EYPROTR

Uzman
Çok kullanmadığım bir laptopumda Windows otomatik onarım var (1 senedir). Ve ben bunu bir türlü çözemedim. Format attım, formatını değiştirdim, Legacy BIOS yaptım, başlangıç onarma gibi vb bir sürü şeyler denedim fakat başarılı olamadım. Ama bu sadece Windows'ta oluyor.
Linux kurmuştum bir ara onda olmuyor bu hata fakat çok düşük performans veriyordu geri Windows'a geçirdi. (Ubuntu) yüklemiştik.
Ekstra olarak UEFI biçimde Windows yüklenemiyor, bu hata geliyor:

1732392411354.webp

Ben de Legacy yüklüyorum, açılıyor fakat belirsiz bir süre geçtikten sonra bilgisayarı kapattığımda/yeniden başlattığımda otomatik onarıma atıyor. Otomatik onarımdan bazen çıkılıyor. Ama dediğim gibi bilgisayarı açmakta kullanmakta zorlanıyorum:

1732392528038.webp

1732392520702.webp

Bu sorunu nasıl çözerim, çözemezsem de hangi Linux'a geçmemi önerirsiniz.

Çok kullanmadığım bir laptopumda Windows otomatik onarım var (1 senedir). Ve ben bunu bir türlü çözemedim. Format attım, formatını değiştirdim, Legacy BIOS yaptım, başlangıç onarma gibi vb bir sürü şeyler denedim fakat başarılı olamadım. Ama bu sadece Windows'ta oluyor.
Linux kurmuştum bir ara onda olmuyor bu hata fakat çok düşük performans veriyordu geri Windows'a geçirdi. (Ubuntu) yüklemiştik.
Ekstra olarak UEFI biçimde Windows yüklenemiyor, bu hata geliyor:

Eki Görüntüle 101019

Ben de Legacy yüklüyorum, açılıyor fakat belirsiz bir süre geçtikten sonra bilgisayarı kapattığımda/yeniden başlattığımda otomatik onarıma atıyor. Otomatik onarımdan bazen çıkılıyor. Ama dediğim gibi bilgisayarı açmakta kullanmakta zorlanıyorum:

Eki Görüntüle 101023

Eki Görüntüle 101022

Bu sorunu nasıl çözerim, çözemezsem de hangi Linux'a geçmemi önerirsiniz.

HDD varsa onu test edin. Bad sector ve genel durumu hakkında.

Son düzenleme:
Ha SSD'de bad sector olayı olmaz ama başka bilgisayarda SSD çalışıyor mu test edin SSD markası nedir?

Bilmiyorum ama bilgisayar şu an bende değil. O bilgisayara ulaştığımda bakacağım.

Disk sağlığına baktınız mı? Bir de laptopun modeli ve BIOS sürümü nedir?

Model: Lenovo IdeaPad 330-15ast
BIOS sürümü: 8ucn09WW.
Bilgisayar elime daha yeni geçti kusura bakmayın.
BIOS Update için 2 tane indirme var hangsi yapılmalı.

Screenshot_20241215_141539_Firefox.webp

Ha SSD'de bad sector olayı olmaz ama başka bilgisayarda SSD çalışıyor mu test edin SSD markası nedir?

Intesto 2, 5" SSD top 256 GB SATA III.

Screenshot_20241215_152630_Gallery.webp

Son düzenleme:
BIOS Update olan "critical" olandan yap diğeri zaten "readme"

Bir ara yapmayı düşünüyorumda sorularım olacaktı.
Şu o laptopta Linux kurulu, BIOS Update yapılabilir mi?
2 video izledim birinde flashlıyordu biri ise direkt exe yi çalıştırıp kuruyordu hangisi yapılmalı?
Laptopta BIOS Update yapılırken elektrik kesilirse bataryaya geçer mi?

Bir ara yapmayı düşünüyorumda sorularım olacaktı.
Şu o laptopta Linux kurulu, BIOS Update yapılabilir mi?
2 video izledim birinde flashlıyordu biri ise direkt exe yi çalıştırıp kuruyordu hangisi yapılmalı?
Laptopta BIOS Update yapılırken elektrik kesilirse bataryaya geçer mi?

1. BIOS Update yap 2. Linux'ta ".exe" yöntemi çalışmaz 3. eğer Linux için BIOS Update rehberinde aksi yoksa bataryaya geçer ama yine de şarjda ve batarya olabilidiğince dolu olsun.