grancoupe

Yetkin
Yer
Türkiye, İstanbul
Araştırdım fakat detaylarını çok anlayamadım. Yapı Kredi bankasını kullanıyorum. Kısa süreli, maksimum mayıs ayına kadar falan birazcık para biriktireceğim, param o zamana kadar birazcık artarak biriksin istiyorum. 63 - 91 gün aralığında vade süresini 70 gün olarak seçtim. Oran da %4, 50 oluyormuş.

Mevduat tipi olarak "e-mevduat", "Yeni Param - Vade Dönüşüm", "Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı TL Vadeli Mevduatlar", "Esnek Vadeli Mevduat" var, bunlardan hangisini seçmem gerekiyor? Ayrıca hesabımda mesela 3.000 TL falan var şu an, vadeli mevduat hesabına 1.500 TL yatırsam, birkaç hafta sonra bir miktar daha yatırsam, ondan bir süre sonra bir miktar daha yatırsam falan bu tarz bir şey yapabiliyor muyum, yoksa en başta sadece bir kerelik mi yatırabiliyorum?

Aydınlatırsanız sevinirim, kafam çok karıştı.

Bildiğin faiz. Vadeli hesaptan faiz alıyorsun. Paranı belirttiğin sürede(vade) bu hesapta tutarsan banka sana faiz veriyor. Senin paranı vade süresi içerisinde başka yatırım enstrumanlarında veya kredi vererek kullanarak para kazanıyor, bunun karşılığında ana para ile beraber ayrıca para alıyorsun.

Vade, parayı bankada tutmakta anlaştığın süre.
Faiz oranı, yıllık bazda elde edeceğin karın oranı.
Faiz getirisi, ana paran dışındaki getiri.

Son düzenleme:
O kadarını ben de biliyorum, basit tanımını sormadım. Ne yapmam gerektiğini ve detay kısmını soruyorum.
Detaylar yazacaktır içerisine girerseniz. Esnek hesapların vadesi günlüktür, daha az faiz alırsınız ama paranıza her zaman erişim imkanınız olur.

Kur korumalı mevduatta devlet size doların artışını sübvanse ederek faiz verir. Doların artışı + faiz alırsınız. Her banka başka bir şey diyebileceği için ezbere konuşmak zor.

Detaylar yazacaktır içerisine girerseniz. Esnek hesapların vadesi günlüktür, daha az faiz alırsınız ama paranıza her zaman erişim imkanınız olur.

Kur korumalı mevduatta devlet size doların artışını sübvanse ederek faiz verir. Doların artışı + faiz alırsınız. Her banka başka bir şey diyebileceği için ezbere konuşmak zor.
"e-mevduat" seçersem istediğim zaman para ekleyebiliyor muyum?