İnsanlarda algı oluşmuş. Eskiyi övme alışkanlıkları var da ondan Windows 11'i kötülüyorlar diye bir algı oluşmuş. Böyle bir şey değil Windows 11.

Windows 11 bayağı kötü. Öyle böyle değil. Başlat menüsünde Edge çalışıyor yani. Daha nedim ben :D.
Başlat menüsünde Edge falan çalışmıyor. Edge Webview çalışıyor. O da Widget menüsü için. Ayrıca bunun yüzünden sistemi kötülemek nasıl bir saçmalık? Android'de Chrome Webview çalışıyor ondan çok kötü demeye benziyor dediğiniz şey. Saçma.

32 gb ramim var 11 gb sini yiyor. Başka soruya gerek var mı reis?
Bu çok normal bir şey zaten?

1 - Windows 11'in özellikleri arasında RAM'i arkada biriktirir ve ihtiyacı olduğunda kullanır diye bir madde var özellikle.

2 - RAM kullanımı takmış olduğun miktara göre değişiyor. Windows bir kısmını kendine ayırıyor ki verimlilik artsın.

3 - Arkada çalışan bir sürü işlem var, son kullanıcı uygulamaları dahil.

2025 yılındayız, bir işletim sistemi çok RAM yiyor diye kötülemek de gayet saçma. Artık çoğu oyun bile 16 GB RAM sınırı ile çıkıyorken özellikle.

Online oyunlarda özellikle, sorun yaratıyor. Onun için çoğu kişi geçmek istemiyor. Bende dahil.
Bu çok göreceli bir kavram. Ben 10 ve 11'i uzun zamanlar kullandım, 23H2 sonrası oyun performansında herhangi bir sorun kalmadı. Hatta kendi bilgisayarımda ben 11 ile daha iyi performans alıyorum. Bazı bilgisayarlar 11'de daha kötü çalışıyor bazıları ise daha iyi. Cihazdan cihaza değişebilen bir durum. İşletim sisteminin saçma olan tarafı aslında burası.

Şimdi eminim ki cevap verdiğim kişiler "Sen Microsoft'u övüyorsun", "Hiçbir şey bildiğin yok", "Microsoft köpeği olmuşsun" diyeceklerdir. Ben bu işletim sistemini DEV sürüm sızdırıldığından beri kullanıyorum, her kötü yanını gördüm. Sürekli temiz kurulumlar yapmak zorunda da kaldım. Ama bunların üzerinden yıllar geçti ve sistem gayet düzeldi. Windows 10'un çıktığı ilk haberlere ve yorumlarına dönün bir bakın. Windows 10 rezalet diyen bir sürü insan göreceksiniz. Şu an o insanlar Windows 10'u ilah gibi övüyorlar.

Son düzenleme:
Başlat menüsünde Edge falan çalışmıyor. Edge Webview çalışıyor. O da Widget menüsü için. Ayrıca bunun yüzünden sistemi kötülemek nasıl bir saçmalık? Android'de Chrome Webview çalışıyor ondan çok kötü demeye benziyor dediğiniz şey.
Yoo aramada da çalışıyor. Çok önemli ve kullanışlı bir özellik olmadığı gibi kaynak kullanımlarını da artırıyor. Çünkü disk ve Ram kullanımı yüksek.

Android konusuna bir şey diyemem. Galiba uygulamalar Webview ile çalışıyor ama launcher normal çalışıyor. Hatta performans isteyenler vanilla rom bile kuruyor zaten. Miui'i falan eleştirenleri görüyoruz zaten.

Yoo aramada da çalışıyor. Çok önemli ve kullanışlı bir özellik olmadığı gibi kaynak kullanımlarını da artırıyor. Çünkü disk ve Ram kullanımı yüksek.

Android konusuna bir şey diyemem. Galiba uygulamalar Webview ile çalışıyor ama launcher normal çalışıyor. Hatta performans isteyenler vanilla rom bile kuruyor zaten. Miui'i falan eleştirenleri görüyoruz zaten.
Aramada çalışan şey Webview değil. Bing Çevrimiçi Arama hizmeti. Webview silinse bile çalışmaya devam ediyor orası. Test ettiğim için biliyorum. (Çevrimdışı hizmetlerde de sadece Arama hizmeti çalışıyor.)

Ayrıca ben Android'i örnek olarak ve saf Android üzerinden verdim. Herhangi bir üretici karıştırmadım. Üretici karıştıracak olsam burada liste yapmam gerekirdi. Ayrıca Webview direkt olarak sistemin içine gömülü bir uygulama. Herhangi bir yerde arkada hep çalışıyor. Sadece siz göremiyorsunuz.

Aslında 11 gayet stabil fakat 11'in arayüzü 10'a kıyasla daha ağır sisteme daha fazla yük bindiriyor ama nasıl oluyorsa bazı oyunlarda performans artışı sağlıyor

Eski Windows Vista gibi, ilk çıktığında onda da hatalar vardı düzeltildi fakat herkes XP de kalmaya devam etti çünkü o zaman Windows Vista geç gelmişti ve çoğu bilgisayar 512MB RAM, Pentium 4 tek çekirdekli işlemci ve 64MB ekran kartı gibi standart sistemlere sahiplerdi bu sistemlerle Vista'ya geçince kasma ve donmalar haliyle ortaya çıktı.

Bu da aynı şekilde Windows 11 yeni çıktığı için geçenler eski sistemlerle geçiyorlar ve performansla ilgili problem yaşıyorlar çünkü Microsoft önceden 3 yılda bir işletim sistemi çıkarırken Windows 11'in gelmesi 6 sene sürdü.

Yani kısacası Vista'ya olan durum Windows 11'e oldu.

Aslında 11 gayet stabil fakat 11'in arayüzü 10'a kıyasla daha ağır sisteme daha fazla yük bindiriyor ama nasıl oluyorsa bazı oyunlarda performans artışı sağlıyor

Eski Windows Vista gibi, ilk çıktığında onda da hatalar vardı düzeltildi fakat herkes XP de kalmaya devam etti çünkü o zaman Windows Vista geç gelmişti ve çoğu bilgisayar 512MB RAM, Pentium 4 tek çekirdekli işlemci ve 64MB ekran kartı gibi standart sistemlere sahiplerdi bu sistemlerle Vista'ya geçince kasma ve donmalar haliyle ortaya çıktı.

Bu da aynı şekilde Windows 11 yeni çıktığı için geçenler eski sistemlerle geçiyorlar ve performansla ilgili problem yaşıyorlar çünkü Microsoft önceden 3 yılda bir işletim sistemi çıkarırken Windows 11'in gelmesi 6 sene sürdü.

Yani kısacası Vista'ya olan durum Windows 11'e oldu.
İnsanlar hem güvenlik istiyoruz falan diye laf ediyorlardı, sistem ekstra güvenlik donanımlarını zorunlu kılınca da ona laf etmeye başladılar. Sistem gereksinimlerini dinlemeyip geçen çok oldu. Yeşil forumda 2 yıl boyu Windows 11 konuları sorunlarını eski sistemleri olduğu için yaşayanlarla doluydu.

Ayrıca Windows 10 son sürüm olacak diye duyurmuşlardı, ama 11'i sanırım ekstra para için çıkardılar. Microsoft klasiği.