seeraddar

Yetkin
Uyku düzenim son bir yıldır zaten bozuktu. Özellikle son 6-7 aydır, yani okullar açıldığından beri tamamen mahvolmuş durumda. Şöyle anlatayım: Okuldan gelince uyuyorum. Saat 5 gibi yatıp 8 gibi kalkıyorum. Gece ise 2, 3, bazen 4’te yatıyorum.

Uykumu düzene sokmak istediğim için, artık okuldan gelince uyumamaya başladım. Saat 11 gibi yatıyor, 6.30-7.00 gibi kalkıyorum. Ancak buna rağmen hâlâ uykum düzensiz.

Nasıl mı? 10-11 gibi yatmayı denesem de, bir türlü uyuyamıyorum. Yatakta dönüp duruyorum, saat gece 1, 2, hatta bazen 3 oluyor. Hatta bazen sabah ezanını duyuyorum, o zaman uykuya geçebiliyorum. Okulda ise yarı uykulu, dalgın bir şekilde dolaşıyorum. Hatta bazı günler hiç uyumadığım bile oldu.

Örneğin bugün hiç uyumadım. “Yarın normal saatte yatarım” diyerek bekledim ama yine uyuyamadım. Uyusam bile 11’de yatıp gece 2-3 gibi uyanıyorum ve tekrar uyuyamıyorum. Yani bir daha uyumam imkânsız hâle geliyor.

Bu durum artık sağlığımı da kötü etkilemeye başladı. Ne yapabilirim? Bunun için bir doktora mı gitmeliyim? Bu normal bir sağlık sorunu mu? Yani tedavi almam gereken bir şey mi? Neden bu kadar kolay uyanıyor ve uyuyamıyorum?

Uyku düzenim son bir yıldır zaten bozuktu. Özellikle son 6-7 aydır, yani okullar açıldığından beri tamamen mahvolmuş durumda. Şöyle anlatayım: Okuldan gelince uyuyorum. Saat 5 gibi yatıp 8 gibi kalkıyorum. Gece ise 2, 3, bazen 4'te yatıyorum.

Uykumu düzene sokmak istediğim için, artık okuldan gelince uyumamaya başladım. Saat 11 gibi yatıyor, 6.30-7.00 gibi kalkıyorum. Ancak buna rağmen hâlâ uykum düzensiz.

Nasıl mı? 10-11 gibi yatmayı denesem de, bir türlü uyuyamıyorum. Yatakta dönüp duruyorum, saat gece 1, 2, hatta bazen 3 oluyor. Hatta bazen sabah ezanını duyuyorum, o zaman uykuya geçebiliyorum. Okulda ise yarı uykulu, dalgın bir şekilde dolaşıyorum. Hatta bazı günler hiç uyumadığım bile oldu.

Örneğin bugün hiç uyumadım. “yarın normal saatte yatarım” diyerek bekledim ama yine uyuyamadım. Uyusam bile 11'de yatıp gece 2-3 gibi uyanıyorum ve tekrar uyuyamıyorum. Yani bir daha uyumam imkânsız hâle geliyor.

Bu durum artık sağlığımı da kötü etkilemeye başladı. Ne yapabilirim? Bunun için bir doktora mı gitmeliyim? Bu normal bir sağlık sorunu mu? Yani tedavi almam gereken bir şey mi? Neden bu kadar kolay uyanıyor ve uyuyamıyorum?

Gun içinde enerjini kullanmiyorsun gece de uykun gelmiyor 2-3 saat yürüyüş yapsan veya fitnesse enerji yakacak bir şey yapsan uykun gelir vucut yorulduğu için.

Aynısını yaşadığım için bir çözüm önerisi verebilirim. Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi biraz fiziksel aktivite yapmak o vücutta kalan fazla enerjiyi atmanı sağlıyor bu sayede uykuya dalman çok daha kolaylaşıyor. Yarım saat bile yürüyüş yapmak iyi geliyor. Bir de yatarken beyni susturmak gerekiyor onun için de bir kelime düşün aklında, onu aklında canlandır daha sonra o kelimenin ilk harfiyle başlayan 1-2 kelime daha bul ve aynısını yap. İlk seçtiğin kelimenin sonuna gelene kadar uçmuş olursun muhtemelen.

Gun içinde enerjini kullanmiyorsun gece de uykun gelmiyor 2-3 saat yürüyüş yapsan veya fitnesse enerji yakacak bir şey yapsan uykun gelir vucut yorulduğu için.
Aslında hiç hareketsiz değilim. Okuldan geldikten sonra saat 6-7 gibi arkadaşlarla dışarı çıkıyoruz. Bazen gece yarısına kadar, bazen de 10-11'e kadar dışarıda kalıyoruz. Genellikle parka falan gidiyoruz, yani enerjimi atıyorum. Eve döndüğümde adım atacak hâlim kalmıyor ama yatağa girdiğimde hiçbir şekilde uyuyamıyorum. Günlük 12-13, hatta bazen 15 bin adım attığım oluyor.

Aslında hiç hareketsiz değilim. Okuldan geldikten sonra saat 6-7 gibi arkadaşlarla dışarı çıkıyoruz. Bazen gece yarısına kadar, bazen de 10-11'e kadar dışarıda kalıyoruz. Genellikle parka falan gidiyoruz, yani enerjimi atıyorum. Eve döndüğümde adım atacak hâlim kalmıyor ama yatağa girdiğimde hiçbir şekilde uyuyamıyorum. Günlük 12-13, hatta bazen 15 bin adım attığım oluyor.

Yatmadan once 2 saat boyunca bir şey yeme çünkü o sana enerji olarak dönebilir.

Bunun çaresi psikiyatriye gitmek. Uyku ilacı verebilir. Ama hemen sonuç vermiyor ilaç. Belli bir süre kullanması gerekiyor. Bırakırsan sağlam olmayan psikolojin daha da bozulur.

Bunun çaresi psikiyatriye gitmek. Uyku ilacı verebilir. Ama hemen sonuç vermiyor ilaç. Belli bir süre kullanması gerekiyor. Bırakırsan sağlam olmayan psikolojin daha da bozulur.
Uyku ilaçları, psikolojik haplar pek sağlıklı değil. Ben de kullanmıştım. Bir an çok enerjim vardı, 25 bin adım yürüyordum, yorulmuyordum. Hap verdi, bütün enerjimi aldı, kaplumbağa gibi oldum. En iyisi gün içinde enerji harcamak ve yatmadan 2 saat önce bir şey yememek. Ben öyle çözdüm.

Uyku ilaçları, psikolojik haplar pek sağlıklı değil. Ben de kullanmıştım. Bir an çok enerjim vardı, 25 bin adım yürüyordum, yorulmuyordum. Hap verdi, bütün enerjimi aldı, kaplumbağa gibi oldum. En iyisi gün içinde enerji harcamak ve yatmadan 2 saat önce bir şey yememek. Ben öyle çözdüm.
Ben psikiyatri hapı kullanıyorum. Sakin olamadığım için Rivoclon verdi. İçinde uyuşturucu maddesi var. Bazen psikiyatrik ilaçlar kullanılması gerekiyor.

Not: Doktorun verdiği doz ile içiyorum. Kendi kafama göre içmiyorum.