Bu mantıkta yaşamayın, "gizliliği kim takar" deyip geçmeyin. Yaşlarımız çok genç, ilerleyen süreçte Meta, Google, WhatsApp, LinkedIn, ChatGPT vb. büyük şirketler sizin bilgilerinizi kendi araçlarını eğitmek için kullanacak. En basitinden Meta, LinkedIn ve ChatGPT'deki verileriniz basit bir dijital profil oluşturmaya yetecek bilgileri verebilir. Dijital profilden kastım size özel reklam vb. şeyler değil bunu zaten alenen yapıyorlar. Bu adam "ne yapıyor, nerede çalışıyor, ne seviyor, ne konuşuyor, ne aratıyor, yapay zeka aracına neler soruyor ve hatta nasıl bir karakteri var" gibi soruları tamamen ellerine veriyorsunuz. İlerleyen hayatta bu tarz veriler belki de altın değerinde olabilecek veriler, bir de bunların yanına fotoğraflarınızı ve ailenizi de ekleyince yaşadığınız ülkeden çok bir şirkete verilerinizi emanet etmiş olacaksınız. Kısacası dijital ayak izleriniz, sadece reklam için değil, karakterinizi ve davranışlarınızı ortaya çıkaran ciddi birer veri.
Daha iyi anlatamazdım bu konuyu, tebrik ederim. Büyük şirketlerin bu yazıda olan her şeyi harfi harfine yaptığına eminim. Ama dijital medyada özgün ve açık kaynaklı yazılımlar ve topluluklar bu olayın hâlâ önüne geçmeye çalışıyor.

Bu da bir nebze rahatlık veriyor.

Bu mantıkta yaşamayın, "gizliliği kim takar" deyip geçmeyin. Yaşlarımız çok genç, ilerleyen süreçte Meta, Google, WhatsApp, LinkedIn, ChatGPT vb. büyük şirketler sizin bilgilerinizi kendi araçlarını eğitmek için kullanacak. En basitinden Meta, LinkedIn ve ChatGPT'deki verileriniz basit bir dijital profil oluşturmaya yetecek bilgileri verebilir. Dijital profilden kastım size özel reklam vb. şeyler değil, bunu zaten alenen yapıyorlar. Bu adam "ne yapıyor, nerede çalışıyor, ne seviyor, ne konuşuyor, ne aratıyor, yapay zeka aracına neler soruyor ve hatta nasıl bir karakteri var" gibi soruları tamamen ellerine veriyorsunuz. İlerleyen hayatta bu tarz veriler belki de altın değerinde olabilecek veriler, bir de bunların yanına fotoğraflarınızı ve ailenizi de ekleyince yaşadığınız ülkeden çok bir şirkete verilerinizi emanet etmiş olacaksınız. Kısacası dijital ayak izleriniz, sadece reklam için değil, karakterinizi ve davranışlarınızı ortaya çıkaran ciddi birer veri.

Lifebox gibi vasat bulut yöntemlerini kullanmak yerine Proton Drive ve Ente Photos gibi uçtan uca şifrelemeli (yani veri sizin cihazınızdan çıkarken şifrelenir, bulut sisteminde şifreli olarak saklanır ve bulut sistemi hacklense bile doğrudan veriler görüntülenemez) olan ve veriyi sadece sizin görebildiğiniz açık kaynaklı araçları kullanın.
NAS depolama daha iyi olacak gibi, güvenlik için. Doğru mudur? Bir de sağlam disk alınırsa daha güzel olur gibi geliyor bana. Fikriniz nedir?

Nas depolama daha iyi olacak gibi, güvenlik için. Doğru mudur? Bir de sağlam disk alınırsa daha güzel olur gibi geliyor bana. Fikriniz nedir?

NAS ve ekstra önlemler ekstra ve ekstra koruma içindir.

Hani iyi bilerek kullanılması gerekilen aletler bunlar. Yoksa sadece süslü bir flashbellekten fazlası olmazlar.

NAS depolama daha iyi olacak gibi, güvenlik için. Doğru mudur? Bir de sağlam disk alınırsa daha güzel olur gibi geliyor bana. Fikriniz nedir?
Size kalmış, ben şu anda Proton Drive ve Ente ile yetinmeye çalışıyorum, şu an için bu yöntem yeterli düzeyde güvenli.

