Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

shockedblackguy

Üstün
@bicy Merhaba hocam,

Diğer yazılarınızı gördüm ve benim yaşadığım soruna benzer bir sorun fakat hata kodu farklı, FC24 oynarken bir anda başlıkta yazan mavi ekran hatasını alıyorum ve sistem kendini BIOS'a atıyor. Attıktan sonra ise SSD gözükmüyor ve yeniden başlattığımda Windows'a geri dönüyorum. Tüm sürücüler ve Windows güncel.

Sistem ve Windows sürüm bilgisi:
  • Edisyon: Windows 10 Pro
  • Sürüm: 22H2
  • İS derlemesi: 19045.5011
  • Deneyim: Windows Feature Experience Pack 1000.19060.1000.0

Sistem özellikleri:
  • Ryzen 5 5600
  • Galax Dual 1-Click OC 4060Ti 8GB
  • MSI B550M-PRO-VDH
  • XPG Gammix D35 3200Mhz CL16 4x8 32GB DDR4
  • XPG Spectrix S40G 1TB
  • SanDisk SSDPlus 480GB
  • Thermalright Phantom Spirit 120SE RGB
  • MSI MAG-A550BN 550W 80+ Bronze
  • Bitfenix Nova Mesh SE.
Aynı hata 17 Eylül 2024 civarı BF1 oynarken de meydana gelmişti ve format ile çözmüştüm. Şimdi tekrar başladı. Donanım hatası olduğunu düşünmüyorum çünkü diğer oyunlarda böyle sorunlar yaşamıyorum. Sadece Black Ops 6 açılırken 1 defa mavi ekran yemeden kendi kendini kapattı ve aynı şekilde BIOS'a attıktan sonra SSD görmedi fakat sadece bir kere oldu. FC24'te ise 2 gün üst üste oluyor, yaklaşık yarım saat oynuyorum maçın ortalarında bir anda donuyor birkaç dakika bekledikten sonra mavi ekran geliyor. Mavi ekran geldikten sonra ise %0'da takılı kalıp minidump dosyası oluşturmadan BIOS'a atıyor belirttiğim gibi. Windows XPG S40G'ye kurulu.

Windows olay görüntüleyicisinde de bir sürü hata var:
'{ burada bir sürü farklı karakter yer alıyor}' kapsayıcısı için meta veri hazırlama işlemi başarısız oldu, sonuç=0x80070490. Bu sorunlar da bir şeyin işareti mi?

Ne yapmamı önerirsiniz? Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum, kafayı yemek üzereyim :/ .

1731184529035.webp

Oyun ve Win10 kurulu olan diskin değerleri bu şekilde.

Son düzenleme:
Çözüm
En büyük kanıt bilgisayarının durumu zaten. En basitinden KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR hatasının Microsoft makalesi büyük bir kanıt niteliği taşıyor.

Rich (BB code):
Cause
Frequently, you can determine the cause of the KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR bug check from the error status (parameter 2). These are NTSTATUS Values.

Some common status codes include:
  1. 0xC000009A, or STATUS_INSUFFICIENT_RESOURCES, indicates a lack of non-paged pool resources.
  2. 0xC000009C, or STATUS_DEVICE_DATA_ERROR, typically indicates bad blocks (sectors) on the hard disk.
  3. 0xC000009D, or STATUS_DEVICE_NOT_CONNECTED, indicates defective or loose cabling, termination, or that the controller doesn't see the hard disk.
  4. 0xC000016A, or STATUS_DISK_OPERATION_FAILED, indicates bad blocks (sectors) on the hard disk.
  5. 0xC0000185, or STATUS_IO_DEVICE_ERROR, indicates improper termination or defective cabling on SCSI devices or that two devices are trying to use the same IRQ.
  6. 0xC000000E, or STATUS_NO_SUCH_DEVICE, indicates a hardware failure or an incorrect drive configuration. Check your cables and check the drive with the diagnostic utility available from your drive manufacturer. If you're using older PATA (IDE) drives, this status code can indicate an incorrect master/subordinate drive configuration.
These status codes are the most common ones that have specific causes. For more information about other possible status codes that can be returned for a specific version of Windows, see the Ntstatus.h file in the Microsoft Windows Driver Kit (WDK). Another common cause of this error message is defective storage hardware or failing RAM memory. A virus infection can also cause this bug check.

Bu hatanın bugüne kadar RAM'den çıktığına nadir bir virüsten çıktığına da hiç şahit olmadım. Genelde depolama hatasının bir ürünü, Microsoft'un da belirttiği gibi.

Ek bir kanıt sunacaksan da bilgisayarına farklı bir disk tak ve bu diski çıkar. Sorunlar kesilir.
Attığım diğer iki konuya bakarsanız sorun zaten SSD programlarını kullanırken çıkmamalı, ekran kartını veya sistemi yük altına sokunca çıkıyor.
Evet abi inceledim, bunu nasıl çözebilirim? Bilgisayarcılar anlayabilir mi? Konudaki arkadaş SSD Gen4 olduğunda sorun yaşamış Gen3 dönünce sorun çözülmüş ama bundan sonrasını yazmadığı için yine tam belli değil ne kaynaklı olduğu. M.2 Gen4 portu mu arızalı yoksa SSD mi yine muallak. İkincisinde de benimkine çok benzer bir problem fakat parça ve marka farklı. Bahsettiği güç ayarını sordum cevap verirse onu da deneyeceğim.

