Ella Freya

Üstün
Makaleler
1
Tamam bu sefer başlıyoruz hızzz.

Sadece günlük kullanım için Linux önerisi istiyorum. Özelleştirilmeye açık olmalı. Fazla kodlarla yüzmeden farklılıklar yapabileceğim şekilde. Sanal makineler ile XP gibi sistem kurup oyun oynayabilir miyim? Windows'da sanal makinelerde sorun yapıyor. Ekran kartını verebiliyormuşuz sanal makineye bazı işler var mış.

Sadece günlük kullanım için Linux önerisi istiyorum. Özelleştirilmeye açık olmalı. Fazla kodlarla yüzmeden farklılıklar yapabileceğim şekilde. Sanal makineler ile XP gibi sistem kurup oyun oynayabilir miyim? Windows'da sanal makinelerde sorun yapıyor. Ekran kartını verebiliyormuşuz sanal makineye bazı işler var mış.
1 - Bütün dağıtımlar özelleştirmeye açık. Biraz masaüstü ortamına da bağlı. XFCE'de çok fazla özelleştirme yaparsın ama Pantheon masaüstü ortamında çok fazla özelleştirme yapamazsın.

2 - Oyun oynamak için sanal makineye gerek yok. Steam'de Proton ile çoğu oyunu açabilirsiniz. Epic Games oyunları için Heroic Launcher'ı tavsiye ederim.

3 - Günlük kullanım için Fedora öneririm. Hem kullanması kolay hem de bir sorun olursa kolayca destek alabilirsiniz. Reposu da çok geniştir.

Aga Linux Mint Cinnamon kur geç derim fazla takma. Kullanımı kolay mis gibi dağıtım, 11 aydır sorunsuz kullanmaktayım.

Windows ile yapabildiğim şeyleri yapabildiğimden, ekim ayında Windows 8.1'i silmiştim. DS arkadaşın dediği gibi Steam gibi programlar ile kolayca oyun oynanabiliyor. Bence Linux hakkında biraz araştırma yapmanız daha iyi olur, Windows'tan farklı yaptığı birçok şey var.

Son düzenleme:
Fazla kodlarla yüzmeden farklılıklar yapabileceğim şekilde.

Kod değil komut. Bununla başlayalım önce.

Sanal makineler ile XP gibi sistem kurup oyun oynayabilir miyim? Windows'ta sanal makinelerde sorun yapıyor. Ekran kartını verebiliyormuşuz sanal makineye bazı işler var mış.

Sanal makinede oyun oynamanız çok sıkıntı. Bahsettiğiniz işlem GPU Passthrough olarak geçiyor. Biraz teknik bilgi gerektiriyor.
Proton ile oyunlarınızı oynayabilirsiniz. ProtonUp-Qt yazılımı ile daha güncel Proton sürümlerini kullanarak daha uyumlu bir deneyim elde edebilirsiniz.

Özelleştirilmeye açık olmalı.

GNOME idealdir. Bu noktada Fedora öneriyorum. Birkaç tane GNOME eklentisiyle birlikte istediğiniz özelleştirmeyi yapabilirsiniz.

Windows'a en çok benzeyen KDE Plasma bence. Bayağı da özelleştirilebilir. Deneyimlediklerim arasında en iyisi buydu.

Laptop ekranlarında %125 ölçeklendirme sorunu yok.

KDE Plasma masaüstü kullanan bir linux dağıtımı öneririm. Bu arada GPU passthorugh olayını unut, yukarıdaki arkadaşın dediği gibi zor iş.

Teşekkürler, bu arada oyun derken Linux üzerinden oyun değildi. Çok eski oyunları açabilir miyim diye merak ettim. Bildiğiniz XP ortamı yani.

Dediğim gibi %0.1'lik bilgim var. Çok uzun zamandır Linux için merakım var ama Corona zamanından önce Mint kurayım derken tüm C'yi sildim. Acayip sövüp tekrar Windows kurmuştum.

Dual boot yapacağım.

Hayatında hiç araba sürmemiş birisine manuel araba önerir gibi istiyorum. Otomatik sürecek kadar da kötü olmasın. Bilgisayar yeteneğim var sadece öğreneyim. Zamanında FX6300'e Clover üzerinden 3 gün uğraşarak High Sierra kurmuştum. (İşlemci çok berbattı)

Teşekkürler, bu arada oyun derken Linux üzerinden oyun değildi. Çok eski oyunları açabilir miyim diye merak ettim. Bildiğiniz XP ortamı yani.

Dediğim gibi %0.1'lik bilgim var. Çok uzun zamandır Linux için merakım var ama Corona zamanından önce Mint kurayım derken tüm C'yi sildim. Acayip sövüp tekrar Windows kurmuştum.

Dual boot yapacağım.

Hayatında hiç araba sürmemiş birisine manuel araba önerir gibi istiyorum. Otomatik sürecek kadar da kötü olmasın. Bilgisayar yeteneğim var sadece öğreneyim. Zamanında FX6300'e Clover üzerinden 3 gün uğraşarak High Sierra kurmuştum. (İşlemci çok berbattı)

Wİndows XP dönemi oyunlar, eğer patates gibi kodlamaları yoksa çalışırlar. Mesela SWAT 4, Elder Scrolls 4 Oblivion, Hitman Blood Money, NFS Underground 2, Painkiller, Deus Ex gibi oyunlar düzgün çalışıyorlar.

Çalışmazsa her zaman PCSX2 gibi emülatörlerin en yeni sürümlerini kullanarak oyunları oynayabilirsiniz.

Başlangıç için bahsettiğim gibi Linux Mint Cinnamon deneyin derim.

Son düzenleme:
Wİndows XP dönemi oyunlar, eğer patates gibi kodlamaları yoksa çalışırlar. Mesela SWAT 4, Elder Scrolls 4 Oblivion, Hitman Blood Money, NFS Underground 2, Painkiller, Deus Ex gibi oyunlar düzgün çalışıyorlar. Çalışmazsa her zaman PCSX2 gibi emülatörlerin en yeni sürümlerini kullanarak oyunları oynayabilirsiniz.

Başlangıç için bahsettiğim gibi Linux Mint Cinnamon deneyin derim.
3 farklı sürümü var sanırım Cinnamon'u aklıma yazdım.

Bu arada sistemim çok iyi, o yüzden hafiflikten ziyade yetenekliler de olur.

Bu arada Linux konusunda çok cahilim, bana demeyin Mint o dediğin zaten diye :D