Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

k7llu

Uzman
Selam arkadaşlar.

MSI Vector 18 HX AI AX2WIG 666XTR cihazımda bitmeyen bir ses cızırtısı sorunu yaşıyorum.
LatencyMon üzerinde ACPI.sys sürücüsü sağlam gecikme yapıyor.
Bugün sabah ve az önce aldığım ekran görüntüsü:

1774013959338.webp

1774014333728.webp

SysMain ve Windows Search hizmetlerini kapattıktan sonra pagefault ciddi manada düştü ama cızırtı kesilmedi.

Bir sürü kere format attım ve sürücüleri sildim, güncelledim vs. düzelmedi.

BIOS üzerinden SpeedStep SpeedShift ve C-States ayarlarını kapattım. Prochot vs. de değiştirdim bir sürü ayarla oynadım ancak çözemedim, şu anda resetli sıfır BIOS ayarlarındayım.

Güç planı nihai performans modunda ve işlemci %100 sabit.

MSI Center'ı Extreme Performans moduna alıp fanları otomatiğe çektim bir de sadece 5080i aktif edip sildim çünkü nihai performans moduna almamı engelliyordu bilgisayarı. Nihai performans moduna aldıktan sonra acpi.sys'nin oluşturduğu gecikme ciddi manada azaldı.

MSI Mode Utility ile ekran kartı ve ses önceliğini High yaptım.

Tüm bunlara rağmen ACPI gecikmesi ve ses çatlamaları devam ediyor. Benzer sorun yaşayan veya çözümünü bilen var mı?

Üstündeki stok SSD değiştirdim bu arada 1TB FireCuda 530 ve 2TB 970 EVO Plus taktım.

Son düzenleme:
Çözüm
Geçmiş olsun arkadaşlar. 6 aylık ses pop sorununun sanırım bugün sonuna gelmiş bulunmaktayız.

wdf01000.sys boşta gecikmesi ile alakalı işinize yarayacağını düşündüğüm bir video bırakıyorum.

Dün akşam format attım arkadaşlar, sonra kullandığım programları (After Effects, Davinci, Fl Studio vb.) ve oyunları geri yükledim.
ACPI.sys'nin 3ms'e kadar patlattığı gecikme şu anda maksimum 0.7mslerde takılıyor, ve yukarıdaki videodaki ayarı yaptıktan sonra wdf01000.sys gecikmesi 0.8ms den 0.2ms'e düştü.

1774180826229.webp

1774180878579.webp

Boştayken sistem stabil görünüyor. Lakin işlemci gücü gerektiren herhangi bir programa girdiğimde ACPI.sys yahut wdf01000.sys tekrardan fırlıyor.

1774182219539.webp

Sadece Zenless Zone için Hoyolauncher'ı açtığımda bile direkt fırladı. Ancak linkini bıraktığım videoda adamın dediklerini yaptıktan sonra (Aygıt yöneticisinden gösterdiği SSD ayarı özellikle) oyunlarda yahut render alırken yaşadığım pop sorununu galiba çözdüm.

5 dakikada cızırtı çıkartan Zenless Zone'da her şeyi denedim ve 30 dakika sonunda mutlu bir şekilde oyunu kapattım. Roket lig, Genshin, CS2 oynadım ve yine hiç pop yapmadı, ayrıca genel sistem gecikmem de düştü. Şu anda inanılmaz mutlu ve rahat hissediyorum. Bu konudan yeşil sitede de bahsetmıştım ve kimse yazmamıştı bile, MSI forumunda da aynı şekilde. Yardımcı olup fikir belirttiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.

Şu anda ayarları daha fazla kurcalamaktan çekiniyorum ancak LatencyMon ekranını yemyeşil yapana kadar denemeler yapmaya, forumlar okumaya devam edeceğim. Burada da gelişmelerden yine bahsedeceğim.
Yapılacak çoğu şeyi yapmışsınız zaten. Anladığım kadarıyla cihaz sorunlu, değişim talep edin. Ancak, garanti süresindeyken içine müdahale etmeniz garanti dışı bırakır mı bilmiyorum. Onu arayıp sormanız lazım. Bazı firmalar bakım yapmaya; bazı firmalar SSD, RAM upgrade etmeye izin veriyorken bazıları hiç izin vermiyor.

Kendin mi kurdun otomatik mi kurdu sürücüleri? Format atıp Nahimic programını kur, ciddi derecede düzeltiyor. Düzelmezse cihaz sorunlu. Garanti bitmediyse servise yollayın değişim isteyin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yapılacak çoğu şeyi yapmışsınız zaten. Anladığım kadarıyla cihaz sorunlu, değişim talep edin. Ancak, garanti süresindeyken içine müdahale etmeniz garanti dışı bırakır mı bilmiyorum. Onu arayıp sormanız lazım. Bazı firmalar bakım yapmaya; bazı firmalar SSD, RAM upgrade etmeye izin veriyorken bazıları hiç izin vermiyor.
Soğutma sistemi açılmadıkça neden garanti dışı kalsın ki?

Yurt dışı forumları okudum bayağı. Core Ultra 2.nesil işlemciyle RTX5000 serisi ekran kartlı neredeyse her laptopta illa sorun çıkıyor bir şekil. Laptop.com.tr'ye yanlış hatırlamıyorsam sordum SSD değiştirmenin garantiyi iptal etmeyeceğini söylediler.

