Rehber Viraj demiri nedir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan pesimist34
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 6
  • Görüntüleme Görüntüleme 279
Üstün yol tutuş performansı sergileyen araçlarda en kritik parçalardan birisi de viraj demiridir. Son zamanlarda uygulanması yaygınlaştığından, çoğumuz adını duymuş olsak da temelini, prensibini pek fazla bilmiyoruz. Bugünkü konumuzda da bunlara biraz değinelim isterim.

Viraj demiri nedir?

Viraj demiri, diğer adıyla viraj denge çubuğu, aracın şasisinde, viraj alırken ortaya çıkan ve kendinden direksiyon davranışının yüksek yanal hızlanmalarda koordine edildiği rulo açısını azaltan bir yaydır.
Zıt (sol/sağ) tekerlekleri, torsiyon yayı ile bağlanan kısa kaldıraç kolları aracılığıyla birbirine bağlar. Bir denge çubuğu, süspansiyonun rulo sertliğini artırır ve dikey yöndeki yay hızından bağımsız olarak, dönüşlerde yuvarlanmaya karşı direncini artırır.

Çift salıncaklı aks üzerindeki viraj denge çubuğu (Alfa Romeo Alfetta, ön)
Viraj demiri ne işe yarar, nasıl çalışır, artıları nelerdir?

Viraj demirinin temel amacı elbette aracı aldığınız virajdan, yoldan kaydırmamaktır.​

Viraja girildiğinde araç ağırlığı dış tarafa doğru kayar. Bu durumda:

Dıştaki süspansiyon sıkışır
İçteki süspansiyon genişler
Viraj demiri, süspansiyonları birbirine bağlayarak:
  • Gövdenin aşırı yatmasını engeller
  • Tekerleklerin yere temasını artırır
  • Daha dengeli ve güvenli bir sürüş sağlar. (Mı acaba, burasına ilerleyen noktalarda değineceğiz.)

🛠 Nasıl Çalışır?​

Viraj demiri burulmaya dayanıklı çelikten yapılır. Virajda:

• Bir taraf yukarı çıkınca, demir burularak karşı tarafa kuvvet iletir.
  • Süspansiyon hareketlerini dengeleyerek gövde salınımını kontrol eder.

"En önemli noktaya gelelim, Performansa Etkisi'ne"

Elbette doğru yapılmış bir sistemde yol tutuşuna, aracın zemine yapışmasına, gövde salınımındaki etkilere pozitif yanı oluyor. Maalesef ki bilinçsiz olarak yapılan kitler de oluyor, onlarda da eksilerini hissediyorsunuz gerek yol tutuşu olarak, gerek de konfor olarak. Örnek olarak fazla kalın yapılan bu parçaların negatif etkileri de bulunuyor.
Kalınlaştıkça:

• Yol tutuş + (özellikle kuru zeminde)
  • Konfor -
  • Islak zeminde beklenmedik kaymalar olabilir

Önden çekiş araçlarda:
  • Çok sert ön viraj demiri → daha fazla önden kayma (understeer) (Bu istenmeyen bir durumdur.)
  • Arka viraj demiri eklemek → dengeyi iyileştirebiliyor.

Düzgün yapılmış bir sistem üzerinde konuşacaksak;

ÖzellikEtki
Viraj kabiliyeti Artar, yola doğrudan tutunmayı sağlayacak.
Gövde salınımı Azalır, gövde salınımının azalması pozitif yönde etki eder.
KonforBunun garantisi maalesef ki tam yok, artabilir veya azalabilir.
Yol tutuş Daha iyi, bu da viraj kabiliyeti gibi tutunmayı sağlayacaktır.
Ani manevra stabilitesi Artar, gelişmiş sürüş teknolojileriyle daha da etkili hale geliyor.

S1- Genele baktığımızda, Viraj demiri yükseltmesi yapmak mantıklı mı?
C1)
Aracınızın virajlarda beşik gibi sallandığını hissediyorsanız, yolda güvende olduğunuzu hissetmiyorsanız, alt takımı kontrol ettikten sonra elbet de yükseltme mantıklı olabilir.

C2) Eğer hız ve pist tutkunu biriyseniz, aracın daha iyi yol tutmasını elbette istersiniz. Bu doğrultuda yükseltmeyi yapmak mantıklı olabilir, aracınıza da özellik katar neticede .

Kia Stinger, AFM Sway Bar uygulaması.

Bugünkü konumuz da bu şekildeydi, kısa lakin etkili ve bilgilendirici olur diye düşünüyorum. Viraj demiri hakkında sorunuz, yanıtınız veya ekleyeceğiniz mesajınız varsa aşağıda paylaşmaktan çekinmeyin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu tür parçaların arabaya montajını dâhâ çok merak ediyorum, YouTube platformuna ilginç projeler yükleyen insanlar var.
En son izlediğim videoda Saab marka bir sedanı arkadan itişli olacak şekilde modifiye ediyorlardı.

Elinize sağlık hocam çok güzel bir rehber olmuş. Roll cage için de ayrı bir tane bekliyorum.

Ben genelde amortisör kafalarına takılıyor diye biliyordum alttan ilk kez gördüm hocam sağ olasın bilgilenmiş oldum.

Eline sağlık, çok güzel olmuş. Sade, anlaşılır, güzel, pratik. Boğmuyor insanı.

Tek bir eleştirim var. Kia Stinger modelinden çok örnekler verme, zamlanmasın senin yüzünden.

Kule gergisi rehberleri de istiyoruz.

Guzel rehber. Sunu ilk Turkiye'de daha aracin sistemleriyle dogru duzgun oynanmadan su parcalari takmaya girisen, TikTok'ta fotograf atip 1.4-1.6 araclarini 4.0-5.0 sanan apaci tayfanin okumasi gerek.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…