...

Ben gereksiz mesajdan uyarı yiyorum. Yani misal X hakkındaki konuda X hakkında konuşmuş olayım, ama farklı bir pencereden konuşmuş olayım yine gereksiz mesaj oluyor. Onun ayrımını yapabilsem güzel olacak. Ya da belki esneklik gerekiyordur bilmiyorum.
Ana konudan saptığı zaman gereksiz mesaja giriyor, bu farklı pencereden konuşma olayı çok farklı yorumlanarak sapabiliyor konudan genelde (genel manada söylüyorum sizden bağımsız). O konuda dikkatli olmaya çalışıyoruz ama yanlış olduğunu düşündüğünüz durumlarda raporlayabilirsiniz, yeniden incelenir.

Aksine, eskiden 10-20 uyarıda artan süreler şu anda 15-30'a geriledi. Sadece inisiyatif durumu değişti, çünkü bazı üyeler bunu cıncık lastik gibi esnetip çekiştirerek düzeni bozdular, Instagram DM'ine çevirdiler konuları.
Moderasyon zor değil, ama kolay da değil. Gönüllü gibiyiz burada hepimiz, kendi vaktimizden feragat edip uğraşıyoruz. Ama bunu yapıyoruz diye 23 sayfalık konudaki 235 mesajın 194'ünü de editlemeyelim değil mi :). Bizi onu yapmak zorunda bırakan da alsın uyarısını, gelip rapor sisteminde, biletlerde kükremesin bize. Çok bir şey istemiyoruz aslında, ana dilimiz olan Türkçe'nin en temel birkaç kuralına uyulmasını bekliyoruz.

ya simdi goksa bne bu mesajı böylede uazarım ve aslın da hic de zorlanmam ama forum da ki her mesaji boyle gormek istermiydiniz?

Sanırım konuya göz atmadan cevap yazdınız. Süreler artmadı, azaltıldı. Üyelerin görüşleri dikkate alınarak, forumdan ve cezalardan soğumasınlar diye süreler daha soft hale getirildi.
Hayır tamamını eksiksiz bir şekilde okudum , belki yanlış anlamışımdır.
Foruma yeni katılan üyelere bir saatlik bir engel attığınızda oldukça saçma bir durum yaşanıyor.

Düşünsenize foruma yeni katılan birisi yardım istemek için bir konu açıyor ve fark etmeden imla hatası yapıyor.
O sırada konusu onaylanıyor ve birileri yardımcı olmak için konuya mesaj atıyor.
Konu sahibi yasaklı olduğun için cevap veremiyor ve bir saat beklemek durumunda kalıyor.
Forumda özel mesaj ve forum dışı iletişim yasak olduğu için beklemek zorunda kalıyor.

Yanlış anlamayın, forumu savunmuyorum (zaten savunmak saçma, neye karşı savunmak vs. ama "forumu savunma" diyorlar genelde, ondan diyeyim dedim). Ama abi, Türkiye'de yaşıyoruz. Ana dil Türkçe. Yani hani, bir zahmet, kendi dilinizi de doğru bilin da!
Hani bir zahmet! Bunu bu forum özelinde söylemiyorum. Ben WhatsApp'ta bile ayaklı TDK gibi yazıyorum. Bazen uç yanlışlarım oluyor, örneğin adamakıllı yerine "adam akıllı" yazıyorum. Ama doğrusunu öğrendikten sonra devam...
Hani kendi dilimizi de doğru yazamayacaksak...
Yaşı küçük olan arkadaşlar forumu kullanabiliyor.

Yeni üye ise > esneklik gösterilir (kuralları bilmediği için)
Yeni üyeler 100 mesajdan daha az mesajı olan üyelerdir.

Foruma yeni katılan üyelere bir saatlik bir engel attığınızda oldukça saçma bir durum yaşanıyor.

Düşünsenize foruma yeni katılan birisi yardım istemek için bir konu açıyor ve fark etmeden imla hatası yapıyor.
O sırada konusu onaylanıyor ve birileri yardımcı olmak için konuya mesaj atıyor.
Konu sahibi yasaklı olduğun için cevap veremiyor ve bir saat beklemek durumunda kalıyor.
Forumda özel mesaj ve forum dışı iletişim yasak olduğu için beklemek zorunda kalıyor.
Okumadığınızı biraz daha açık etseydiniz keşke.

Hayır tamamını eksiksiz bir şekilde okudum , belki yanlış anlamışımdır.

Yaşı küçük olan arkadaşlar forumu kullanabiliyor.
Ya okumuyorsunuz ya da okuduğunuzu anlamıyorsunuz. Okuduğunuzu anlamıyorsanız José Saramago'nun "Körlük" adlı kitabı ile okumaya başlayabilirsiniz, hem basittir hem de anlarsınız.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.