VDSL olan daireden fiber olan daireye taşınma süreci nasıl yürütülmeli?

Teknococuk2

Uzman
Merhaba.
Eski bir binada VDSL olarak kullanıyorum. TurkNet abonesiyim sabit fiyat olması için bir yıllık ödedim 6 taksit yaptırdım 2'si kaldı.
Yeni taşınacağım binada sanırım fiber var. Sanırım diyorum çünkü fiber ile ilgili hiçbir bilgim yok. İlgili görselleri ekliyorum gönderiye.

Size danışmak istediklerim sırasıyla yazacağım. Hangi soruya yönelik bilginiz veya fikriniz varsa ona yönelik cevap verirseniz memnun olurum.

1) TurkNet'e taşınıyorum dersem yeni dairede fiber kablo olduğu için ONT denilen bir cihaz gerekecek mi onu TurkNet karşılar mı?
2) TurkNet'ten ayrılırsam bana ne kadar ödeme yapar 1 yıllık ödediğim için zararlı çıkar mıyım?
3) Bu dairede gerçekten 1000'e yakın hız alabilir miyim TT veya başka sağlayıcılarda? TT çok pahalı geliyor önerebileceğiniz bir marka var mı?
4) Keenetic Extra DSL (KN-2111) modemim var bu dairede de iş görür mü?
5) Dairede sadece salonda internet çıkışı var. Bitişik odada laptop kullanacağım. Wi-Fi ile bağlansam çok hız ve gecikme kaybı yaşar mıyım?
6) Diğer odaya kadar Ethernet kablosu çekersem kötü gözükecek yerlerde. Bilgisayar odasında priz ve anten girişi var. Bir elektrikçi filan getirsek o prizin oradan internet kablosu çekebilir mi? Bir evde birden fazla odada fiber kablo çekilebiliyor mu bizim müteahhit mi düşüncesiz?

Dosya Ekleri

• 1764522729991.webp
    163,8 KB · Görüntüleme: 71
  • 1764522732781.webp
    149,4 KB · Görüntüleme: 59
  • 1764522735058.webp
    118,1 KB · Görüntüleme: 52
  • IMG_20251130_201255.webp
    53,2 KB · Görüntüleme: 50
  • IMG_20251205_180506.webp
    2,4 MB · Görüntüleme: 57
  • IMG_20251123_153809.webp
    3 MB · Görüntüleme: 78
Son düzenleyen: Moderatör:
ONT cihazını ve modemi TurkNet karşılar. Fiber kablo ONT cihazı ile klasik Ethernet kablosuna dönüşür. O Ethernet kablosunu evin istediğiniz yerine istediğiniz şekilde çekebilirsiniz. Eğer binanız yeni yapılmış ise PowerLine mesh sistemi kullanabilirsiniz. Eğer eski bir eve geçtiyseniz sadece fiber yeni geldiyse dediğiniz gibi kablo çektirmek en iyisi olacaktır. Ethernet kablosunu kılavuz yardımı ile var olan delikten geçirmek çok kolay. Elektrikçiye gerek yok kendiniz bile yapabilirsiniz. Jak çakma işlemini ben maket bıçağının ucu ile yapıyorum. Günümüzde elektrikçiler 5 metre kablo için bile gereksiz fazla işçilik alıyor maalesef.

@NightWist, Taşınacağım yer yeni bina. 3+1 75m2 daire. Ethernet kablosunu geçirmekten bahsetmişsiniz de öyle geçirebileceğim bir delik yok. Salonla bilgisayar odasının bir duvarı ortak ya duvarı delip oradan geçireceğim ya da holde yerden kapıların altından geçecek iki şekilde de evdekiler istemiyor görüntü kirliliğinden dolayı.

1) ONT cihazını TürkNet verecektir. Hatta fiberde zorunlu modem de veriyorlar diye biliyorum. Tabi kendi modeminizi kullanabilirsiniz o konuda kısıtlama yok.
2) Bu konuda bilgim yok. Yıllık ödeme taahhüt gibi işliyor olabilir. Müşteri Hizmetlerine danışırsan bilgi vereceklerdir.
3) Dairene kadar fiber var sanırsam. Rahatlıkla 1000 Mbps civarında hız alabilirsin. 900 küsürlerde oluyor genellikle. Upload tarafındaki bilgiye sahip değilim. 50 mbps olabilir ama.
4) KN-2111 maalesef Gigabit bağlantı desteklemiyor. 100 Mbps civarında olması lazım. WiFi genişletmek için kullanmanız daha mantıklı olur.
5) Duvar bitişiğinde ise ve kalın değilse genelde problem olmaz. Çevreki diğer sinyaller de etkileyecektir ama bağlantını. Çok problem olmayabilir.
6) Eğer odalar arası bağlantıya daire içinde kanal yapılmış ise rahatlıkla götürebilirsiniz. Ama karışık bir sistem kurulduysa elektrikçi halledecektir. Duvarı delmenize gerek kalmaz muhtemelen. Ki kablo çekip ethernet ile bağlanmak daha verimli olacaktır.

Aşağıdaki bağlantıdan modeminizin desteklediklerini görebilirisiniz. KN-2111 için 95 Mbps gözüküyor.
Keenetic Extra DSL KN-2111 ve KN-2112 karşılaştırması için tıklayınız.

Bina yeniyse prizden fiber kablosunu geçirebilirler. Benim bina eski olduğu için kapının köşesinde kalan doğalgaz borusunun olduğu yere delik açtılar. Modemin ve ONT cihazının kurulum yapılmasını istediğim odanın duvarına da de hiç göze batmayacak bir delik açtılar. Bu işlemlerin hiçbirine ekstra ücret ödemedim.

@mauroicardi9, Hangi firma ? Ama mesela sizin binaya sonradan fiber gelmiş sanırım. Bizim yeni bina ve tesisat tamamlanmış uğraşır mı heleki Turknet ?

Bizim yeni bina ve tesisat tamamlanmış uğraşır mı heleki Turknet ?

Dairene kadar fiber kablo var sanırım fotoğrafa göre. Uğraşılacak bir yanı yok bu konuda. ONT ve modem takacak, ayarlarını yapacak. Gerekir ise ONT'den modeme 5 metre ethernet çekiyorlarmış.

Ama geri kalan bağlantı için uğraşmıyorlar. Elektrikçi çağır diyorlar.

Mesela ben başvurdum VDSL için gram uğraşmadı, elektrikçi çağır sonra bizi yine ara gelir bağlarım dedi gitti. Bende iptal ettim. Ama arkadaşıma vdsl'de 4. Kata kadar ethernet çekmişler. Keyfi sanırım ama müşteri temsilcisi sadece 5 metre diyor. Bilginiz olsun.

Ama dediğimiz gibi dairenizde kablo kanalı oluşturulup yan odaya bağlantı verilmiş ise çok basit. Duruma göre 5 metre bile yeterli olabilir. Böyle bir durumda TürkNet bağlar zaten, alt tarafı kabloyu kanaldan geçirecek.

@Blackjaz, Kablo kanalı var mı nasıl anlayabiliriz Pek sanmıyorum da.
Odaların görselleri ile şu şekil anlatmaya çalıştım.

Dosya Ekleri

• IMG_20251207_134724.webp
    216,3 KB · Görüntüleme: 50
  • Screenshot_2025-12-07-14-12-57-06_92460851df6f172a4592fca41cc2d2e6.webp
    432,8 KB · Görüntüleme: 51
  • Screenshot_2025-12-07-14-12-59-43_92460851df6f172a4592fca41cc2d2e6.webp
    573,2 KB · Görüntüleme: 50
Kablo kanalı var mı nasıl anlayabiliriz Pek sanmıyorumda.
Odaların görselleri ile şu şekil anlatmaya çalıştım.
Fotoğraflardan anlaşılabilir bir durum değil pek. Kablo kanalları duvar içerisinden gittiği için dışarıdan belli olmaz.

Bazı evlerde direkt odalara bağlantı sağlayan kablo kanalları olabiliyor, bazılarında da bütün hat ana koridora gidip oradan dağılabiliyor. Bazı evlerde de direkt bağlantı yok. Kablo kanalları çıkışa gidiyor. Duruma göre çok değişir.

Ama odan ile salon arasında sadece bir tane elektrik prizi olduğu için bağlantı olmayabilir ki fotoğraflarda odan priz vs yok zaten aynı duvarda. Belki ana koridordan bağlantı olabilir. Anten kablosu gidiyor, o kanalda boşluk var ise belki odaya götürülebilir fakat 5 metre ile çözülmez. TürkNet de uğraşmaz muhtemelen.

Elektrikçi çağırıp kontrol ettirebilirsin. Olmadı duvardan minik bir delik açtırtıp kabloyu oradan çektirtebilirsin. Normalde kendin yap derim de matkabı elektrik hattına denk getirirsen sıkıntı olabilir, o yüzden öneremiyorum.

Fakat WiFi sinyali bu mesafede problem yaratmayabilir. Denemek lazım.

@Blackjaz, elektrikçi çağırsam o nasıl anlayacak duvardaki kanal nereden nereye kadar gidiyor
Veya deleceğim yerden kablo geçiyor mu?

Bunu gösteren bir alet var mı ?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…