ESU olmayan 10'a vermek zorunda zaten LTSC var çünkü. Onun disinda siz isi cok yanlis anlamissiniz. Defender'a verilen destegin sistemi korumayla alakasi yok. Bu desteklerin çoğuda halen eski sürüm kullanan sirketlere yonelik veriliyor ayriyeten sistem aciklarindan bir AV ile korunmaniz cok zor neredeyse imkansiz hatta çünkü bir aciktan yararlanan bir kisi bunu zaten olan bir zararli ile yapmaz, bunu da ancak heuristic olarak algılayabilir AV'ler ki AV'lerin heuristic korumalari inanin dusundugunuzden cok daha kotu. Yani ikisi baska konular. Windows Defender baska bir urun Windows bambaşka bir ürün.
Bu arada bence siz yanlis dusunuyorsunuz bunlar bu surumler icin yayinlanan son updateler, guncel degiller yani oyle tahmin ediyorum. Zira Server 2008'in bile genisletilmis destegi gectigimiz aylarda bitti ayriyetten Microsoft'un sadece Spyware koruma araci olarak cikan ve cogu durumda arka planda bile calisamayip isini tam yapamayan Vista ve 7 Defender'ina gidip de update yayinlayacagini düşünmem. Bence sizin bu konuda bir yanlisiniz var.
Hocam şimdi böyle diyorsunuz ama Defender hala en güncel tanımları alıyor.Ben bunu bizzat kendi denedim ve gördüm.Güncel tehditlere karşı da koruyor cidden.Ha amma velakin İşletim sistemi hususunda yerden göğe kadar haklısınızdır.Güvenlik açıkları ayrı konudur,Defender başka bir konudur.Ama ben şunu da belirtmek isterim,kullanıcının bilgisine ve kullanımına göre gerçekten etki ediyor.Ve benim şuana kadar hiç bir hesabım veya bilgim çalınmadı.(Çok şükür öyle bir durum yaşamadım.Ve elimden geldiğimcede dikkatli kullanıyorum,önlemler alıyorum.)
Keza tarayıcımda her zaman Ublock Origin,Windows defender browser protection,Windows'um da ise eğer Defender'sa onu sürekli güncelliyorum.Ki şu an buna da çok lüzum yok.Çünki zaten Bitdefender da kullanıyorum.Sonra DNS'i Adguard yapmak,USB Disk securty kullanmak,saçma sapan sitelere girmemek,iki faktörlü doğrulamayı her zaman açık tutmak,her dosyayı virüstotal kontrolünden geçirmek vs.
Bu arada hocam,siz LTSC olduğundan dolayı olmasından söz etmişsiniz.Evet bu doğrudur.Ve işte bu gerçek Windows 8.1'de de devreye giriyor.Sebebi ise Server2012R'nin hala hem güvenlik hemde Defedender güncellemelerini 2026'nın Ekim'ine kadar almasıdır. ( ESU KAPSAMINDA) Yani Microsoft da keyfinden Embeded 8.1 ile sıradan/günlük 8.1'e Defender tanımlarını vermiyor.
Gelelim hocam buraya da:"ayriyeten sistem aciklarindan bir AV ile korunmaniz cok zor neredeyse imkansiz hatta çünkü bir aciktan yararlanan bir kisi bunu zaten olan bir zararli ile yapmaz, bunu da ancak heuristic olarak algılayabilir AV'ler ki AV'lerin heuristic korumalari inanin dusundugunuzden cok daha kotu."
Haklı olduğunuz ksımlar var elbette,antivirüsler tabii ki de güvenlik açıklarına karşı koruyamazlar.(Yani tamamen diyelim en azından.Benim bildiğim kadarıyla.) (Yani evet haklısınız da ama bana kalırsa biraz da fazla abartılıyor.)