Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

rgnrx7

Uzman
Arkadaşlar şu anki kullandığım bilgisayarı satacağım. Verilerim geri getirilemeyecek bir şekilde format atmak istiyorum. Nasıl yaparım yardımcı olur musunuz?

Çözüm
Linux ile:
"Gnome-Disks" yazılımına sahip (Ubuntu gibi) bir Linux işletim sistemi boot ederek diskinizi Zero Fill işlemi ile silebilirsiniz.

Windows Setup ile:
Kurulum diskini boot edin. SHIFT + F10 ile CMD penceresini açın ve sırasıyla bunu yazın:

Bash:
diskpart
list disk
sel disk [disk numarası]
clean all

Cihazınız diskinizdeki her şeyi silene kadar komuta yanıt vermeyecektir.

Yani aslında çözüm budur:
Diskinize Low Level Format atabilirsiniz.

Daha fazla detay gerekirse:
Eğer bahsettiğimiz seviyede Low Level Format atarsanız (teknik olarak diske tamamen 0 rakamı yazmak) geri kurtarma işlemini ciddi seviyede zorlaştırırsınız.

Şunu sormak istiyorum. Cihaz artık size ait olmayacak mı? (satacak veya birine hediye mi vereceksiniz?)

Satacağım efendim yeni sisteme geçiş sağlayacağım.

Peki cihaza temiz bir Windows kuracağınızı varsayıyorum. Boş olan USB belleğinize güncel bir Windows (10 veya 11) yazdırıp boot edebilir misiniz? Ardından SHIFT + F10 tuşlarına basın. Bu yazdığım komutları girin:

diskpart
list disk
sel disk [disk numarası]
clean all
"list disk" komutu ile diskleri listeleyeceksiniz. Cihazınızın içerisinde olan disk numarasını kullanın.

"clean all" yazdığınızda bir süre hareketsiz kalacaktır. Bu süre içerisinde diski tamamen silecektir.

Peki cihaza temiz bir Windows kuracağınızı varsayıyorum. Boş olan USB belleğinize güncel bir Windows (10 veya 11) yazdırıp boot edebilir misiniz? Ardından Shift + F10 tuşlarına basın. Bu yazdığım komutları girin:

"List disk" komutu ile diskleri listeleyeceksiniz. Cihazınızın içerisinde olan disk numarasını kullanın.

"Clean all" yazdığınızda bir süre hareketsiz kalacaktır. Bu süre içerisinde diski tamamen silecektir.

Hocam şimdi USB'ye ISO'yu attım şu an Rufus'tan attım USB'de mevcut biostamı yapacağım dediğiniz işlemi?

Tamamdır hocam tekrar teşekkür ederim şey soracaktım USB 64 GB Windows kurulumu attıktan sonra yedek fotoğraflarımı atsam kurulumda sıkıntı çıkar mı?
USB belleğinize Windows kurulum dosyalarını yazdırdıktan sonra kurulum dosyalarının yanında fotoğraflarınızı atabilirsiniz. Ancak ben bunun yerine bulut depolama öneriyorum. Sonuçta USB diskler de bozulabilir veya hatalı bir işlem ile USB diskinizi de silebilirsiniz.

"sel disk [disk numarası]" adımında yanlış rakam ile USB'yi seçerseniz USB silinir.

Kısacası bulut depolama kullanmanızı öneririm.