Yani tabii Amerika biraz kumar oynamak gibi ya batıyorsun ya çıkıyorsun. Sosyal devlet olayı başka, güvencen oluyor sağlama alıyorsun çoğu şeyi. Kişiye de bağlı tabii. Devlete hizmet ediyorsan onlar da sana etmeli bence. ABD de zaten ülke kavramı yok eyaletler var hepsinin de ayrı kuralları var. Bana çok uçuk geliyor sanki PC oyununun içine bırakılmış gibi oluyorsun. Silah serbest.
Bu bence yaşadığımız ülke ile alakalı bir durum. Bende çok farklı düşünmüyorum bu arada onu belirteyim.
Türkiyede en garanti iş devlettir. Firmalar 1 günde batabilir, hatta 1 günde tüm özel sektör batabilir. Devlet her zaman güvencedir. Bu Türkiyenin dalgalı ekonomisiyle alakalı bir durum. Türkiyenin ekonomik olarak en karanlık dönemleri 1990'larda bankaların batması vesaire gibi özel sektör hakkında travması olduğu için ülkenin, bizde bu şekilde bir algı olabilir. Stabil ekonomiye sahip ülkelerde bu çok fazla böyle değil. Özel sektör genel olarak rekabet dolayısıyla en ucuzu ve en kalitelisini sağlamaya çalışıyor. Örneğin Amerikada, tarihi yüz yılı bulan onlarca şirket var. Türkiyede böyle değil, sürekli birileri iflas ediyor ve yeni zenginler çıkıyor, bu döngü böyle gidiyor. Bunun için bizim yaşadığımız yerde özel sektör her zaman risk fakat diğer ülkelerde bu çok fazla böyle değil.

Bu bence yaşadığımız ülke ile alakalı bir durum. Bende çok farklı düşünmüyorum bu arada onu belirteyim.
Türkiye'de en garanti iş devlettir. Firmalar 1 günde batabilir, hatta 1 günde tüm özel sektör batabilir. Devlet her zaman güvencedir. Bu Türkiye'nin dalgalı ekonomisiyle alakalı bir durum. Türkiye'nin ekonomik olarak en karanlık dönemleri 1990'larda bankaların batması vesaire gibi özel sektör hakkında travması olduğu için ülkenin, bizde bu şekilde bir algı olabilir. Stabil ekonomiye sahip ülkelerde bu çok fazla böyle değil. Özel sektör genel olarak rekabet dolayısıyla en ucuzu ve en kalitelisini sağlamaya çalışıyor. Örneğin Amerika'da, tarihi yüz yılı bulan onlarca şirket var. Türkiye'de böyle değil, sürekli birileri iflas ediyor ve yeni zenginler çıkıyor, bu döngü böyle gidiyor. Bunun için bizim yaşadığımız yerde özel sektör her zaman risk fakat diğer ülkelerde bu çok fazla böyle değil.

Türkiye zaten berbat durumda. Ancak Kanada ile ABD karşılaştırma yapılabilir.

Türkiye zaten berbat durumda. Ancak Kanada ile ABD karşılaştırma yapılabilir.
Türkiyenin o kadar kötü bir durumda olduğunu düşünmüyorum. Özellikle ekonomik açıdan gerçekten istikrar kazandı. Daha önceleri gibi bir gecede %7500 faiz olmuyor en azından. Şu anki enflasyon, yüksek vergi gibi sorunlarda ilerleyen zamanlarda atlatılırsa açıkçası Türkiye o zaman ekonomik açıdan gerçekten güzel hale gelecektir. Sosyal devlet olarak zaten kuzey ülkeleri veya Arap ülkeleri kadar olmasa da fena olmayan bir sosyal devlet anlayışına sahip.

Türkiye'nin o kadar kötü bir durumda olduğunu düşünmüyorum. Özellikle ekonomik açıdan gerçekten istikrar kazandı. Daha önceleri gibi bir gecede %7500 faiz olmuyor en azından. Şu anki enflasyon, yüksek vergi gibi sorunlarda ilerleyen zamanlarda atlatılırsa açıkçası Türkiye o zaman ekonomik gerçekten güzel hale gelecektir. Sosyal devlet olarak zaten kuzey ülkeleri veya Arap ülkeleri kadar olmasa da fena olmayan bir sosyal devlet anlayışına sahip.

Ekonomi berbat durumda dostum. En basit ABD de kuruş oynar yıldan yıla en fazla. Türkiye'de haftayı geçtim 2 günde bile değişiyor. Normal vatandaş olarak ekonomiden anlamayan biri TL dolar çeviriden yıllara göre TL'nin ne kadar değer kaybettiğini anlar. Türkiye'de kalmak yerine ABD de şansımı denerdim o derece kötü.

Ekonomi berbat durumda dostum. En basit ABD de kuruş oynar yıldan yıla en fazla. Türkiye'de haftayı geçtim 2 günde bile değişiyor. Normal vatandaş olarak ekonomiden anlamayan biri TL dolar çeviriden yıllara göre TL'nin ne kadar değer kaybettiğini anlar. Türkiye'de kalmak yerine ABD de şansımı denerdim o derece kötü.
Tl - dolar grafiği ekonomi hakkında bilgi vermez. Alım gücü olarak bakıldığında ortalama bir ülke şu anda. Dediğim gibi yüksek enflasyon ve yüksek vergi sorunları aşıldığında ekonomik olarak çok daha iyi hale gelecektir. Alım gücünün artışı gözle net görülebilecek bir seviyede olacaktır. Şu anda yapılan tüm maaş zamları enflasyon karşısında eriyip gidiyor. Yüksek vergide buna ekstra oluyor. Yüksek vergi ve enflasyon, düzgün bir yönetimle 3 yıl içinde çözülebilecek sorunlar. Zaten enflasyon, yüksek verginin sebebi oluyor birazda. Enflasyon normal seviyelere indirilirse, vergilerde azaltılırsa alım gücü olarak bir Almanya, Norveç olmasa da bir İspanya seviyesinde olacaktır.

Göreceli kavram. İnsanın vakit ayırmak istediği aktiviteye vakti vardır, ayırmadığına vakit ayırmak istemiyordur ve vaktim yetmiyor diyerek kendini avutuyordur.

TL - dolar grafiği ekonomi hakkında bilgi vermez. Alım gücü olarak bakıldığında ortalama bir ülke şu anda. Dediğim gibi yüksek enflasyon ve yüksek vergi sorunları aşıldığında ekonomik olarak çok daha iyi hale gelecektir. Alım gücünün artışı gözle net görülebilecek bir seviyede olacaktır. Şu anda yapılan tüm maaş zamları enflasyon karşısında eriyip gidiyor. Yüksek vergide buna ekstra oluyor. Yüksek vergi ve enflasyon, düzgün bir yönetimle 3 yıl içinde çözülebilecek sorunlar. Zaten enflasyon, yüksek verginin sebebi oluyor biraz da. Enflasyon normal seviyelere indirilirse, vergilerde azaltılırsa alım gücü olarak bir Almanya, Norveç olmasa da bir İspanya seviyesinde olacaktır.

Dostum geçmiş ile karşılaştırınca alım gücünün ne kadar düştüğünü görürüz. Herkes çok rahat ev araba sahibi olabiliyordu. Demek ki iyi gitmiyor.

Dostum geçmiş ile karşılaştırınca alım gücünün ne kadar düştüğünü görürüz. Herkes çok rahat ev araba sahibi olabiliyordu. Demek ki iyi gitmiyor.
Ev konusu zaten tüm Dünyanın büyük şehirleri için başlıca bir sorun. Alım gücü olarak çok iyi seviyelerde olan Norveçte bile ev için 30 yıllık kredilere giriliyor. Aynı şekilde diğer Avrupa ülkelerinde ve Amerikada da durum aynı. Bu ülke özelinde değil.
Arabadaki bu fark dediğim gibi yüksek vergiden kaynaklanan bir sorun. 1 kendinize 3 devlete alıyorsunuz. Araba piyasası yüksek vergiden dolayı oldukça şişiyor.
Diğer gıda, kıyafet gibi durumlarda alım gücü geçmişe kıyasla daha yüksek. Bundan 30 - 35 yıl önce Ümraniyeden bakıp Bostancı sahilini görebiliyordunuz. Şu anda her yer dolu. Ev fiyatlarının yükselmesinin başlıca sebepleri bunlar. Tabii enflasyonda etken fakat ev ve araba fiyatlarında enflasyonun üstünde bir artış var. Bunların sebepleri de az önceki açıkladığım sebepler.

@8126, ev konusu dediğiniz gibi başlı başına dünya genelinde sorun fakat asıl mesele alım gücü. 1 milyon alım gücüne Türkiye'de ve diğer ülkelerde alınan evlere baktığınızda, demek istediğimi anlarsınız.