@bicy Kernel synchronization delay fuzzing ayarını tek başına açınca yine o siyah ekran oluyor ve güvenli moda girip verifier/reset demem gerekiyor yoksa Windows dokunduğum an donuyor. Sanırım sorun onunla ilgili bir şey, tam bilmediğim için anlamadım.

Hayır onunla alakalı değil, Microsoft Kernel synchronization delay fuzzing testini sadece 1 sürücü için çalıştırmayı öneriyor. Bundan dolayı driver verifier taramasından bir sorun çıkmadığından eminim diyebilirim. DMP dosyasının oluşmamasının sebebi fiziksel disk direkt olarak olabilir. Windows'un disk için attığı herhangi bir uyarı yok son 3 ayda bu arada. Zaten Windows mavi ekrana düştüğünü de hiçbir zaman kaydetmemiş sistemin.

Sanal bellek ayarını olması gerektiği gibi değiştirdik, Bu vesileyle bence spesifik olarak bu sanal bellek ayarıyla sistemini ek olarak kontrol etmelisin.

Hayır onunla alakalı değil, Microsoft Kernel synchronization delay fuzzing testini sadece 1 sürücü için çalıştırmayı öneriyor. Bundan dolayı driver verifier taramasından bir sorun çıkmadığından eminim diyebilirim. DMP dosyasının oluşmamasının sebebi fiziksel disk direkt olarak olabilir. Windows'un disk için attığı herhangi bir uyarı yok son 3 ayda bu arada. Zaten Windows mavi ekrana düştüğünü de hiçbir zaman kaydetmemiş sistemin.

Sanal bellek ayarını olması gerektiği gibi değiştirdik, Bu vesileyle bence spesifik olarak bu sanal bellek ayarıyla sistemini ek olarak kontrol etmelisin.
Yani tekrar mavi ekran gelene kadar bir şey yapmayayım. Belki de bu kadar şeyden sonra gelmeyebilir bile. Belki de başta belirttiğim çekirdek ayarı yüzündendir.

Lütfen bir süre, (1 gün ya da 1 hafta) kontrol edip tekrar sonucu yaz bakalım.
Tamamdır. Yardımlarınız ve sabrınız için teşekkür ederim.

Lütfen bir süre, (1 gün ya da 1 hafta) kontrol edip tekrar sonucu yaz bakalım.
Merhaba hocam, bu mesaj üzerine birkaç kere FC24 girdim çökme veya mavi ekran vermedi. Sizce Windows 11 geçmeli miyim? Dediklerinizden sonra temiz kurulum ile geçmek mantıklı geldi.

Son düzenleme:
@bicy merhaba hocam yine ben. Battlefield 1 açarken mavi ekran yedim :D . Sanırım sorun cidden EA. Arkada video izliyordum BF1 gireyim dedim ve açtım, Splash Screen diye bir şey açıldı EA logolu ve BF1 görseli olan (sanırım BF1'e eklenen AntiCheat yüzünden) ve bilgisayar dondu. Birkaç dakika sonra mavi ekran yedim ama hata kodu farklı. Resmini ekliyorum.

Yine Minidump oluşmadı.

Çöktükten sonra da BIOS ekranına yolladı Windows yerine. Yine aynı şeyler sadece hata
kodu farklı. FC24 oynarken çökmüyor ama.

chkdsh C: /f /r komutunu kullanıp yeniden başlattım ve Windows şöyle diyor: Fixing (C) Stage 4 6% (55163 of 725232); Total 6%; ETA 0:24:35. Disk hatası olabilir mi? SSD sorunu yani.

Dosya Ekleri

• IMG_0657.webp
    IMG_0657.webp
    1,1 MB · Görüntüleme: 62
Son düzenleme:
Farklı farklı mavi ekranlar yedim. Asıl sorun mavi ekran yedikten sonra direkt BIOS ekranına atması ve SSD'yi görmemesi, SAVE&EXIT dedikten sonra Windows normal bir şekilde açılıyor.

Ayrıca AC Odyssey oynarken UNEXPECTED_STORE_EXCEPTION hata kodlu bir mavi ekran yedim. Bunun öncesinde de KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR hata koduyla mavi ekran yemiştim BF1 açmaya çalışırken.

Asıl sorun mavi ekran sonrası yeniden başlatma yerine BIOS'a atması. Sebebini anlamıyorum. Ne olabilir?

Son düzenleyen: Moderatör:
UNEXPECTED_STORE_EXCEPTION
KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR

Bu ikili de birer disk hatasının varlığına işaret ediyor. Önceki konuda WHEA direkt olarak buna işaret etmiyor olsa da bunlar ediyorlar. Dosyan olmadığı için bakamıyorum ama muhtemelen de öyledir.