Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Çağlayan

Çalışkan
Merhaba. Bilgisayarımda Windows 10 kurulu ve ilk açtığımda böyle bir hata almaya başladım. Yeniden başlatıp ikinci açılışında sorun kalmıyor. Daha önceleri de ekrana geç görüntü geliyordu. Bazen bu hata çıkıyor bazen de çıkmıyor. Bir iki dakika sonra açılıyordu bilgisayar. Fakat bu ara bu hatayı daha sık almaya başladım. Bilgisayarımı uyku moduna çektikten sonra tekrar açtığımda klavye, mouse ve ethernet portunun çalışmaması gibi sorunlarla da karşılaştım. Bir driver problemi mi? Çözümü nedir?

Dosya Ekleri

• IMG_20250114_155901.webp
    IMG_20250114_155901.webp
    266,3 KB · Görüntüleme: 79
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Aldığın sıfırlama hatasının nedeni için birkaç şey yazmıştım geçen sene, bakabilirsin merak ediyorsan:

Bu mavi ekran dosyalarının hiçbiri sistem açılırken oluşmamış ayrıca. Hepsi sistem zaten açıkken oluşmuş.

Rich (BB code):
BiosVendor = American Megatrends Inc.
BiosVersion = 2603
BiosReleaseDate = 06/30/2023
SystemManufacturer = ASUS
SystemProductName = System Product Name
SystemFamily = To be filled by O.E.M.
SystemVersion = System Version
SystemSKU = SKU
BaseBoardManufacturer = ASUSTeK COMPUTER INC.
BaseBoardProduct = PRIME H610M-K D4

Öncelik olarak, farklı bir disk ile denemek yerine sistemin için bir BIOS güncellemesi yapmanı isteyeceğim. Gördüğüm kadarıyla depolama bileşenleri için uyumluluk sorunlarına dair birkaç tane güncelleme var. BIOS üzerinden diskler ile ilgili AHCI standardı ya da RAID standardını içeren ayarlarda daha önce hiç değişiklik yapmış mıydın?
Rich (BB code):
Günlük Adı:    System
Kaynak:        Microsoft-Windows-WHEA-Logger
Tarih:         14.01.2025 18:25:04
Olay Kimliği:  2
Görev Kategorisi:Yok
Düzey:         Uyarı
Anahtar sözcükler:WHEA Error Event Logs
Kullanıcı:     Local Service
Bilgisayar:    DESKTOP-N6CS2OV
Açıklama:
Düzeltilen bir donanım hatası oluştu. Bu olayın veri bölümünde durumu açıklayan bir kayıt bulunmaktadır.

Rich (BB code):
Kaynak:        storahci
Tarih:         14.01.2025 18:26:48
Olay Kimliği:  129
Anahtar sözcükler:Klasik
Kullanıcı:     Yok
Açıklama:
\Device\RaidPort0 aygıtına sıfırla komutu verildi.

Rich (BB code):
Kaynak:        disk
Tarih:         9.01.2025 00:02:55
Olay Kimliği:  157
Açıklama:
0 diski beklenmedik biçimde kaldırıldı.

Bu diskin bağlantısını kontrol et. Hatta deneme şansın varsa farklı bir SATA kablosu ile kontrol et ama eğer kablolarda sorun yoksa ve hata devam ediyorsa bu diskin kontrolcüsünde - Dolayısıyla kendisinde bir sorun olduğundan dolayı çıkartıp yerine farklı bir disk takıp hayatına devam etmen gerekebilir.

Yine de Driver bulucu programlar önermiyoruz.

Rich (BB code):
Kaynak:        Microsoft-Windows-WHEA-Logger
Tarih:         14.01.2025 18:25:04
Olay Kimliği:  2
Anahtar sözcükler:WHEA Error Event Logs
Kullanıcı:     Local Service
Açıklama:
Düzeltilen bir donanım hatası oluştu. Bu olayın veri bölümünde durumu açıklayan bir kayıt bulunmaktadır.