Kendin mi kurdun otomatik mi kurdu sürücüleri? Nahimic programını kur ciddi derecede düzeltiyor. Düzelmezse cihaz sorunlu garanti bitmediyse servise yollayın değişim iateyin.

Sürücüleri ilk 2 formattta otomatik kurdurdum sonrasında sdıo ile kendim kurdum tamamen. Nahimic hiç yüklememiştim sanırım yükleyip deneyeceğim şu an.

Onun dışı az önce indirme yaparken de işlemciye yük binmediği halde bu sesin cızırdadığını fark edip Killer Center'i sildim. Fark oldu sanırım.

Soğutma sistemi açılmadıkça neden garanti dışı kalsın ki?

"Üstündeki stok SSD değiştirdim bu arada 1TB FireCuda 530 ve 2TB 970 EVO Plus taktım." cihazın içi açılmış, mesajımı okuduysanız zaten oraya yazmıştım.
Onu arayıp sormanız lazım. Bazı firmalar bakım yapmaya; bazı firmalar SSD, RAM upgrade etmeye izin veriyorken bazıları hiç izin vermiyor.

Yurt dışı forumları okudum bayağı. Core Ultra 2.nesil işlemciyle RTX5000 serisi ekran kartlı neredeyse her laptopta illa sorun çıkıyor bir şekil. Laptop.com.tr'ye yanlış hatırlamıyorsam sordum SSD değiştirmenin garantiyi iptal etmeyeceğini söylediler.

Laptop.com.tr değil de, direkt servisin kendisine sormanız daha iyi.

Core Ultra 2. nesil RTX50XX serisi illa sorun çıkartıyor değil aslında olay. Birçok modelde problemler var. Laptoplar başlı başına problem yuvası. Asıl sıkıntı olan tarafı, sizdeki gibi üst segment cihazlarda problemlerin olması.

Laptop.com.tr değil de, direkt servisin kendisine sormanız daha iyi.
Laptop.com.tr MSI yetkili servisi diye oraya sordum. SSD Ram yükseltmelerinde sorun olmadığını söylediler.

MSI Center'i tekrar kurdum. Fanlar otomatikteyken en ufak hareketimde cızırtı yapıyordu çünkü. Fanlar için özel ayar çektim. Bu sefer Latency Monitor'de herhangi anormal bir gecikme üretimi söz konusu değil. Buna rağmen cızırtı oluşuyor ve sebebini halen anlayabilmiş değilim. CS2 oynarken fanları cooler boostda çalıştırınca bazen yapıyor bazen yapmıyor. Onun dışı Far Cry 3, Primal, yahut Genshin, Zenless Zone gibi oyunlarda daha yükleme ekranlarında iken bu cızırtı baş gösteriyor. İnternetten film indirirken, oyunların güncelleştirmelerini yaparken de bu gecikmeyle boğuşuyorum. Yüklü miktarda para vererek aldığım bir cihaz için sinir bozucu bir durum. Çözümünü bulamazsam bu yaz mutlaka garantiye göndereceğim. Eylül'de aldım bu arada, garanti konusunda rahatım yani. Umalım ki sorun çözülmüş olsun.

Bu arada yabancı forumlardan vs. okumaya devam edeceğim, herhangi bir çözüm bulursam direkt paylaşacağım. Aynı sorunu yaşayan varsa konuyu takibe alabilir.

Son düzenleme:
Laptop.com.tr MSI yetkili servisi diye oraya sordum. SSD Ram yükseltmelerinde sorun olmadığını söylediler.

MSI Center'i tekrar kurdum. Fanlar otomatikteyken en ufak hareketimde cızırtı yapıyordu çünkü. Fanlar için özel ayar çektim. Bu sefer Latency Monitor'de herhangi anormal bir gecikme üretimi söz konusu değil. Buna rağmen cızırtı oluşuyor ve sebebini halen anlayabilmiş değilim. CS2 oynarken fanları cooler boostda çalıştırınca bazen yapıyor bazen yapmıyor. Onun dışı Far Cry 3, Primal, yahut Genshin, Zenless Zone gibi oyunlarda daha yükleme ekranlarında iken bu cızırtı baş gösteriyor. İnternetten film indirirken, oyunların güncelleştirmelerini yaparken de bu gecikmeyle boğuşuyorum. Yüklü miktarda para vererek aldığım bir cihaz için sinir bozucu bir durum. Çözümünü bulamazsam bu yaz mutlaka garantiye göndereceğim. Eylül'de aldım bu arada, garanti konusunda rahatım yani. Umalım ki sorun çözülmüş olsun.

Bu arada yabancı forumlardan vs. okumaya devam edeceğim, herhangi bir çözüm bulursam direkt paylaşacağım. Aynı sorunu yaşayan varsa konuyu takibe alabilir.
Nahimic programını kurdun mu?

Evet kurdum. Cızırtı üzerine herhangi bir etkisi olmadı bende. Bu arada cızırtı USB portları ve jak girişiyle sınırlı. Bluetooth kullanınca herhangi bir cızırtı yok. HS80 Max kullandığım için cızırtı yaptığı sıralarda tek tuşla Bluetooth'a geçip mikrofon kalitesinden vs. ödün vererek kullanmaya devam edebiliyorum.