S C O

Uzman
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar, günaydın.

Valorant’ta kendimi nasıl geliştirebileceğimi merak ediyorum, özellikle aim konusunda. Poligonda 1-2 saat çalışıyorum, botları en zora çekiyorum.

Aimim Gümüş rütbesine göre fena değil.

Bazı maçlarda 26’ya 14, bazı maçlarda 34’e 18 gibi skorlar alıyorum. Ama AIM dışında neleri çalışmam gerektiğini de merak ediyorum.
Burada yaşça küçük arkadaşlar “sanki esporcu olacak” gibi şeyler düşünebilir, ona da cevabım net: Hayır, esporcu olma gibi bir hedefim yok. Ben sadece eğlencesine girip oynayan biriyim.

Rank atlamışım ya da atlamamışım çok umrumda değil ama insan Plat, Dia, Immortal gibi rütbeleri görünce motivasyonu artıyor, orası kesin 😊

Bir de şöyle bir sorunum var, eminim Türk sunucusunda oynayan herkes buna en az bir kez şahit olmuştur:

Örnek veriyorum: Takımdan biri, duo olarak maça giriyor. Duo eşleşmesindeki diğer oyunculardan biri, takım arkadaşının silahını alıyor.

Sonra ne oluyor?
Oyunu satıyorum.
Oynayacağınız oyunun …” gibi küfürlü, saygısız ifadelerle maçı sabote etmeye başlıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Game Sense, çoğu zaman nişan alıp ateş etmekten daha önemli. Valorant özelinde söylemiyorum; oyun takibi, rakip/takım analizi, öngörü vb. taktikler üzerine kafa yorduğunda gelişir. Bunun için sadece aim kasmak bir anlam ifade etmiyor.

Özellikle Game Sense kasabilmen için birçok yöntem bulunuyor. Bunun bence en iyi örneği "Neyi yanlış yaptım?" veya "Hatam neredeydi?" diyebilmek. Bunlar üzerinden ilerleyip sorularına yanıt alınca daha çok soru ortaya çıkacak. Onlara da yanıt ararken kendini geliştirdiğini fark edeceksin. Tabi yanıtladıklarını uygulaman gerekiyor.

Ayrıca sakin nişan (calm aim) denilen bir mevzu daha var ki seni bir adım öteye taşıyor. Özellikle rakip karşındayken çok ıskalıyorsan sebebi bu olabilir. Zaten belli bir nişan kabiliyeti elde ettikten sonra beyin otomasyona geçiyor. Önemli olan sakin kalabilmek.

Tüm bunların yanında bir Riot Games oyunu oynadığın gerçeği var. Birçok kişi bu konuda bana katılmayabilir ama bence en çok toksik kitleye sahip oyunlar Riot Games'e ait. Tabi bu oyunu bırakmak için bahane değil. Aksine kendine takım bulmam veya sadece Solo Q girmemen için bir motivasyon olabilir. Bireysel olarak ne kadar iyi olsan da bunun da sınırı takımında bitiyor. En azından yanında, seninle beraber hareket edecek bir kişi bile olsa yeterlidir.

@Hybrid Theory,
Az önce 1-2 maç attım kardeşim. Dedim, “Biraz ısınayım, sonra dereceliye gireyim.”

Ama ne oldu?
İlk maçta karşıma 7-8 yaşında bir çocuk geldi. İkinci maçta ise 11-15 yaşlarında bir başka çocuk.

Biri Raze almış, sadece bomba atıyor.
Dedim ki:
Troll için mi girdin kardeşim? Kazanalım gidelim işte…

Aldığım cevap:
Sanane yarr… evet troll oynuyorum, size maç kazandırmayacağım.

Tabii yaşça küçük olduğunu fark edince bir şey demedim, mute atıp geçtim ama o iki maçı da küçük çocuklar yüzünden kaybettim.

Sinirden Riot’a bastım küfrü, kapatıp oyunu FC25’e geçtim.

Ben 28 yaşındayım.
Ailem bana 18 yaşıma gelene kadar ne bir telefon aldı, ne de bir bilgisayar.

9-10 yaşlarındayken arkadaşlarım kendi aralarında konuşuyordu:
Şu oyun çıkmış, oynadın mı?
Bak bu oyun çok güzel!

Ben sadece dinliyordum, doğal olarak da üzülüyordum. O yaşta insanın bir şeylerin dışında kalması kolay değil.

Şimdi bakıyorum…
9-10 yaşındaki çocuklar oyunlarda, sesli sohbetlerde, Discord’da, Twitch’te…

Kusura bakmayın ama bana göre bu konuda ebeveynlerin daha bilinçli olması, kontrolü eline alması gerekiyor. Yoksa bu gidişle kimse bu işin önüne geçemez.

Belki yanlış düşünüyor olabilirim ama bunlar içimden geçenler.

Son düzenleme:
@S C O Normalde MOBA sevmem. 2015'de arkadaşlar sayesinde ilk LoL hesabımı açıp oynamaya başladım. LoL'e 2019'a kadar dayandım, sonra komple çıkardım hayatımdan. Daha sonra Valorant çıktı, onu da 2021'de bıraktım oynamayı. Ben de kitlesinden dolayı bezdim. Sebebi sadece bu değildi ama büyük bir sebepti benim için.

Şimdi bakıyorum…
9-10 yaşındaki çocuklar oyunlarda, sesli sohbetlerde, Discord’da, Twitch’te…

Kusura bakmayın ama bana göre bu konuda ebeveynlerin daha bilinçli olması, kontrolü eline alması gerekiyor. Yoksa bu gidişle kimse bu işin önüne geçemez.
Bu kısmına özellikle katılıyorum. Kendi akrabalarımda da böyle ebeveynler olduğu için sorunu sıkça dile getiriyordum (işlerine gelmeyince bıraktım). Çocuğun eline telefon tablet sıkıştırınca sadece çocuğu başından kovmuş oluyorsun, iyi bir anne baba olmuyorsun. Sorulduğunda da "Çocuğu zapt edemiyoruz." diyorlar. O zaman da niye yaptın çocuğu derler. Zaten toplumda yeteri kadar peçete artığı varken...

Ancak oyun özelinde konuşursak kitle sadece çocukla da bitmiyor. Belli bir olgunluk çağını aşmış insanlar bile ağzına geleni söylüyor, diğer oyuncuların oynunu zehir ediyor. Bu oyunlarda ne varsa artık virüs gibi insanları delirtiyor. Yaramıyorsa oynamayın.

Bu kadar anlatıp ben de Apex Legends ve Rainbow 6 Siege oynuyorum diyeceğim. İkisinin de kitlesi birbirinden beter ama kesinlikle Riot'un oyuncu kitlesiyle yarışamaz.

Bu yüzden oynadığın oyunda problem vardır deyip başka oyunlara geçmeni tavsiye ederim. Ancak oyunu keyif alarak oynamak istersen de en azından birkaç kişi takım olarak maç girmenizi tavsiye ederim. Bundan hariç, gerçekten bir FPS oyununda kendi gelişimini görmek istersen CS 2'yi tavsiye ederim. Belli bir seviyeden sonra direkt Faceit oynarsan oyundan daha çok keyif alırsın bence. Ben oynuyordum ama bir yerden sonra CS 2'den bıkınca bıraktım. Şimdilik CS açlığımı arada sırada arkadaşlarımla CS: Source oynayarak gideriyorum.