4 slotunuz olsa bile 4x 8 GB yapmanızı önermiyorum. Zira yeni alacağınız bellekler eskisiyle aynı model olsa bile farklı marka veya farklı revizyon çip kullanabilir. Bu da bir uyum sorununa yol açıp ikide bir mavi ekran yemenize neden olabilir. Recep Baltaş abimiz eski forumda ve bu forumda bu soruna çok denk geldi, hepsinde de sebep uyumsuz RAM kombinasyonuydu.
Benim sistemimde 2x 8 GB RAM vardı ve anakartımda da 4 tane slot vardı, yine de 2x 8 GB alıp 4x 8 GB yapmadım. Gittim 2x 16 GB'lık yepyeni bir kit aldım ve mevcut RAM'lerimi söküp yenilerini taktım. Uzun süredir de sorunsuz çalışıyor.
Konuya gelecek olursak, Windows 11'in RAM kullanımı Windows 10'a göre fazla, doğru. Fakat artık oyunların RAM tüketimi de arttı. Birçok oyunu açtığınızda 15 GB RAM tüketimi oluyor, fakat aynı zamanda Commit Charge kullanımı ekstra artıyor. Normalde 6 GB RAM ve 8.5 GB Commit Charge kullanımı olan bir sistemde çok RAM tüketen bir oyun açınca RAM kullanımı 15 GB, Commit Charge kullanımı ise 20+ GB olabiliyor. Hatta bazı oyunlarda 30+ GB bile oluyor. Bunu da aynı oyunu 32 GB RAM'li bir sistemde açınca görebiliyoruz. 32 GB RAM ile Commit Charge kullanımı neredeyse aynı kalırken RAM kullanımı 20-25 GB'a kadar çıkıyor. Windows'un RAM kullanımı 4-5 GB desek bile yine de oyunun toplam 16 GB'ı geçen bir RAM kullanımı olmakta.
Yani genel olarak RAM yükseltmesi yapmanızı öneririm. Elbette Windows 11'den Windows 10'a dönmekte herhangi bir sorun yok. Fakat artık 16 GB RAM bir oyun sisteminde genel olarak yetersiz kalıyor. Bu şahsen benim görüşüm.