35gvm78

Üstün
Makaleler
2
Yer
İzmir
Arkadaşlar merhaba, daha önceki konuda adresime fiber geldiğinden bahsetmiştim. Şimdi yanına Vipnet diye başka bir operatör de fiber hat çekmiş ve kutusunu karşı binaya takmış. Şimdi anladığım kadarıyla bu iki şirket aynı taşeronla çalışıyor ve sokağa hem TT hem de Vipnet isimli iki sağlayıcıdan fiber FTTH altyapı çekilecek. Telekom henüz kutuyu yerleştirmedi ama Vipnet kutuyu koydu ve kabloları bağladı. Kutunun üzerindeki telefon numarasını aradığımda 1000/1000 simetrik fiber internet vereceklerini, 20 binden fazla aboneleri olduğundan bahsettiler ve kutuların bayramdan sonraki hafta içinde aktif olacağını söyledi ve şu fiyatları verdi;

100/100 -> 350₺
200/200 -> 450₺
1000/1000 -> 650₺ şeklinde.

Not: 1000 megabit daha çıkmamış, bu fiyata koymayı düşünüyoruz dedi. Taahhütsüz pakette modemi siz alacaksınız, taahhütlüde biz veriyoruz dedi.

Ek olarak Telekom da kabloları çekti ama kutuları daha yerleştirmedi, onu bekliyoruz. Sizce bu durumda TurkNet'ten Telekom altyapısı ile 900₺'ye 1000/50 internet almak mı yoksa 650₺'ye simetrik adı bilinmeyen bir şirketten internet almak mı? Kararsız kaldım, sizlerin de fikrine danışmak istedim. Sizce hangisi daha mantıklı olur?

Vipnet'in kutuları;

WhatsApp Image 2026-05-24 at 19.30.11.webp

WhatsApp Image 2026-05-24 at 16.20.04 (1).webp

WhatsApp Image 2026-05-24 at 16.20.04.webp

Telekom'un kutular (daha doğrusu kablolar);

WhatsApp Image 2026-05-24 at 17.26.25.webp

1778768185988.webp

Vipnet kullanan kişilere danışınca eğer sorun yok diyorlarsa bence kesinlikle vipnet.
Ücrette bayağı uygun al kendi modemini taahhüt yokken rahatsızlık yaşadığında çık modemini TurkNet'te kullan.

Vipnet kullanan kişilere danışınca eğer sorun yok diyorlarsa bence kesinlikle vipnet.
Ücrette bayağı uygun al kendi modemini taahhüt yokken rahatsızlık yaşadığında çık modemini TurkNet'te kullan.
Telefondaki adamla bayağı muhabbet ettik, bayağı ilgiliydi aslında ama kullanan birisini bulsam sorarım ama yok gibi duruyor. Bana söylediği, bizim mahalleye full kablo döşemişler; az önce bakındım, gerçekten de mahalleden ana caddeye kadar kutu yerleştirmişler. 20k abonemiz var lafı biraz kolpa geldi ama araştırmak lazım tabii.

Telefondaki adamla bayağı muhabbet ettik, bayağı ilgiliydi aslında ama kullanan birisini bulsam sorarım ama yok gibi duruyor. Bana söylediği, bizim mahalleye Full kablo döşemişler; az önce bakındım, gerçekten de mahalleden ana caddeye kadar kutu yerleştirmişler. 20k abonemiz var lafı biraz kolpa geldi ama araştırmak lazım tabii.

Onu söylemesinin sebebi dolandırıcı olduklarını düşünme diyedir bence.
Ben olsam şans verirdim bende lokal bir ISS'e bağlıyım onlar da 1000MBPS vermiyor ama daha uygun ve sözleşme yok.

Ama kimin altyapısını kullandıklarını sorun. Sistem olarak benim ISS'im Vodafone'un omurgasını kullanıyor mesela.

Ama kimin altyapısını kullandıklarını sorun. Sistem olarak benim ISS'im Vodafone'un omurgasını kullanıyor mesela.

Bayramdan sonra şu kutuyu aktif etsinler, en kötü ofislerine gider tracert falan attırtırım, o zaman anlaşılır zaten. Sanırım Veganet diye bir şey kullanıyorlar, operatör adı kısmında o yazıyor Instagram'daki videolarında.

Bu fiyata tabii ki vipnet. Ama altyapı nasıl işliyor, peering anlaşmaları var mı, stabilitesi nasıl tartışılır. Zira simetrik gigabiti en stabil veren firmalardan biri Turknet şu an. İnternette şikayetlerini okumakta fayda var. Özellikle gigabit internet paketini daha açmadılarsa bu ana merkezdeki OLT'lerin 1 gigabitlik makinalar olma şansı var ve çok büyük ihtimal 10 gigabit OLT'lerle yenileniyordur. Onların optimazsyonunuda göz önünde bulundurmak lazım. Turknet ilk gigafiber zamanlarında da optimizasyon sıkıntıları yaşamıştı ve herkesin interneti kopuyordu.

@nnomad o konuları henüz sormadım, altyapı aktif olsun öyle soracağım. Zaten mahalleye bayağı döşemişler ama aklıma şu takıldı: Ben bina kutularındaki kabloyu takip edince siyah kutuya ulaşan kabloyu gördüm ama siyah kutudan kabloyu tam takip edemedim, üstyapı tesisatındaki karmaşadan. Yarın sabah bir kabloların nereye gittiğine bakacağım. Acaba oradaki siyah kutuya interneti radiolink ile veriyor olabilirler mi? Kafam orada karıştı çünkü bu şirket anladığım kadarıyla asıl olarak radiolink hizmeti veriyor.

@nnomad o konuları henüz sormadım, altyapı aktif olsun öyle soracağım. Zaten mahalleye bayağı döşemişler ama aklıma şu takıldı: Ben bina kutularındaki kabloyu takip edince siyah kutuya ulaşan kabloyu gördüm ama siyah kutudan kabloyu tam takip edemedim, üstyapı tesisatındaki karmaşadan. Yarın sabah bir kabloların nereye gittiğine bakacağım. Acaba oradaki siyah kutuya interneti radiolink ile veriyor olabilirler mi? Kafam orada karıştı çünkü bu şirket anladığım kadarıyla asıl olarak radiolink hizmeti veriyor.
Radyolink ile ilgili bilgi bulamadım. Çok büyük ihtimallede hayır. Radyolink daha çok yedekleme amaçlı veya fiberin çekilmediği yerlerde kullanılır. Mahalle kutusundan sonra başka bir ISS'in saha dolabınada gidiyor olabilir. Bu tür kabloları takip etmek zor çünkü çoğu zaman bir yerden sonra yer altına girerler.

Mahalle kutusundan sonra başka bir ISS'in saha dolabınada gidiyor olabilir. Bu tür kabloları takip etmek zor çünkü çoğu zaman bir yerden sonra yer altına girerler.

Yarın bakacağım olmadı nereye gidiyor diye. Telekom'da yer altına giriyor zaten ama bunda muhtemelen havadan götürdüler çünkü hiç kazı görmedim yakın tarafta.