Merhaba arkadaşlar, bu makalede sanal RAM diye tabir ettiğimiz özelliği kullanmalı mıyız, kullanırsak bizden götürüsü ne olur? Ondan bahsedeceğim sizlere, başlayalım. Şu an kullandığım cihaz 8 GB Swap'e kadar desteklemekte. Ne güzel toplamda 16 GB oluyor daha ne istiyorsun diyebilirsiniz ama o iş öyle değil.

Screenshot_2024-01-08-10-34-14-07_fc704e6b13c4fb26bf5e411f75da84f2.webp

Cihazında 8 GB LPDDR5 RAM bulunmakta. LPDDR5 RAM'lerin çıkabildiği hız ise:51.2 GB/s , depolama birimim ise UFS 3.1, cihazımı 2021 Mart ayında almıştım R/W hızlarım ektedir:

Screenshot_2024-01-08-10-39-38-38_367e8fcd28706a16ece0695415b57d6a.webp

Yani depolama biriminiz ne olursa olsun RAM'in hız değerlerine yetişemeyecek. Cihazınız çok yavaş çalışacak, ve sürekli R/W: Depolama üzerinde okuma, yazma, silme işlemi yaptığı için bu UFS/eMMC'nizin yavaşlamasına ve özellikle eMMC çipi kullanan cihazlarda EMMC'nin ömrünü daha çabuk doldurmasına sebep olacaktır.

Son olarak şunu belirtmekte fayda var. Hiçbir cihazımda swap kullanmadım size de tavsiye etmiyorum, kapatırsanız cihazınızdaki hız farkını ve ömür farkını özellikle eMMC kullanan cihazlarda anlarsınız. Bu özellik bana göre göz boyama ve gereksiz, zaten mobil cihazlar için 8 GB oldukça yetiyor şu an. Düşüncelerinizi aşağıda belirtmeyi unutmayın,
Bir sonraki makalede görüşmek üzere kendinize iyi bakın, esen kalın. :)

Son düzenleme:
Swap sistemin saglikli calismasi icin gerekli bir şey, su anda 32 GB RAM kullanıyorum ama 12 GB swapim var.
Aslinda o kadar da gerekli degil hocam hibernation haricinde, yine de kenarda uc bes bisey bulunmasi iyi, Telefonlardaki bellekler ise malum hassas, yormaktan ziyade kullanilmamasi bence daha mantikli.

Kardeşimin tabletinde denedim bakalım (Şu an kapalı konumda bakalım etkisi cidden olacak mı ?) Cihaz Galaxy Tab A7 Lite.

Aslinda o kadar da gerekli degil hocam hibernation haricinde, yine de kenarda uc bes bisey bulunmasi iyi, Telefonlardaki bellekler ise malum hassas, yormaktan ziyade kullanilmamasi bence daha mantikli.
Swap cok kullanilmiyor zaten, sadece dikkatsiz davranip sistemi bir oom situationuna dusurdugunde kullandigin programlarinin oom killer tarafindan aniden durdurulmasini, sistemin kilitlenmesini ve kaydedilmemis verilerini kaybetmeni engelliyor. Cok faydali bir sey aslinda. Swap her yerde swap bu arada her sistemde ayni ise yariyor.

Swap cok kullanilmiyor zaten, sadece dikkatsiz davranip sistemi bir oom situationuna dusurdugunde kullandigin programlarinin oom killer tarafindan aniden durdurulmasini, sistemin kilitlenmesini ve kaydedilmemis verilerini kaybetmeni engelliyor. Cok faydali bir sey aslinda. Swap her yerde swap bu arada her sistemde ayni ise yariyor.
Haklisin hocam.