Hurricane

Çalışkan
Merhaba herkese iyi sosyaller,

Birkaç gün önce yeni aldığım GameGaraj R9T3D laptopumda kullanmak için HB üzerinden WD Black SN8100 2TB gen5 SSD satın aldım. Ürün geldi, montajını gen5 slotuna yaptım (Diğer SSD'yi iptal ederek yaptım çünkü laptop aynı anda 2 SSD takıldığında hızları gen4 hızında sınırlıyor). Windows 11 Home kurulumunu vs yaptıktan sonra SanDisk'in sitesi üzerinden Dashboard yazılımını indirip orijinalliğini teyit ettim (Samsung Magician gibi direkt Genuine yazmıyor ama araştırmalarıma göre program sorunsuz tanıdıysa ürün orijinalmiş). Birkaç program kurulumu ardından yaptığım CrystalDiskMark testlerinde 14.000 civarı sıralı okuma ve yazma hızları elde etmem gerekirken 14.000 okuma 9.000 civarı yazma hızı elde ediyorum (Altındaki diğer veriler de kötü). Test sırasında (CDI'ya ve dashboarda göre) sıcaklıklar maksimum 42 43 dereceye kadar çıkıyor, yani ürün thermal Throttling'e uğramıyor olmalı. Bana göre bu durum normal değil. SanDisk sitesinden ve distribütörünü arayarak seri numarasını sorgulattım sorun çıkmıyor. Bendeki ve TechPowerUp'taki test sonuçlarını görsellere ekliyorum. TechPowerUp boşken test yapmış ama yine de bu kadar fark olmamalı diye düşünüyorum. SSD'yi deneyebileceğim başka bir PC veya Laptopu deneyebileceğim başka bir gen5 SSD yok. İstenilen görsel veya bilgi olursa ekleyebilirim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Screenshot_20260217_111145_Chrome.webp

20260217_104144.webp

20260217_104237.webp

Kimse yardımcı olamayacak mı?

Son düzenleme:
Sıcaklıkların 40 derece civarında olduğunu söylemişsiniz ancak anlık olarak izlediniz mi? Yazma sırasında disk daha çok ısınabilir. HWiNFO ile anlık takıp edebilirsiniz.

Gen5 diskler çıplak kullanımda pek ideal değil doğrusu, ki sizdeki de üst seviye bir Gen5 ve laptopa takılı.

Sıcaklık sorunu yoksa Firmware güncellemesini kontrol edin.

Windows'u yeni kurduysanız, Windows arka planda bir sürü güncelleme ve sürücü yüklüyor. Bitince bir daha test derim. Firmware güncellemesi de yap derim. @Caner Uncu hocam daha iyi yardımcı olur.

Merhaba, testleri tüm driver'lar kurulduktan sonra ve firmware güncellemesinden sonra yapmıştım. Çözüm bulamayınca daha fazla veri yazıp iadede sorun yaşamamak için birkaç gün içinde iadesini gerçekleştirdim. Mesajınızı foruma uzun süre sonra tekrar girdiğim için yeni görüyorum, kusura bakmayın. Yardımınız için teşekkür ederim.

Sıcaklıkların 40 derece civarında olduğunu söylemişsiniz ancak anlık olarak izlediniz mi? Yazma sırasında disk daha çok ısınabilir. HWiNFO ile anlık takıp edebilirsiniz.

Gen5 diskler çıplak kullanımda pek ideal değil doğrusu, ki sizdeki de üst seviye bir Gen5 ve laptopa takılı.

Sıcaklık sorunu yoksa Firmware güncellemesini kontrol edin.

HWiNFO ile anlık izlediğimde (toplam iki sensör arasında) en sıcak sensör maksimum 53 dereceyi görüyordu. Bence thermal throttling için çok düşük bir değerdi ancak okuma ve yazma arasına 30 sn bekleme süresi koymama rağmen yine de doğru yazma değerini görememiştim.

laptop iç.webp

Kullandığım laptopta, Gen 5 SSD yuvasında (soldaki), görselde göründüğü gibi ısının dağıtılması amacıyla SSD'ler için konulmuş metal birer plaka var. Bu plaka üzerinde de plakanın kapağa temas etmesi için kalın bir termal pad daha var. Ek olarak ben de montaj yaparken SSD'nin hem altını hem de üstünü satın aldığım ekstra termal pad'leri kullanarak takmıştım. Fanlı SSD soğutucu dışında bir laptopta yapılabilecek en iyi soğutmayı yaptığımı düşünüyordum. Firmware güncellemesini de Dashboard'dan ilk kurulumda yapmıştım.

Bunca şeye rağmen hâlâ daha sorun çözülemediği için ve daha fazla veri yazıp iadede sorun yaşamamak için birkaç gün içinde SSD'yi iade ettim.

Mesajınızı o tarihten beri foruma ilk kez girebildiğim için yeni görüyorum, kusura bakmayın. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör: