Liguori

Yetkin
Makaleler
1
1760947592830.webp

Gen5 SSD arayışındayım. Şu an tavsiye edilen en hızlı ve DRAM'li SSD'ler bunlar. Ama hangisini alsam karar veremedim.

Çok fazla veri yazıp siliyor olacağım. Bu veriler ise genellikle 100 GB üstü dosyalar olacak. Yani hızdan ziyade ömür ve TBW daha önemli benim için.

Benim için fiyatlar böyle:
  • WD SN8100 2TB - 9.500 TL
  • Kingston Renegade G5 2TB - 10.900 TL
  • Samsung 9100 Pro 2TB - 12.000 TL

Kağıt üzerinde en uzun ömürlüsü Kingston, gerçek senaryoda bu şekilde olmayabilir, yazma ömrü dolsa bile SSD'ler çalışmaya devam edebiliyor.

Isınma konusunda da en iyisi WD görünüyor, küçük bir soğutucuyla kullanılabiliyor, transfer hızında çok problem yaşanmıyor, diğer SSD'ler için büyük bir soğutucu gerekiyor.

@Liguori

Son düzenleme:
Daha ucuz alternatif olarak ne kadar işinizi görür bilemedim ama Kioxia Exercia Heatsink PS5 destekli. Oyunların 100gb üstü olduğunu düşünürsek ona bakabilirsiniz diye düşündüm.

WD ve Samsung kullanıcısı olarak, benim tercihimde WD olurdu. Aktif olarak ikisini de kullanıyorum. Marix hocaya katılıyorum.

Çoğu insan bilmiyor bile WD markasını, çok köklü bir firma. Çoğu inceleme sitelerinde bile WD Black serisi ve Samsung en tepelerde tüm test sonuçlarında. Birbirlerine yakın seyrediyorlar karşılaştırmalarda.

Ama Samsung SSD yazılımı, bence piyasanın en iyisi.

Üçü de kendi bütçelerinin en sağlam ürünleri, ben Kingston fanboyluğu yaparak Renegade G5 diyeceğim.

Ben tercihimi Samsung'dan yana kullanırdım. Pro SSD modelleri hem hız hem de ömür bakımından çok iyi oluyor.

Yanlış bilgi: Renegade G5 SSD'nin heatsink'siz kullanımında yapılan testlerde SSD'nin sıcaklıklarının 70–90°C arasında olduğu ve yüksek sıcaklıkların veri aktarım hızlarını olumsuz etkileyebileceği belirtilmiştir.
Renegade G5 için bir soğutucuya ihtiyaç yok. 9100 Pro agresif bir SSD. Heatsink'siz 70-90 derece görüyorken Kingston'da böyle bir şey yok. Firmanın da zaten övündüğü nokta bu. SSD sana dümdüz gelince öyle bile takabildiğini iddia ediyor.

Tercihim: Renegade G5. 9100 Pro oranla %60 daha fazla ömür vaadi ki ihtiyacın da bu gözüküyor. 1200 TBW vs 2000 TBW. Testler de yakın. Bir yerde 9100 Pro geçerken bir başka yerde Renegade G5 geçiyor. WD SN8100 de 1200 TBW gösteriyor zaten. Bir de 2 ürünün de altında kalıyor zaten. 9500 verdikten sonra 11 bin çok makul bir tercih gözüküyor.

Renegade G5 için bir soğutucuya ihtiyaç yok. 9100 Pro agresif bir SSD. Heatsink'siz 70-90 derece görüyorken Kingston'da böyle bir şey yok. Firmanın da zaten övündüğü nokta bu. SSD sana dümdüz gelince öyle bile takabildiğini iddia ediyor.

Tercihim: Renegade G5. 9100 Pro oranla %60 daha fazla ömür vaadi ki ihtiyacın da bu gözüküyor. 1200 TBW vs 2000 TBW. Testler de yakın. Bir yerde 9100 Pro geçerken bir başka yerde Renegade G5 geçiyor.
Gelen cevaplara göre zaten tercihim WD ile Kingston arasına yöneldi. Samsung şahsen tercihim değil, hem bu spesifik SSD olarak hem de genel marka olarak.

Renegade G5 için bir soğutucuya ihtiyaç yok. 9100 Pro agresif bir SSD. Heatsink'siz 70-90 derece görüyorken Kingston'da böyle bir şey yok.
Bu yorum bana pek doğru gelmedi. Üst seviye bir Gen5'i soğutucu olmadan kullanıp "ısınmıyor" demek mantıklı değil. Hangi SSD olursa olsun. Onu bırak, Kioxia G4 bile soğutucusuz test edildiğinde ısınıyor.

Bu arada şu TBW olayına fazla takılıyor insanlar. Bu kadar aşırı önemsenecek bir değer değil açıkçası.

9.500 TL güzel fiyat, WD alınabilir.