Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
Linux ile:
"Gnome-Disks" yazılımına sahip (Ubuntu gibi) bir Linux işletim sistemi boot ederek diskinizi Zero Fill işlemi ile silebilirsiniz.
Windows Setup ile:
Kurulum diskini boot edin. SHIFT + F10 ile CMD penceresini açın ve sırasıyla bunu yazın:
Cihazınız diskinizdeki her şeyi silene kadar komuta yanıt vermeyecektir.
Yani aslında çözüm budur:
Daha fazla detay gerekirse:
Zero Fill, bir diskteki tüm sektörlere "0" yazma işlemidir. Bu işlem genelde veri kurtarmanın önüne geçmek ve diskin sağlığını düzenlemek amacıyla yapılır.
Low Level Format değil mi?
Gerçekte Low Level Format, fiziksel düzeyde yapılan bir işlemdir. Sektörleri donanım düzeyinde yeniden oluşturur ve genelde sadece eski HDD’lere uygulanabilir. Ancak bazı kişiler, tam doğru olmasa da Zero Fill işlemine de Low Level Format demektedir. Zero Fill ise sektörleri donanımsal olarak yeniden oluşturmaz, sadece tüm sektörlere 0x00 verisi yazar.
...
"Gnome-Disks" yazılımına sahip (Ubuntu gibi) bir Linux işletim sistemi boot ederek diskinizi Zero Fill işlemi ile silebilirsiniz.
Windows Setup ile:
Kurulum diskini boot edin. SHIFT + F10 ile CMD penceresini açın ve sırasıyla bunu yazın:
Bash:
diskpart
list disk
sel disk [disk numarası]
clean all
Cihazınız diskinizdeki her şeyi silene kadar komuta yanıt vermeyecektir.
Yani aslında çözüm budur:
Daha fazla detay gerekirse:
Zero Fill nedir?
Zero Fill, bir diskteki tüm sektörlere "0" yazma işlemidir. Bu işlem genelde veri kurtarmanın önüne geçmek ve diskin sağlığını düzenlemek amacıyla yapılır.
Gerçekte Low Level Format, fiziksel düzeyde yapılan bir işlemdir. Sektörleri donanım düzeyinde yeniden oluşturur ve genelde sadece eski HDD’lere uygulanabilir. Ancak bazı kişiler, tam doğru olmasa da Zero Fill işlemine de Low Level Format demektedir. Zero Fill ise sektörleri donanımsal olarak yeniden oluşturmaz, sadece tüm sektörlere 0x00 verisi yazar.
- Hasan Merkit
- format nasıl nedir yapılır zero
- Forum: SSD, Flash ve Sabit Diskler
rgnrx7
Uzman
Eğer bahsettiğimiz seviyede Low Level Format atarsanız (teknik olarak diske tamamen 0 rakamı yazmak) geri kurtarma işlemini ciddi seviyede zorlaştırırsınız.
Şunu sormak istiyorum. Cihaz artık size ait olmayacak mı? (satacak veya birine hediye mi vereceksiniz?)
Satacağım efendim yeni sisteme geçiş sağlayacağım.
- Makaleler
- 14
Peki elinizde Windows kurulum diski veya Linux dağıtımı yazabileceğiniz bir boş USB bellek var mı?Satacağım efendim yeni sisteme geçiş sağlayacağım.
rgnrx7
Uzman
Evet.
Peki elinizde Windows kurulum diski veya Linux dağıtımı yazabileceğiniz bir boş USB bellek var mı?
- Makaleler
- 14
Peki cihaza temiz bir Windows kuracağınızı varsayıyorum. Boş olan USB belleğinize güncel bir Windows (10 veya 11) yazdırıp boot edebilir misiniz? Ardından SHIFT + F10 tuşlarına basın. Bu yazdığım komutları girin:
"list disk" komutu ile diskleri listeleyeceksiniz. Cihazınızın içerisinde olan disk numarasını kullanın.diskpart
list disk
sel disk [disk numarası]
clean all
"clean all" yazdığınızda bir süre hareketsiz kalacaktır. Bu süre içerisinde diski tamamen silecektir.
rgnrx7
Uzman
Peki cihaza temiz bir Windows kuracağınızı varsayıyorum. Boş olan USB belleğinize güncel bir Windows (10 veya 11) yazdırıp boot edebilir misiniz? Ardından Shift + F10 tuşlarına basın. Bu yazdığım komutları girin:
"List disk" komutu ile diskleri listeleyeceksiniz. Cihazınızın içerisinde olan disk numarasını kullanın.
"Clean all" yazdığınızda bir süre hareketsiz kalacaktır. Bu süre içerisinde diski tamamen silecektir.
Hocam şimdi USB'ye ISO'yu attım şu an Rufus'tan attım USB'de mevcut biostamı yapacağım dediğiniz işlemi?
- Makaleler
- 14
Hayır. Windows kurar gibi USB'yi başlatacaksınız.Hocam şimdi USB'ye ISO'yu attım şu an Rufus'tan attım USB'de mevcut biostamı yapacağım dediğiniz işlemi?
Bu tarz ilk kurulum ekranı geldiğinde SHIFT + F10 yapın. Sizi CMD penceresi karşılayacak.
rgnrx7
Uzman
Anladım hocam sağ olun.
Hayır. Windows kurar gibi USB'yi başlatacaksınız.
Eki Görüntüle 146586
Bu tarz ilk kurulum ekranı geldiğinde Shift + F10 yapın. Sizi CMD penceresi karşılayacak.
- Makaleler
- 14
İşlemde sorun yaşarsanız beni etiketlemeyi unutmayın.
rgnrx7
Uzman
İşlemde sorun yaşarsanız beni etiketlemeyi unutmayın.
Tamamdır hocam tekrar teşekkür ederim şey soracaktım USB 64 GB Windows kurulumu attıktan sonra yedek fotoğraflarımı atsam kurulumda sıkıntı çıkar mı?
- Makaleler
- 14
USB belleğinize Windows kurulum dosyalarını yazdırdıktan sonra kurulum dosyalarının yanında fotoğraflarınızı atabilirsiniz. Ancak ben bunun yerine bulut depolama öneriyorum. Sonuçta USB diskler de bozulabilir veya hatalı bir işlem ile USB diskinizi de silebilirsiniz.Tamamdır hocam tekrar teşekkür ederim şey soracaktım USB 64 GB Windows kurulumu attıktan sonra yedek fotoğraflarımı atsam kurulumda sıkıntı çıkar mı?
"sel disk [disk numarası]" adımında yanlış rakam ile USB'yi seçerseniz USB silinir.
Kısacası bulut depolama kullanmanızı öneririm.
Yeni konular
-
Elektronik ASUS ROG Pelta kablosuz gaming kulaklık cashback ile 4.263 TL
- RapidLemming955
-
-
-
-
-
-
Elektronik Colorful CVN X870 Ark Frozen Wi-Fi V14 - 10.999 TL
- Niccolo Machiavelli