Hani iyi bilerek kullanılması gerekilen aletler bunlar. Yoksa sadece süslü bir flashbellekten fazlası olmazlar.
TB'lerce veriden bahsetmiş oldum. Bulut kötü ise ve garanti çözüm arıyorsan NAS iyi galiba. Attığımdan daha küçük NAS cihazı alabilir veya kendi NAS sunucunu kurabilirsin.

Lifebox gibi vasat bulut yöntemlerini kullanmak yerine Proton Drive ve ente photos gibi uçtan uca şifrelemeli (yani veri sizin cihazınızdan çıkarken şifrelenir, bulut sisteminde şifreli olarak saklanır ve bulut sistemi hacklense bile doğrudan veriler görüntülenemez) olan ve veriyi sadece sizin görebildiğiniz açık kaynaklı araçları kullanın.

Lifebox'u ucuz olduğu için kullanıyorum; rehber özelliği ve bilgisayardaki dosyaları yükleyebilme gibi özellikleri olduğu için, 4-5 yıldır kullanıyorum. Ente photos ve Proton Drive paketleri ne kadar?

Size kalmış, ben şu anda Proton Drive ve Ente ile yetinmeye çalışıyorum, şu an için bu yöntem yeterli düzeyde güvenli.
Google One'a güvenmiyor musunuz? Bir de kendi NAS sunucumuzu kurmak daha mantıklı değil mi? @Recep Baltaş abim Sosyal için kendi NAS cihazı yaptı diye biliyorum. Bunun gibi şeyler sağlıklı olur mu diye soruyorum.

Lifebox'u ucuz olduğu için kullanıyorum; rehber özelliği ve bilgisayardaki dosyaları yükleyebilme gibi özellikleri olduğu için, 4-5 yıldır kullanıyorum. Ente Photos ve Proton Drive paketleri ne kadar?
Ente Photos dolar bazında olduğu için pahalı gelebilir. Proton Drive 1 TB aboneliği black friday sebebiyle ilk ay 10 TL sonraki aylarda aylık 250 TL, 200 GB olan aboneliği ise aylık 125 TL. Ente Photos olmasa da her veriyi Proton Drive 1 TB sürümünde depolayabilirsiniz.

Google One'a güvenmiyor musunuz? Bir de kendi NAS sunucumuzu kurmak daha mantıklı değil mi? @Recep Baltaş abim Sosyal için kendi NAS cihazı yaptı diye biliyorum. Bunun gibi şeyler sağlıklı olur mu diye soruyorum.
Google olduğu için güvenmiyorum. Belki kendi yaşamım boyunca hacklenemez ancak veri güvenliğinden bahsettiğim mesajdaki durumlardan ötürü güvenmiyorum.

Google olduğu için güvenmiyorum. Belki kendi yaşamım boyunca hacklenemez ancak veri güvenliğinden bahsettiğim mesajdaki durumlardan ötürü güvenmiyorum.
Kafama şu takılıyor: Başlangıç maliyeti yüksek olsa bile kendi NAS cihazımızı kurup kullansak veri güvenliği açısından iyi olmaz mı? Bu konu öncesinde yazdığım gibi NAS HDD koyup ve RAID6 yapsak bile mi daha kötü olur? Tabii parası olan bunu yapabilir sanırım.

Ancak şu anki dediklerim sadece bir varsayım.

Kafama şu takılıyor: Başlangıç maliyeti yüksek olsa bile kendi NAS cihazımızı kurup kullansak veri güvenliği açısından iyi olmaz mı? Bu konu öncesinde yazdığım gibi NAS HDD koyup ve RAID6 yapsak bile mi daha kötü olur? Tabii parası olan bunu yapabilir sanırım.

Ancak şu anki dediklerim sadece bir varsayım.
Her yöntemin kendine göre eksisi var. NAS tarafındaki eksiye bakarsak evet daha güvenli ama diyelim ki NAS bozuldu, yangın çıktı vb. RAID6 burada bir işe yaramayacak. Tüm cihazlarında senkronizasyon yapman zor olacak.

Bulut sisteminin eksileri de can sıkıcı. Sürekli abonelik ücreti vereceksin, zamlanınca sana etkisi olacak. Uçtan uca şifrelemeli olsa bile sunucular başkasının elinde.

Burada yolu seçmek size ve cebinize kalıyor.