Rich (BB code):
Kaynak:        storahci
Tarih:         14.01.2025 18:26:48
Olay Kimliği:  129
Açıklama:
\Device\RaidPort0 aygıtına sıfırla komutu verildi.

Rich (BB code):
Kaynak:        disk
Tarih:         9.01.2025 00:02:55
Olay Kimliği:  157
Açıklama:
0 diski beklenmedik biçimde kaldırıldı.

Bu diskin bağlantısını kontrol et. Hatta deneme şansın varsa farklı bir SATA kablosu ile kontrol et ama eğer kablolarda sorun yoksa ve hata devam ediyorsa bu diskin kontrolcüsünde - Dolayısıyla kendisinde bir sorun olduğundan dolayı çıkartıp yerine farklı bir disk takıp hayatına devam etmen gerekebilir.

Yine de Driver bulucu programlar önermiyoruz.
Kasanın HDD ve M2 bağlantılarını kontrol ettim sorun yok. Şuan bu disk hangisi oluyor ben onu anlayamadım. Sata kablom var sanırım ama önce hangi disk olduğunu bilsem kabloyu direk o diskte denerim hiç uğraşmadan. 2 adet oyunlar için HDD takılı (F ve D). İkisi de 1' er TB çözemezsek birini çıkarırım artık mecburen.

Son düzenleyen: Moderatör:
0 diski: C diskidir. M2 bağlantısını baştan yapmanı öneririm. Çıkarıp takmak gibi.
Tamamdır hemen uygulayıp geri dönüş yapayım. Demek ki sürekli açılışta disk scan c yapmasının sebebi M2. Ben çok önemsemeyip auto chkdsk'i kapatmıştım. Umarım 1.5 yılda ölmemiştir :)

0 diski: C diskidir. M2 bağlantısını baştan yapmanı öneririm. Çıkarıp takmak gibi.
Maalesef çıkar tak da sonuç vermedi. Bilgisayar açılırken mouse ışığı yanıyordu gitti klavye ışığı yanıyordu gitti monitör ışığı da yanıp sönmeye başladı ekran da siyahta kaldı. Sonra bir iki dakika bekledikten sonra hepsi geldi bilgisayar açıldı. Yine storahci kaynağında raidport0 aygıtına sıfırla komutu verildi raporu var.

Son düzenleme:
Aldığın sıfırlama hatasının nedeni için birkaç şey yazmıştım geçen sene, bakabilirsin merak ediyorsan:

Bu mavi ekran dosyalarının hiçbiri sistem açılırken oluşmamış ayrıca. Hepsi sistem zaten açıkken oluşmuş.

Rich (BB code):
BiosVersion = 2603
SystemSKU = SKU

Öncelik olarak, farklı bir disk ile denemek yerine sistemin için bir BIOS güncellemesi yapmanı isteyeceğim. Gördüğüm kadarıyla depolama bileşenleri için uyumluluk sorunlarına dair birkaç tane güncelleme var. BIOS üzerinden diskler ile ilgili AHCI standardı ya da RAID standardını içeren ayarlarda daha önce hiç değişiklik yapmış mıydın?

Çözüm

Rich (BB code):
BiosVersion = 2603
SystemSKU = SKU

Hayır herhangi bir değişiklik yapmadım. BIOS güncellemek için araştırıyorum şuanda guncelleyip tekrar bilgi vereyim size. Son 3-4 seferdir açtığımda sorun yok hemen açılıyor bilgisayar ama yine yapmayacağının garantisi yok maalesef.

Rich (BB code):
BiosVersion = 2603
SystemSKU = SKU

Dediğiniz gibi BIOS güncellemelerini yaptım. Daha sonra format atarak driverları kendi anakart ve ekran kartı sitemden manuel indirip kurdum. Sorunum çözüldü. Driver kaynaklıymış sanırım. Driver güncelleme programları buna sebep oluyor. Uğraştığınız için emeğinize sağlık teşekkür ederim. Konu kilitlenebilir.

Son düzenleme: