Teşekkür ederim bilgi için hocam.
Öncelikle yukarıdaki bilgi için teşekkür ederim yarın sabaha kadar aç kalmak ideal midir?
Kişisel bir problemim kesinlikle olmayan
@Elma ısıran adlı üyenin düşüncesinin aksine aç kalmak çok yararlı.
Vücut sisteminin nasıl çalıştığını bilirsen süreci çok daha yararlı ve verimli hale getirebilirsin. Vücut açken glukagon hormonu hakimdir ve bu hormon yağların glukoza dönüşmesi sürecini katalizler (hızlandırır), bu yüzden ne kadar aç kalırsan o kadar fazla bu hormondan yararlanırsın. Aç kalmaktan kasıt tabii ki baş ağrısı çekecek, bayılma noktasına gelecek, reklamlarda dondurma ısıran kadını görünce yutkunacak düzeye gelmek değil. Glukagon hormonu çok hoş etkilere sahip bir hormon olsa da insulinin karşıtı diyebiliriz. İnsulin, glukagonun yaptığı şeylerin bazılarının direkt karşıtını yapar örneğin alınan glukozu yağ olarak depolama sürecini hızlandırır.
Yemek yediğin, açlığı bozduğun 'breakfast' anında (fast, oruç kelimesinin İngilizce hali olan fast, breakfast oruç bozmak anlamında kullanılmıştır) glukagon hormonu yerini insuline bırakır. Nöbet değişirler bir anlamda. Bu sistem rastgele çalışmaz, sürekli yemek yeyip sürekli insulini nöbette tutarsan bir süre sonra bu kişi görevine lanet edip "artık çalışmıyorum canınız cehenneme" diyebilir ve diyabete yelken açarsın. Aç durulan süre boyunca glukagon hakimiyeti olduğu için bizim ana amacımız bu hakimiyeti uzatmak. Diyabetin önüne bile geçmiş olursun bunu düzenli hale getirirsen. Düzenli kısmı kilit nokta, bugün hadi yarına kadar aç kalayım sonra 1 hafta eskisi gibi yiyeyim olmaz.
Akşam yemeğinden sonra kalori alımını bırakarak başlatacağın "fast" sürecini kırmayı olabildiğince geciktirmek en mantıklı yöntem. Ben de bu yöntemi kullanıyorum. Süreci kırmamak için adı üzerinde break fast olan öğünü atlıyoruz ve glukagon hakimiyetini göğe çıkarıyoruz.
Bu süreçte su içmek önemli, çok su içemiyorsan bile su atılım döngüsünü hızlandırmak için diüretik denen idrar söktürücü içeceklerden iç. Kahve, çay gibi kafein içeren demleme içecekler diüretiktir. Aynı zamanda polifenol (boşaltım rahatlığı için günlük vücuda alınabilecek bence en iyi madde) içerdikleri için katı boşaltımı da rahatlatır ve suyun bağırsakta emilmesine yönelik sıkıntıların riskini azaltır. Filtre kahve bayağı iyi polifenol ve kafein için.
Açken kahve içmenin mideye asidik malzeme doldurduğu için reflux (reflü diye bilinen midedeki gıda/asit karışımının işlevini kısmen yitirmiş mide kapağından yukarı yansıtılması/taşması) riski yapabileceğini söyleyenler var fakat bu kişiler her ne hikmetse başka bir asit olan sirkeli suyu aç içmenin faydalarından bahseder. Kendin deneyip sıkıntı çekip çekmeme durumuna göre devam et kahve içmeye. Sıkıntı çekersen ya da risk altında hissedersen de asitlik derecesini düzenlemek için su içebilirsin, çoğu su alkali zaten.